Home Călătorii Obiective turistice din România Băile Felix: oază de sănătate și relaxare în Bihor

Băile Felix: oază de sănătate și relaxare în Bihor

0

Băile Felix reprezintă o localitate, dar şi o staţiune climato – balneară din judeţul Bihor, ce aparţine regiunii transilvănene. Aceasta este situată la aproximativ opt kilometri distanţă de municipiul Oradea, în partea de sud a acesteia şi este administrată de către comuna Sânmartin. Băile Felix reprezintă cea mai mare staţiune cu regim permanent, fiind şi balneare, de pe întreg teritoriul României şi se situează pe locul doi, chiar după litoralul Marii Negre, din punct de vedere al locurilor de cazat oameni.

Baile Felix1

Aici, merg mulţi să se trateze, în special de reumatism şi de afecţiuni neurologice sau de ordin ginecologic, datorită facilităţilor ce există în întreaga staţiune. Totodată, bazele medicale din acestea au diverse instalaţii pentru tratamente cu elctroterapie, hidroterapie, masaje şi aerosoli, chiar şi împachetări cu parafină şi multe alte tratamente specifice celor balneare. Pe lângă toate acestea, ce vizează sănătatea, Băile Felix mai pot fi, pur şi simplu, vizitate ca staţiune, pentru o simplă relaxare.

Băile au fost utilizate pentru tratatea diferitelor boli încă de prin anul 1000 d.Hr., după cum atestă şi vechile documente, exact de atunci când au fost descoperite şi acţiunile binefăcătoare ale izvoarelor termale de către călugărul ce se numea Felix, el fiind totodată şi parohul mănăstirii din SânMartin.

Şi astfel, pentru prima dată, în anul 1711 şi 1721 apar chiar primele aşezări sub formă organizată ce vizau tratamentele pentru sănătate, cunoscute, la început, sub numele de „baia lui Felix”, iar după ce, în anul 1885, au reuşit să capteze un nou izvor, ce avea o temperatură de aproximativ 49 de grade celsius, atunci băile au devenit şi mai populate şi mai râvnite de oamenii de pretutindeni.

Unii afirmă că prima dată aceste izvoare termale au fost descoperite în anul 1000, aşa cum am precizat anterior, alţii afirmă că izvoarele ar fi fost descoperite cu 200 de ani mai târziu şi cu siguranţă există şi experţi care să plaseze aceste descoperiri abia în anul 1700. Cert este că nu contează atât de mult când au fost descoperite, pe cât contează faptul că între 1711 şi 1721 au apărut primele clădiri ce aveau să pună bazele acestei staţiuni.

Printre obiectivele turistice ce atrag şi mai mulţi vizitatori anual, se află: lacurile pline de nuferi şi de lotuşi care sunt totodată şi populate cu peşti exotici şi cu broaşte ţestoase, ştrandul de apă termală numit Apollo ce datează din anul 1900, rezervaţia naturală ce se numeşte Pârâul Peta, ce se află în Băile 1 Mai şi adăposteşte cam trei specii naturale ce sunt protejate, acestea fiind: peştele Roșioaralui Racoviţă, o specie de tip endemic ce a fost denumită după marele naturalist roman Emil Racoviţă, Nymphaea Lotus Thermalis, aceasta este o varietate unică pe teritoriul europei, fiind o relicvă din era terţiară, Melanopsis Parreyssi care se pare că ar fi un supravieţuitor din era glaciară.

Băile Felix reprezintă cea mai mare staţiune permanentă romană şi se află la doar opt kilometri distanţă faţă de Oradea.

Termperaturile din apele termale sunt între 20 de grade şi 49 de grade celsius. Tratamentele cu ape din băi, cât şi curele cu acestea sunt indicate de către medicii interni, datorită faptului că au un conţinut ridicat de săruri, mai ales minerale.

Băile Felix oferă spaţii de cazare pentru 7000 de persoane, având o reţea bogată de hoteluri, dar şi numeroase bazine unde se poate înota, ştranduri plasate în aer liber ori acoperite şi mult aer curat de care are nevoie orice om pentru a trăi sănătos.

Staţiunea are o climă blândă, motiv pentru care, în lacuri, cresc şi nuferi subtropicali. Rezervaţia cu nuferi din Băile Felix se întinde pe Ştrandul cu valuri situat în Băile 1 Mai, acesta fiind cel mai vechi din toată România, datează de mai bine de 107 ani şi pe Dealul Șomleului unde se găseşte Fenomenul Carstic.

Cultura, cât şi civilizaţia locală pot fi observate prin vizitarea următoarelor obiective: Capela de la Haieu, aceasta fiind o biserică de tip sală, cu o aritectura impresionantă, de tip medieval şi datează din secolul al XIV-lea, în aceasta încă fiind vizibile elementele arhitecturale de tip romanic, gotic şi cisternic.

A fost restaurată în 1977. Un alt obiectiv turistic este Clădirea Sanifarm, aceasta fiind o mănăstire veche ce a aparţinut ordinului de călugări Sfântul Vicențiu, are o arhitectură de tip baroc şi a fost construită încă din secolul al XVII-lea, Biserica din Rontau, biserica ortodoxă ce datează din secolul al XV-lea, Biserica Greco Catolică din Haieu, din anul 1906 şi Biserica din lemn de brusturi şi, nu în ultimul rând, Biserica Greco Catolică chiar din Băile Felix.

Se ştie că iernile sunt destul de blânde pe teritoriul acestei staţiuni, iar verile sunt moderate, aceştia fiind principalii factori care duc la crearea unor păduri de foioase destul de întinse şi, mai mult decât atât, oferă şi o atmosferă de poveste în orice anotimp al anului.

Băile Felix nu este doar un centru balnear, ci și un punct de atracție pentru iubitorii de natură. Stațiunea este înconjurată de o vegetație bogată, parcuri bine întreținute și grădini, ideale pentru plimbări relaxante sau activități în aer liber.

Cultural, Băile Felix organizează anual evenimente și festivaluri care promovează tradițiile locale și atrag vizitatori din întreaga țară. De asemenea, proximitatea față de Oradea permite explorarea ușoară a unei dintre cele mai frumoase orașe baroce din România.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version