Home Călătorii Obiective turistice din România Biserica Reformată din Acâș: un monument neglijat al Satu Mare

Biserica Reformată din Acâș: un monument neglijat al Satu Mare

0

Biserica Reformată din Acâș se află în judeţul Satu Mare şi este una dintre cele mai importante biserici pentru religia din această parte a ţării. Deşi are o istorie interesantă, ea nu este inclusă în vreun circuit istoric, deşi ar merita cu prisosinţă.

Până în anul 1975, nimeni nu a ştiut cu exactitate de când datează Biserica Reformată. Însă în acel an a fost dezvelită o inscripţie din interiorul lăcaşului. Astfel, s-a aflat că biserica a fost construită în anul 1175. Iniţial, a servit romano-catolicilor, însă reforma i-a alungat pe aceştia, aşa că a devenit reformată şi aşa a rămas până în prezent. Încă se ţin slujbe în ea, pentru că populaţia reformată este una destul de mare.

Istoria Bisericii Reformate din Acâş este legată de multe legende care o fac să fie şi mai misterioasă. Biserica are planul în formă de basilică, fiind alcătuită din trei nave şi construită în stil romanic. Deşi este frumoasă, ea nu a fost niciodată tencuită – de fiecare dată când cineva a încercat să facă acest lucru, tencuiala a căzut.

Aceste incidente sunt puse pe seama unui blestem care a apărut atunci când reformaţii i-au alungat pe romano-catolici. Furioşi, aceştia ar fi dat un blestem pentru ca reformaţii să nu se bucure niciodată de biserica lor. Astfel, de fiecare dată când se încearcă tencuirea lăcaşului, mortarul nu se prinde sau se prinde temporar, după care cade.

Tot pe seama blestemului călugărilor romano-catolici sunt puse şi dezastrele naturale prin care Biserica Reformată din Acâş a trecut. În anul 1642, aceasta a fost devastată de un incendiu, iar, la scurt timp după ce a început să îşi revină, a fost din nou arsă, de data aceasta de către turci.

Apoi, în anul 1834, a avut loc un cutremur destul de mare, mai multe case şi biserici din zona Careiului având de suferit. Chiar dacă nu s-a prăbuşit, daunele pe care le-a avut au fost însemnate. Nu în ultimul rând, în anul 1863 a ars din nou, incendiul care s-a abătut asupra Acașului durând trei zile.

Aşadar, Biserica Reformată din Acâş a fost una greu încercată de vreme. După ce a ars în secolul al XVII-lea, reformaţii au reuşit abia după 90 de ani să o refacă – până atunci, slujbele au fost oficiate în aer liber.

Se spune chiar că semiluna din vârful unuia din turnurile bisericii a fost pusă tocmai pentru a o feri de alte atacuri ale turcilor, pentru că aceştia nu obişnuiau să atace clădirile care purtau acest semn. Totodată, există zvonuri conform cărora această biserică, castelul din Ardud şi cetăţile Medieș şi Satmar sunt legate printr-un tunel, însă nu au fost descoperite urme ale acestuia.

După marele incendiu din anul 1896, Biserica Reformată din Acâş a fost restaurată, credincioşii primind sprijinul comisiei monumentelor istorice de atunci. Lucrările au durat câţiva ani, însă au redat religiei reformate un lăcaş religios deosebit.

Deşi a trecut prin multe evenimente neplăcute, biserica este o adevărată bijuterie arhitecturală de factură romanică şi merită să fie promovată ca un obiectiv turistic important.

Caracteristicile arhitecturale ale Bisericii Reformate din Acâș subliniază un stil simplu dar elegant, tipic construcțiilor reformate, cu un interior ce păstrează elemente originale și mobilier din lemn lucrat manual, care îi conferă un caracter autentic și o atmosferă plină de pioșenie.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version