Home Animale Branhiopode, Daphnia și Artemia – află toate particularitățile lor

Branhiopode, Daphnia și Artemia – află toate particularitățile lor

0
Artemia, Foto: mistermagpie.blogspot.com

Stiati ca …

  • Clasa Branchiopoda cuprinde 800-1000 de specii de branhiopode care traiesc in apele dulci, in mediul marin sau in conditii saline. Sunt raspandite in toata lumea si alcatuiesc un grup divers care cuprinde mai multe specii de crustacee (majoritatea de apa dulce) ce au lungimi mici, doar unele dintre ele ajung la 10 cm. Corpul lor este protejat de o carapace ce se aseamana cu un scut, unele specii se aseamana din acest punct de vedere cu o scoica bivalva.
  • Branhiopodele au apendicele plat si subtire cu niste perisori ce ajuta la filtrarea particulelor de hrana organica ce stau in suspensie in apa. Apendicele le ajuta si la inot, desi pentru a inota in apa se folosesc si de a doua pereche de antene din fata. Prima pereche de componente ale gurii si prima pereche de antene sunt mult mai mici.
  • La branhiopode femelele sunt foarte prolifice, ele produc mai multe serii de oua si ajung la un numar de cateva sute fiecare.
  • Branhiopodele cuprind patru ordine care difera destul de mult unul de altul: puricii de apa, crevetele de apa sarata, crevetele mormoloc si crevetele comestibil.

    Branhiopode, Foto: amor1029.exblog.jp
    Branhiopode, Foto: amor1029.exblog.jp

  • Puricii de apa (Daphnia pulex) au corpul acoperit cu o coaja formata din doua parti care se incheie cu niste antene mari ramificate, utilizate pentru locomotie ca niste vasle in iazurile si lacurile care alcatuiesc habitatul lor natural.
  • Puricii de apa au lungimea corpului de 3-4 mm si cate 5 perechi de picioare. Cu ajutorul antenelor mari ei inoata, dar fac si salturi bruste asemanatoare cu cele de purici, de la care probabil le-a fost si data denumirea de purici de apa. Aceste antene sunt foarte importante toate in acelasi fel, daca una din ele este taiata sau rupta Daphnia nu mai este in masura sa-si mentina echilibrul, se va rostogoli, nu va mai inota, va sta mai mult nemiscata in apa.
  • La daphnia inima apare in partea dorsala si bate cu un ritm frenetic extraordinar, de 100-180 batai/ secunda. Sangele are o culoare galbuie si cuprinde numeroase fagocite – celule albe.
  • La puricii de apa masculii sunt mai mici decat femelele si au prima pereche de picioare oarecum diferita, adaptata pentru imperechere pentru prindere. Femela depune doua tipuri de oua, vara si iarna. Cele de iarna au coaja diferita fata de cele de vara, mult mai tare si mai rezistenta. Ouale de vara sunt in numar de 50 si se dezvolta fara fertilizare, cele de iarna doar 2 trebuie sa fie fertilizate de mascul. Conform cercetatorilor din ouale de iarna apar numai femele, iar din cele de vara apar si masculi si femele.
  • Puricii de apa Daphnia constituie o importanta hrana animala preferata de multe specii de pesti.
  • Artemia traieste in lacurile cu apa sarata, in care salinitatea poate ajunge la 300 g sare/ litru apa. De asemenea are capacitatea de a trai un timp si in bazinele cu apa dulce fapt ce ofera avantajul acvaristilor de a folosi acesti creveti ca hrana pentru pestii de apa dulce.

    Daphnia pulex, Foto: unh.edu

  • Interesant este ca acest crevete poate sa traiasca chiar si intr-un mediu fara oxigen pana la 2 ore. Din acest punct de vedere Artemia devine un reprezentant unic al lumii animale deoarece alte specii de animale nu pot trai in astfel de conditii.
  • Artemia este rezistent la poluarea mediului, chiar la concentratii ridicate de hidrogen sulfurat. Acest lucru se confirma prin faptul ca in iazurile cu apa sarata contaminata cu hidrogen sulfurat adesea traiesc acesti creveti Artemia. Prin aceasta particularitate ei sunt protejati intr-un mediu complet nepotrivit pentru dusmanii sai naturali si astfel pot trai si se pot dezvolta fara probleme.
  • Exista mai multe specii de Artemia din care fac parte Artemia sinica din Asia Centrala, Artemia urmiana din Iran, Artemia franciscana din America si anumite regiuni ale Europei, Artemia tunisiana din Africa de Nord si Europa si altele. Cu alte cuvinte crevetele de saramura este raspandit in numeroase regiuni, exceptie facand Antarctica. Aceste specii se diferentiaza intre ele prin anumite caracteristici genetice.
  • Crevetii de apa sarata Artemia au un ciclu de viata rapid, astfel incat se pot adapta si la habitate ce pot seca destul de rapid, schimbandu-si chiar si aspectul in functie de conditiile de habitat.
  • Hrana acestor crustacee consta din bacterii, microalge, protozoare, pe care le aleg selectiv si abia apoi le inghit.
  • In anul 1982 acest crustaceu Artemia a fost ales de echipajul ruso-francez (de pe Apollo 16) pentru experiente pe orbita Pamantului. El a ajutat in cercetare alaturi de anumite seminte de plante cu privire la efectele radiatiilor cosmice.
  • Pentru acvariu Artemia se gaseste in 3 forme care reprezinta 3 aspecte ale ciclului de viata ale crevetelui: creveti ou (mancarea pentru pesti de dimensiuni mici), creveti Artemia nauplii (furajul pentru pestii tineri), creveti adulti (hrana pentru numeroase specii de pesti adulti). Acest crevete poate fi utilizat de acvaristi in orice stadiu al dezvoltarii sale.
  • Indienii americani mancau aceste crustacee. In ziua de azi crevetii Artemia sunt utilizati ca hrana pentru pesti si in pescuitul industrial.
  • Crevetele Artemia nu doarme, el poate respira si manca doar daca sta treaz.
  • Masculul Artemia are pe cap doua antene mari, iar femela are un sac mare pentru oua si antene mici pe cap. Aceste aspecte pun in evidenta dimorfismul sexual la acesti creveti de apa sarata. Femela poate depune pana la 200 de oua in sacul sau care indeplineste rolul de ,,uter”.
  • Speranta de viata la crevetii de apa sarata este de 6 luni.
  • Crevetii Artemia au trait cu 100 milioane de ani in urma pe timpul dinozaurilor.Crevetele de apa sarata (Artemia) reprezinta cel mai popular aliment pentru pestii marini, pestii de apa dulce sau pestii de acvarii.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version