Broasca râioasă aurie (Bufo periglenes) din Costa Rica este un exemplu fascinant al biodiversității din pădurile tropicale.
Habitatul și distribuția geografică
Mica, uimitor colorata intr-un portocaliu stralucitor, broasca raioasa aurie a fost vazuta doar intr-o zona restransa de cca. 10 km² a padurii tropicale, la mare altitudine, din Costa Rica – America de Nord. Martorii oculari au descris-o drept fiind o ,,bijuterie aurie” insa din pacate azi este considerata o specie disparuta, probabil datorita schimbarilor climatice, incalzirii globate, poluarii mediului, restrangerii habitatului natural si unor boli.
Numarul de exemplare a scazut catastrofal, de la 1500 cate erau in anul 1987 la un singur exemplar in anul 1989 si unul in anul 1990. De atunci nu a mai fost vazut nici un exemplar.
Caracteristicile unice ale broaștei râioase aurii
Masculii si femelele prezentau un dimorfism sexual accentuat, se diferentiau intre ei prin colorit. Femelele aveau pielea lucioasa si stralucitoare, galbena-verzui spre negru cu puncte rosii marginite de galben, iar masculii aveau o nuanta portocalie aprinsa. Corpul lor era mic de 4-5,5 cm, iar habitatul era predominant terestru.
Membrele anterioare erau mai scurte si aveau cate patru degete, iar cele posterioare erau mai lungi si aveau cate trei degete. Capul era mare si lat, ochii mari cu irisul de culoare inchisa, timpanele vizibile. Pentru a-si prinde prada isi deschidea larg gura mare si scotea brusc limba lunga si lipicioasa.
Comportamentul și reproducerea
Expertii considerau ca aceasta broasca a trait mai mult timp in pamant, deoarece a fost vazuta foarte rar la suprafata solului. In perioada de imperechere care corespunde cu sezonul ploios prezenta lor era evidenta – masculii si femelele se adunau in zonele umede ale padurii, in baltile mici temporare unde activitatea de reproducere tinea cam o saptamana.
Masculii scoteau sunete stridente si se luptau intre ei pentru dreptul la imperechere, apoi femelele depuneau in apa un numar de 228 oua. Dupa o perioada de 8 saptamani ouale eclozau si apareau mormolocii.
Broasca raioasa aurie face parte din ordinul Anura, familia Bufonidae.
Ce putem învăța din povestea broaștei râioase aurii
Povestea broaștei râioase aurii este un apel la acțiune pentru protecția biodiversității. Aceasta demonstrează cât de rapid poate o specie să dispară din cauza factorilor antropici și a schimbărilor climatice.
Protejarea habitatelor, limitarea poluării și lupta împotriva încălzirii globale sunt esențiale pentru prevenirea altor dispariții similare. Studiile asupra speciilor dispărute oferă lecții valoroase despre conservare și despre echilibrul fragil al ecosistemelor.