Home Animale Broasca de păpuriș pictată (Hyperolius marmoratus) – viața în apropierea apelor africane

Broasca de păpuriș pictată (Hyperolius marmoratus) – viața în apropierea apelor africane

0

Broasca de papuris pictata (Hyperolius marmoratus) traieste in regiunile din estul si sud-estul Africii, in special in Mozambic, Zimbabwe, Botswana, Tanzania si Lesotho. Prefera sa stea in apropiera lacurilor, mlastinilor sau iazurilor, iar in lunile secetoase sa se adaposteasca precum celelelalte specii pe sub pietre si busteni.

Habitatul și adaptările la viața în apropierea apei

Preferând zonele umede, această broască trăiește în apropierea lacurilor, mlaștinilor și râurilor, dar este întâlnită și pe terenurile arabile cu sisteme de irigații.

Uneori sta la soare pe tulpinile plantelor sau printre copaci. De asemenea poate fi intalnita si pe terenurile arabile, in zone irigate, cu diguri si canale, sau in apropierea unor rauri cu apa dulce.

Caracteristicile fizice ale broaștei de păpuriș pictate

Este un animal mic cu lungimea corpului de 2,5-3,5 cm al carui colorit poate varia foarte mult. Poate fi in diferite nuante de maro, verde, cafeniu, galben sau negru, cu puncte sau dungi de culori mai inchise sau mai deschise. Corpul este alungit, capul mic, botul rotunjit la varf, ochii bulbucati, mari, cu irisul de culoare inchisa.

Are un mod de viata exclusiv terestru si se remarca prin faptul ca este o buna cataratoare, are corpul perfect adaptat la acest lucru prin discurile adezive aplatizate si mari de la degetele celor patru membre lungi si musculoase. De asemenea, degetele sunt unite prin membrane interdigitale, iar membrele anterioare sunt intotdeauna mai mici decat cele posterioare.

Broasca de păpuriș pictată

Dieta și obiceiurile de hrănire

Este activa in special noaptea, fiind mereu in cautarea hranei sale preferate – formata din insecte si mici nevertebrate. Sezonul de reproducere la aceasta specie este primavara si vara. Masculii obisnuiesc sa scoata sunete stridente stand pe malul apei pentru a-si chema viittoarele partenere.

Comportamentul și reproducerea

Femelele se pot imperechea de mai multe ori cu masculii pentru ca apoi sa depuna gramajoare de oua direct in apa, pe vegetatia acvatica. Numarul de oua depus de o singura femela variaza intre 200-600, iar perioada pana la eclozarea oualor este de 5-6 zile. De regula masculii care canta mai mult se imperecheaza de mai multe ori, cu mai multe femele. Unii masculi obisnuiesc sa strige dupa femele pe tot parcursul anului.

Fiecare scoate sunete umflandu-si sacul vocal atat de tare incat acesta se aseamana cu un balon, cu mult mai mare decat dimensiunea capului.

Speranta de viata la broasca de papirus pictata este de aproximativ 5 ani in captivitate.

Broasca de papuris pictata face parte din ordinul Anura si familia Hyperoliidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Conservarea broaștei de păpuriș pictate și rolul ecologic

Broasca de păpuriș pictată nu este o specie în pericol, dar este sensibilă la schimbările din habitatul său. Zonele umede din Africa sunt adesea afectate de poluare, activități agricole și pierderea habitatului, care pot influența indirect populațiile de broaște.

Având un rol ecologic important în controlul insectelor, acest amfibian contribuie la echilibrul ecosistemelor din care face parte. Programele de conservare monitorizează aceste specii pentru a asigura că habitatele lor naturale sunt protejate, permițând astfel broaștei de păpuriș pictate să prospere și să continue să contribuie la diversitatea faunei africane.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version