Home Călătorii Obiective turistice din România Biserica de lemn din Şurdeşti: o minune arhitecturală în Maramureş

Biserica de lemn din Şurdeşti: o minune arhitecturală în Maramureş

0
Biserica de lemn din Şurdeşti

Aflată pe raza judeţului Maramureş, în Ţara Chioarului, biserica de lemn din Şurdeşti cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril este una dintre cele mai înalte construcţii de lemn din întreaga Europă.

Biserica a fost construită la jumătatea secolului al XVIII-lea de către meşterul Ion Macarie, pentru a fi folosită de comunitatea greco-catolică din localitate.

Planul bisericii este dreptunghiular, grinzile din stejar ale pereţilor fiind aşezate pe o fundaţie de piatră.

Cu un turn de 54 de metri şi o înălţime totală de 72 de metri, biserica din Şurdeşti se află pe primul loc în topul celor mai înalte biserici din lemn din Europa, însă a fost întrecută de noua biserică a mănăstirii Peri din Săpânţa, de 78 de metri înălţime, recent ridicată. Conform unei credinţe străvechi, cu cât bisericile sunt mai înalte, cu atât rugăciunile ajung mai repede la divinitate, motiv pentru care edificiile din această zonă au înălţimi foarte mari.

Turla este înconjurată de alte patru turnuri mai mici. Acoperişul bisericii cuprinde două rânduri de streşini ce înconjoară edificiul, fiind singurul lăcaş de cult din Ţara Chioarului cu această caracteristică. Pridvorul are două rânduri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, identice ca formă şi decoraţiuni – de asemenea, un element unic în zonă. Edificiul este ornamentat cu un brâu în funie răsucită.

Pictura interioară a bisericii a fost executată în anul 1783 şi redă diferite scene biblice din Vechiul şi Noul Testament. Zugravul Ştefan din Şişeşti a pictat altarul, iar decoraţia sculptată în lemn îi aparţine meşterului Ştefan Tămăran Ciocotişan.

În perioada regimului comunist, biserica de lemn din Şurdeşti a aparţinut de Biserica Ortodoxă Română, revenind în 1990 în administrarea Bisericii Române Unite cu Roma. În anul 1999, biserica a fost inclusă în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Amplasată într-un cadru natural de excepție, biserica atrage anual mii de vizitatori și pelerini, fiind recunoscută nu doar pentru valoarea spirituală, ci și pentru cea estetică. Peisajul înconjurător și arhitectura specifică zonei fac din această biserică un punct de referință pentru turismul în Maramureş.

Biserica a jucat un rol crucial în conservarea identității culturale a regiunii, fiind folosită pentru slujbe religioase care păstrează și astăzi riturile ortodoxe tradiționale. Interiorul bisericii este decorat cu icoane vechi și inscripții care povestesc istoria comunității și a regiunii.




NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version