Home Animale Broasca răioasă americană (Bufo americanus) – detalii despre un amfibian rezistent

Broasca răioasă americană (Bufo americanus) – detalii despre un amfibian rezistent

0

Broasca răioasă americană (Bufo americanus) este o specie adaptabilă de amfibian, întâlnită pe teritoriul estic al Statelor Unite și Canadei. Caracterizată de pielea plină de negi și de glandele parotoide ce secretă o substanță toxică pentru apărare, această broască se poate camufla într-o varietate de nuanțe și modele.

Broasca raioasa americana (Bufo americanus) traieste in regiunile estice din SUA si Canada.

Caracteristicile distinctive ale broaștei răioase americane

Are pielea plina de negi, glande parotoide pe partile laterale ale capului si ochii bulbucati. Culoarea pielii poate varia foarte mult, in functie de umiditate si temperatura, de la maro-inchis, rosu, verzui, la galben si alte nuante mai vii pe partea dorsala, cu diferite pete negre, iar burta este alba sau galbuie.

Lungimea medie a corpului este de 5-10 cm, iar greutatea de 20 g. Ca majoritatea broastelor raioase prezinta pe suprafata corpului mai multe glande care produc o secretie laptoasa si toxica.

Habitat și distribuție geografică

Este o broasca care se adapteaza foarte usor, poate trai fara probleme in orice habitat, chiar in gradini, campii, pasuni, mlastini, paduri din regiuni de munte. Nu este o specie care traieste foarte mult in apa, deseori prefera locurile cu vegetatie densa, din apropierea raurilor.

Broasca răioasă americană

Hrana și stilul de viață nocturn

Este activa mai ales noaptea, cand se hraneste cu insecte, paianjeni, viermi, furnici, rame, greieri, melci, molii si alte nevertebrate mici. Traieste in vizuini, sub pietre, stratul de frunze cazute, busteni etc. In lunile de iarna se baga in pamant si hiberneaza.

Reproducerea și dezvoltarea mormolocilor

In perioada de imperechere, primavara, masculul emite sunete caracteristice timp de 10-60 de minute, pentru a-si atrage partenera. Femela depune ouale sub forma unor siraguri lungi, infasurate intr-o pelicula lipicioasa, pe suprafata plantelor acvatice, in apele statatoare si nu prea bogate in peste.

Dupa aproximativ doua saptamani ouale eclozeaza si apar mormolocii, care pot fi recunoscuti dupa corpul lor mic si negru, prevazut cu o coada scurta. Mormolocii produc pe pielea lor substante toxice care indeparteaza pradatorii. Ei ajung la maturitate dupa 30-40 de zile.

Broasca raioasa americana face parte din ordinul Anura, familia Bufonidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Comportamente de apărare și mecanisme toxice

Broasca răioasă americană este renumită pentru glandele parotoide situate în spatele ochilor, care secretă o substanță toxică. Această toxină, de consistență lăptoasă, este un mijloc eficient de apărare împotriva prădătorilor. Dacă broasca este atacată, secretă toxina ca un ultim avertisment.

Substanța provoacă iritații severe și poate fi chiar letală pentru unele specii de prădători. În plus, mormolocii de Bufo americanus prezintă și ei pe piele substanțe toxice pentru a descuraja prădătorii, asigurându-le astfel șanse mai mari de supraviețuire în stadiile incipiente de viață.

Video – Broasca raioasa americana (Bufo americanus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version