Broasca Goliat este una din speciile care apartine continentului african, populeaza mai ales regiunile cu rauri si cascade din Guineea Ecuatoriala si Camerun. Este considerata cea mai mare broasca din lume. Daca ar fi sa luam in calcul doar lungimea corpului unui exemplar adult, fara a pune si membrele sale posterioare, am obtine 10-32 cm, insa cu tot cu membrele din spate masoara pana la 40 cm. Greutatea broastei este de aproximativ 3,2 kg.
Desi este atat de imensa si are un impact destul de mare asupra observatorului, trebuie sa apreciem ca are un aspect similar cu o broasca normala. Ca si la alte specii de astfel de amfibieni si la aceasta apare un dimorfism sexual care consta in marimea corpului dintre cele doua exemplare si anume: femela este intotdeauna mai mare decat masculul si astfel poate fi deosebita de acesta.
Ambele exemplare au corpul masiv acoperit cu piele groasa extrem de mult incretita pe partea dorsala. Coloritul este in nuante maronii-verzui-inchise pe partea superioara si galbui sau albicioase pe partea ventrala, dar si pe zonele interioare ale celor patru membre. Ca si la alte specii, membrele din fata au cate patru degete, iar cele posterioare cate cinci.
Membrele din spate sunt foarte lungi si puternice comparativ cu cele anterioare, daca sunt intinse pot masura in jur de 7-10 cm. Capul este mare, lat si turtit, botul rotund si bont, gura are deschiderea foarte larga, narile sunt mari si pozitionate pe partea superioara a botului, iar ochii sunt proeminenti, au irisul de culoare inchisa.
Broasca Goliat este perfect adaptata la viata acvatica, se scufunda cu usurinta si inoata excelent, traieste in rauri cu apa curata, bine oxigenata, cum sunt cascadele cu apa cristalina si raurile ce au curs rapid. Nu poate trai ca alte specii de broaste in ape murdare, maloase sau in mlastini. In habitatul ei natural, in Camerun, nu intampina probleme din cauza temperaturii apei, deoarece aceasta nu scade niciodata sub 22 grade Celsius.
Nu este o iubitoare de soare, daca iese la mal, se retrage in locuri umbrite si umede. Este o remarcabila scufundatoare, poate rezista sub apa timp de 10-15 minute. Are obiceiul sa faca astfel de salturi in rauri adanci si sa stea ascunsa printre pietrele de pe fundul apei mai ales cand simte pericolul si vrea sa scape de pradatori.
Este un amfibian foarte lacom, care prinde tot felul de insecte, paianjeni, larve de insecte, viermi, crustacee, alte specii de broaste dar si mici reptile si animale de pe sol sau din apa. Are obiceiul sa isi vaneze prada printr-un salt brusc asupra ei, tine gura deschisa iar cu limba lipicioasa o strange si o inghite.
Reproducerea la aceasta specie are lor in perioada ploilor. Femela depune un numar foarte mare de oua timp de 5-6 zile. Fiecare ou are diametrul in jur de 5-6 mm, deci este destul de mare. La 70 de zile are loc eclozarea oualor si astfel apar mormolocii care la inceput au lungimea corpului de 0,8 cm, iar la 6 saptamani ajung la 4,8 cm. Acestia traiesc si se dezvolta in mediul acvatic, ajung in stadiul de adult abia la 3 luni.
Broasca Goliat este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Anura, familia Ranidae si are denumirea stiintifica de Conraua goliath.
Video – Broasca Goliat (Conraua goliath):
https://www.youtube.com/watch?v=C711xK5Xur8