Atlantis este de secole unul din misterele cele mai pasionante ale omenirii, pe care aventurierii din trecut şi cercetătorii din prezent încearcă să îl desluşească. Mulţi spun că se află la Polul Sud, alţii că se află în Bahamas, în timp ce pentru alţii nu a existat niciodată.
Legenda Atlantisului datează încă din vremea lui Platon, marele filosof grec, care în 370 i.e.n. a scris primele detalii legate de civilizaţia pierdută a atlantienilor. Platon descria tărâmul atlantian drept o insulă continent extraordinară care exista undeva la vestul Mării Mediteraneene. Ar fi fost o insulă prosperă şi bogată, avansată din punct de vedere tehnologic şi literar, cu o sumedenie de cunoştinţe şi un comerţ înfloritor, ce avea o mare influenţă guvernamentală asupra naţiunilor din jur.
După sute de ani de prosperitate însă, Platon spune că zeii au decis să îi pedepsească pe atlantieni pentru că aceştia se complăceau în paradisul lor, iar conducătorii lor deveniseră aroganţi. În doar o singură zi şi noapte, întregul continent ar fi fost distrus de ape şi scufundat pentru totdeauna în tenebroasele ape.
Descrierea lui Platon rămâne însă singurul indiciu al existenţei Altantisului, un mister în sine, căci locaţia insulei a rămas vagă. Încă din vremuri îndepărtate, oamenii au încercat să găsească faimoasa insulă, iar mulţi au venit chiar şi cu teorii privitoare la motivul dispariţiei acesteia.
Posibilitatea existenţei unui asemenea tărâm perfect şi misterul care îl înconjoară i-a fascinat pe mulţi aventurieri care şi-au petrecut întreaga viaţă studiind, căutând şi vânând Atlantisul. Speculanţii au creat chiar şi noi legende, dându-şi cu părerea în privinţa modului tragic în care atlantienii ar fi murit.
A existat cu adevarat?
Au o fărâmă de adevăr legendele Atlantisului? Unde putem găsi dovezi cu privire la locaţia şi civilizaţia sa? Există multe teorii privitoare la locaţia continentului-insulă. Oricând se găsesc pe undeva ruine ale unor oraşe pierdute, imediat apare teoria Atlantisului.
Indiile de Vest sau Bahamas
Bahamas face parte din insulele intitulate Indiile de Vest, care se află aproape de statul Florida. Mulţi cercetători consideră că această zonă ar putea fi cea mai potrivită pentru existenţa Atlantisului. Un faimos profet ar fi susţinut că a visat despre acest lucru în anii 1930. Acesta a spus ca ţinutul s-ar fi putut afla în est între Maroc şi Munţii Pirinei şi spre vest, până în Yucatan sau Mexic. Zona cea mai bună în care ar putea exista continentul misterios sunt insulele Bahamas, căci acestea ar fi rămăşiţele unui continent mult mai mare prăbuşit în ocean.
Unul din elementele care susţin descrierea profetului este găsirea unor pietre ciudate în formaţiuni misterioase în ocean, chiar în mijlocul insulelor. Deşi scepticii spun că formaţiunea pietrelor poate fi descrisă ca fiind naturală, cei ce speră în existenţa insulei Atlantis cred că pietrele ar fi o parte dintr-o stradă sau un templu atlantian.
Teoria privitoare la existenţa ruinelor Atlantisului este susţinută şi de doctorul Ray Brown care ar fi descoperit formaţiuni piramidale în timp ce se afla într-o excursie de scuba diving. Acesta a descris călătoria sa în străfundurile mării drept o experienţă extraordinară, găsind surse necunoscute de iluminat, clădiri ruinate şi o statuie a unui om ce ţinea o sferă mare în mână, cu un giuvaer roşu. Doctorul spune că ar fi luat cristalul ciudat, dar declaraţiile lui nu au fost verificate.
Atlantisul din Mexic
Cercetătorul Gene D Matlock susţine că Atlantis s-ar afla de fapt în zona peninsulei Yucatan din Mexic. Acesta consideră că numele ruinelor găsite deja pe teritoriul Mexicului şi în regiunea Yucatan în special rezonează cu denumirea oraşului misterios. Acesta consideră că rădăcina Tlan de la finele oraşelor antice precum Atlan, Cihuatlan sau Tihuatlan se regăseşte şi în cadrul denumirii Atlantis. Acesta se foloseste şi de descrierea unui port în formă circulară antic şi de şanţurile ce înconjurau oraşul. Această structură seamănă foarte bine cu descrierea realizată de Platon pentru oraşul antic.
Civilizaţia atlantiană în Antarctica?
Această teorie prinde din ce în ce mai mult avânt, cu atât mai mult cu cât cei care susţin această idee spun şi că Antarctica nu a fost mereu acoperită de gheaţă, aşa cum este în prezent. Adepţii acestei teorii consideră că pământul pe care se odihneşte acum gheaţa a fost cândva o insulă tropicală de la ecuatorul Terrei, însă a ajuns la Polul Sud când scoarţa terestră s-a mişcat. Această teorie este explicată în detaliu cu hărţi şi descrieri ale existenţei Altantisului şi ale mişcărilor scoarţei terestre.
O presupusă dovadă care susţine această teorie este harta egipteană antică ce ar fi fost publicată pentru prima dată de un preot iezuit în secolul al XVII-lea. În acea hartă, Atlantisul se afla între Americi şi Africa. Harta prezintă acelaşi contur al Antarcticii precum adevărata insulă de dedesubtul calotei glaciare, iar continentul îngheţat nu a fost descoperit decât abia în secolul XX.
Atlantis pe platoul Mării Celtice?
Platoul Mării Celtice înconjoară mare parte a Angliei şi se află în întregime sub ape încă de acum 1000 de ani. Un cercetător rus consideră că aici se află ruinele civilizaţiei antice atlantiene şi că ar exista şi dovezi care să confirme ipoteza sa. Acesta a considerat că o expediţie în mările întunecate ar putea aduce la suprafaţă indicii privitoare la existenţa atlantienilor, însă niciun demers în acest sens nu a fost făcut până în prezent.
Atlantida de pe coasta Cubei?
În 2001, o descoperire de pe coasta Cubei a fremătat în întreaga lume. În timpul unei cercetări cu sonar, pe coasta Cubei s-au descoperit ruinele unui oraş construit în perioada pre-clasică ce ar fi putut fi populat de o civilizaţie dezvoltată similar cu civilizaţia Teotihuacan din peninsula Yucatan. Uimitor este faptul că oraşul ruină ar fi descoperit la o adâncime de mai puţin de 700 de metri. Sonarul a dezvăluit ruine asemănătoare unor piramide şi clădiri acoperite de nisip ce se aseamănă cu un centru urban.
Planeta explodată
Una din cele mai fanteziste teorii referitoare la Atlantis are în vedere localizarea acestui continent în spaţiu. Alan Alford este cel care a emis această teorie care implică faptul ca Atlantida nu ar fi fost o insulă sau un mini-continent, ci mai degrabă o întreagă planetă ce gravita în jurul Soarelui. Implicaţiile unei planete-meteorit şi venirea supravieţuitorilor acesteia pe Terra poate explica cultul zeilor veniţi din ceruri din Antichitate.
Atlantida – realitate sau mit?
Multi istorici consideră că povestea Atlantisului este doar un basm, luând în considerare şi faptul că Platon ar fi putut folosi metaforele pentru a descrie un oraş inexistent, în vederea ridiculizării Greciei, care nu se bucura de un guvern prea corect. Istoricii mai consideră că Atlantisul este doar o poveste utopică.
Atlantis în literatură şi media
Mitul civilizaţiei atlantiene a devenit un vis şi o idee extraordinară, pe care televiziunea şi filmul o explorează pe îndelete, aşa cum şi literatura se bucură de un succes din ce în ce mai mare cu ajutorul teoriilor conspiraţioniste. Dacă în cărţile conspiraţioniste şi în ficţiune, Atlantisul devine o locaţie de vis sau o utopie prăbuşită în propria-i aroganţă, în lumea filmului, aceasta devine o lume extraterestră ce şi-a avut originea pe Terra. Mulţi cred chiar că civilizaţia atlantiană ar fi fost atât de avansată, încât a influenţat amerindienii şi egiptenii în descoperirile şi construcţiile lor seculare, după care a plecat în spaţiu. Alţi adepţi cred că atlantienii sunt o rasă extraterestră care i-a ajutat pe oameni să evolueze mult mai repede şi că aceştia s-ar ascunde şi acum printre oameni.
Dovezi palpabile nu există, dar Atlantis rămâne un mister fascinant, iar teorile privitoare la posibila sa locaţie şi la motivele pentru care acesta a decăzut continuă să apară.
Platon prin cuvintele lui Critias localizează clar Atlantida ca fiind după Porțile lui Hercule
actuala strâmtoare Gib Al Taric ce unește Marea Mediterană cu Oceanul Atlantic.