Broasca fără limbă, cunoscută sub denumirea științifică de Pipa pipa, este o specie unică de broască acvatică, răspândită în regiunile umede și bogate în vegetație din nordul Americii de Sud. Această broască impresionantă atrage atenția prin lipsa completă a limbii și a dinților, adaptări care o ajută să prospere în habitatele acvatice.
Broasca fara limba (Pipa pipa) populeaza regiunile cu ape statatoare si vegetatie bogata din nordul Americii de Sud. Acest animal interesant a devenit obiectul multor cercetari aprofundate de-a lungul anilor.
Adaptările morfologice ale broaștei fără limbă
Are corpul turtit, cu forma aproape patrata, lung de 5-20 cm, capul este triunghiular si botul ascutit. Ca toti membrii familiei Pipidae si aceasta broasca este lipsita de limba si dinti. De asemenea o caracteristica a acestei familii este prezenta unor apendice tegumentare in forma de stea la varful degetelor. Culoarea corpului este gri mai inchis pe spate si putin mai deschis pe burta.
Este o specie exclusiv acvatica, care traieste in apele statatoare, tulburi si namoloase si care este perfect adaptata traiului in apa. Cu ajutorul prelungirilor in forma de stea de la degete isi pipaie drumul prin vegetatia acvatica deasa, inoata foarte bine cu ajutorul membrelor posterioare care sunt foarte musculoase si puternice, pe flancuri prezinta organe de simt cu ajutorul carora detecteaza vibratiile din apa, iar ochii ii tine indreptati in sus pentru a vedea la suprafata.
Comportament și tehnici de reproducere unice
Imperecherea la aceasta specie are loc in sezonul ploios, cand masculul are un comportament reproductiv complet diferit de alte specii, el fixeaza femela de deasupra si apoi impreuna se rostogolesc repetat.
Ouale sunt eliberate, fecundate si prinse de spatele femelei si abdomenul masculului, apoi sunt absorbite de pielea de pe spatele femelei, unde sub incidenta oualor se formeaza niste adancituri de 1 cm care seamana cu niste pungi incubatoare de forma hexagonala, deschise, dar indesate foarte bine una langa alta si care par a forma un fagure de albine.
In aceste cavitati larvele se dezvolta hranindu-se probabil prin peretii bogati in vase de sange ale acestor adancituri si parasesc spatele mamei abia sub forma de broscute.
Broasca fara limba face parte din ordinul Anura, familia Pipidae si nu este o specie pe cale de disparitie.
Curiozități și alte trăsături interesante ale speciei Pipa pipa
Una dintre curiozitățile acestei broaște este procesul ei reproductiv unic. Spre deosebire de majoritatea amfibienilor, care își depun ouăle în medii externe, Pipa pipa utilizează pielea de pe spatele femelei pentru dezvoltarea ouălor.
După împerechere, ouăle sunt plasate pe spatele femelei și sunt încorporate într-un model hexagonal, similar unui fagure. Aici, ouăle se dezvoltă până la stadiul de broască tânără, moment în care părăsesc spatele mamei. Această metodă de dezvoltare oferă puilor un nivel de protecție ridicat în primele stadii de viață.