Home Călătorii Obiective turistice din România Băile Tușnad: micul paradis balnear al României

Băile Tușnad: micul paradis balnear al României

0
Băile Tuşnad

Băile Tuşnad reprezintă cea mai mică staţiune balneară şi cel mai mic oraş din România, fiind situat în judeţul Harghita. Oraşul are mai puţin de două mii de locuitori, însă acest lucru nu l-a împiedicat să fie una dintre cele mai populare staţiuni balneo-climaterice.

Băile Tuşnad1

Din punct de vedere geografic, oraşul Băile Tuşnad se găseşte în sudul depresiunii Ciucului, la altitudinea de 650 de metri. Se află în defileul Oltului, între Munţii Bodoc şi Harghita. Poziţia sa geografică o face să fie una dintre cele mai pitoreşti zone din Transilvania, mai ales că aerul de aici este ozonat, dar şi foarte bogat în ioni negativi şi aerosoli răşinoşi, benefici pentru tratamentele pisihice şi nu numai.

Staţiunea Băile Tuşnad a fost denumită, în repetate rânduri, „Perla Ardealului” şi „Mica Elveţie”. Staţiunea a luat naştere, cel mai probabil, în anul 1842. Prima vindecare realizată de izvoarele de aici s-a semnalat în jurul acestui an, când fiului unui cioban i-au trecut problemele de care suferea.

În anul 1845, a început exploatarea staţiunii, fiind înfiinţată o societate pe acţiuni pentru acest scop. Cu toate acestea, patru ani mai târziu, oraşul este distrus, din cauza instabilităţii politice. A fost reconstruit în anul 1852, iar de atunci a devenit un loc foarte popular printre cei care îşi petreceau vacanţele „la băi”.

Izvoarele minerale de la Băile Tuşnad au fost menţionate în documente din secolul al XIII-lea, când s-a scris că în zona Tușnadului există ape minerale curative, care erau folosite de toţi locuitorii de aici.

Însă o activitate balneară intensă a început abia la sfârşitul secolul al XIX-lea, când a fost amenajată prima bază de tratament. Baza a fost realizată după planurile lui Bela Kuklai, în 1890, şi a fost botezată „Ştefănia”. Mai târziu, numele s-a schimbat în „Sfânta Ana”, iar staţiunea a fost declarată oraş turistic în 1968.

Băile Tuşnad dispune de 44 de izvoare naturale, însă numai şase sunt folosite în scop curativ. Patru dintre ele, denumite Mikes, Stănescu, Ileana şi Apor, sunt utilizate în curele externe. Acestea sunt recomandate în cazul nevrozei astenice, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni reuamtice, boli locomotorii sau tulburări circulare.

Pe de altă parte, izvoarele folosite în curele interne sunt bune pentru afecţiunile digestive, afecţiuni hipoacide sau boli neuro-endocrine. De asemenea, pacienţii pot beneficia de gimnastică medicală, aplicaţii cu parafină sau electroterapie. În cadrul bazelor de tratament, pot fi găzduiţi în jur de 800 de oameni pe zi.

Pe lângă izvoarele minerale, Băile Tuşnad oferă şi câteva obiective turistice interesante, în special naturale. Printre acestea, se numără:

Vârful Stânca Şoimilor se află pe malul drept al râului Olt. Cei care ajung pe acest vârf se pot delecta cu priveliştile impresionante ale defileului Oltului, dar şi ale altor vârfuri, precum Csomad sau Varteto. Tot aici, se află ruinele Cetăţii Stânca Şoimilor, iar vizitatorii pot vedea încă bârlogurile din zidurile fortificaţiei, din care erau trimişi şoimii de vânătoare la turci.

Ruinele cetăţii Balvanyos se află tot în Băile Tuşnad. Cetatea se numără printre cele mai mari fortificaţii ale secuilor şi a aparţinut familiei Apor, în secolul al XVI-lea. Istoricii sunt de părere că ar fi fost construită undeva în secolele XI-XII, iar în zonă au fost găsite mai multe fragmente de ceramică.

Lacul Sfânta Ana nu se află în Băile Tuşnad, ci la aproximativ 30 de kilometri de staţiune. Cu toate acestea, este un obiectiv ce merită vizitat, mai ales că este singurul lac vulcanic din ţara noastră. Este amplasat la o altitudine de 946 de metri şi apă sa este foarte limpede, datorită faptului că se alimentează numai din precipitaţiile atmosferice.

Tinovul Mohos se află lângă Lacul Sfânta Ana şi este un monument al naturii. Se întinde pe 80 de hectare şi a fost declarat rezervaţie naturală datorită speciilor de plante rare ce se găsesc aici.

Accesul în Băile Tuşnad este posibil de pe DN 12, şoferii având la dispoziţie ruta Braşov – Sfântu Gheorghe – Băile Tuşnad. Se poate ajunge şi cu trenul, pe linia ce leagă Bucureştiul de Deda.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version