Home Cultură generală Personalități Bill Gates – unul din cei mai bogați oameni din lume, fondator...

Bill Gates – unul din cei mai bogați oameni din lume, fondator al Microsoft

0
Bill Gates

Bill Gates, în calitatea sa de fondator al Microsoft, este unul dintre cei mai influenti şi bogaţi oameni de pe planetă. În urma estimărilor recente a rezultat că averea sa se ridică undeva la suma de 56 de miliarde de dolari. În ultimii ani acesta s-a retras din conducerea permanentă a Microsoft şi s-a concentrat asupra fundaţiei sale de caritate “Fundaţia Bill şi Melinda Gates”.

Bill Gates1

William Henry Gates al III-lea s-a născut în Seattle, Statele Unite, pe 28 octombrie 1955 într-o familie înstărită. Tatăl său William H. al II-lea a fost avocat iar mama sa Mary a fost profesor, preşedintă a United Way International, aflându-se și la conducerea First Interstate Bank din Seattle şi International Business Machines (IBM).

Pe vremea când era elev la Lakeside School devine interesat de ceea ce poate să facă un computer şi obişnuia să-şi petreacă tot timpul liber lucrând pe terminalul de la şcoală. Aici îl cunoaşte pe Paul Allen cu care formează o prietenie ce avea să dureze o viaţă.

Bill Gates şi-a manifestat interesul în domeniul software încă de la o vârstă fragedă iar programarea computerelor a început-o de la 13 ani. În adolescenţă, el şi prietenul său Paul Allen au dezvoltat un program numit Traf-O-Data şi au vândut un calculator în oraşul Seattle ce era capabil să contorizeze traficul din cadrul oraşului pe suma de 20000 de dolari. În 1973 a devenit student la Universitatea Harvard unde l-a întâlnit pe Steve Ballmer (ce avea să devină director executiv al Microsoft).

În 1975, pe vremea când încă era student la Harvard, Gates a fondat Microsoft în momentul în care a semnat un contract cu MITS (Micro Instrumentation Telemetry Systems) pentru dezvoltarea unui sistem de operare de bază ce urma a fi folosit de noile lor microcalculatoare. În perioada de început a companiei, Bill Gates obişnuia să revizuiască fiecare linie de cod foarte des şi se implica în multe aspecte ale companiei, de la ambalarea produsului până la expedierea comenzilor.

Până la sfârşitul lui 1978, Gates încheie relaţiile cu MITS şi îşi mută operaţiunile în Boston unde continuă să creeze software. Toţi cei 25 de angajaţi se ocupau de toate aspectele afacerii de la scrisul codului la marketing, iar în 1978 au avut o cifră de afaceri de 2,8 milioane de dolari.

Din moment ce se afla în fruntea Microsoft, Bill Gates obişnuia să cutreiere toată ţara pentru promovarea produselor sale iar cu ajutorul mamei sale, care avea multă influenţă, ajunge să-l cunoască pe şeful IBM.

În 1980 semnează cu contract cu IBM pentru producerea unui sistem de operare ce urma să fie folosit pe noile lor calculatoare. Din moment ce nu avea un program pentru noile calculatoare, Gates a cumpărat un produs compatibil de la o altă firmă de software şi l-a adaptat pentru propriile nevoi. În momentul în care IBM a dorit să achiziţioneze codul sursă, Gates a refuzat şi le-a propus să plătească licenţă pentru fiecare sistem de operare (numit MS-DOS) instalat pe noile calculatoare.

Între 1978 şi 1981, vânzările au explodat iar numărul angajaţilor a crescut de la 25 la 128. Odată cu creşterea veniturilor s-a produs şi extinderea internaţională, din moment ce majoritatea calculatoarelor funcţionau cu software-ul lor.

Rivalitatea dintre Microsoft şi Apple este foarte cunoscută dar la începuturile lor, cele două companii au lucrat împreună în ideea dezvoltării unor programe mai eficiente. Pe baza acestor colaborări Microsoft creează şi lansează în 1985 Windows.

În 1986 lansează compania pe piaţa bursieră, păstrând pentru el 45% din acţiuni. Devine imediat un milionar. La vârsta de 31 de ani avea acţiuni în valoare de 234 de milioane de dolari din totalul de 520 de milioane ale companiei iar în 1987 devine miliardar. Din acel moment se menţine în vârful topului celor mai bogaţi oameni ai lumii.

De atunci s-a menţinut în centrul lumii IT şi a continuat să dezvolte sistemul de operare şi programe complementare precum Microsoft Office. Aceste dezvoltări i-au adus monopolul asupra sistemelor de operare şi în acelaşi timp procese de practici comerciale neloiale de care a reuşit să se apere.

În viaţa personală s-a descurcat la fel de bine, în 1994 căsătorindu-se cu Melinda French şi având trei copii cu ea. Datorită influenţei Melindei, s-a implicat în activităţi filantropice şi în acelaşi an fondează “Fundaţia William G. Gates” ce se ocupa cu susţinerea educaţiei şi a sănătăţii. În 2000, împreună cu alte familii foarte bogate, fondează “Fundaţia Bill şi Melinda Gates” la care contribuie în fază iniţială cu 28 de miliarde de dolari.

În ultimii ani şi-a limitat atribuţiile în cadrul Microsoft pentru a se putea dedica mai mult activităţilor filantropice. În 2010 Gates şi Warren Buffet fondează “The Giving Pledge” pentru a încuraja alţi oameni foarte bogaţi să doneze pentru cauze umanitare. De atunci şi până acum mai mult de 81 de miliardari şi-au luat angajamentul de a contribui, între ei aflându-se Mark Zuckerberg (fondator Facebook) şi Michael R. Bloomberg (fost primar al New York-ului).

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version