Home Animale Broasca râioasă din Marea Prerie (Gastrophryne olivacea)

Broasca râioasă din Marea Prerie (Gastrophryne olivacea)

0

Broasca raioasa din Marea Prerie (Gastrophryne olivacea) este raspandita in regiunile cu paduri deschise si preeriile din centrul si sudul Statelor Unite ale Americii, in nordul Mexicului, in Colorado de Sud-Est, Oklahoma, Kansas, Arizona Sud-Centrala.

Habitatul ei este predominant terestru, este activa mai ales noaptea si are obiceiul sa stea ascunsa in vizuini, pe sub pietre, in noroi, printre radacini si crapaturi de scoarta de copac, pe sub busteni. Este numita si broasca raioasa de vest cu gura ingusta si poate ajunge la lungimea de 2-4 cm.

Are capul mic si ascutit, ochii mari si bulbucati, cu irisul de culoare inchisa, corpul indesat si robust, picioarele scurte comparativ cu alte specii de broaste raioase. Pielea are un colorit ce variaza de la maroniu la gri si se remarca prin modelul inchis, in forma de frunza ce apare pe partea dorsala, pe spate. Secretiile eliminate prin piele sunt toxice pot provoca arsuri si durere pe pielea omului, intotdeauna mainile trebuie spalate bine dupa manipularea acestei broaste.

In perioada de imperechere – primavara si vara – masculii se aduna pe marginea iazurilor, sau in baltile mari temporare, in santuri cu apa sau pe terenurile inundate, stau in apa cu capul la suprafata acesteia, plutind ca niste animale pelobatide si scot sunete puternice mai ales seara si noaptea, dupa miezul noptii intensitatea lor scade.

Broasca râioasă din Marea Prerie

De asemenea, masculii oracaie strident atunci cand reproducerea s-a terminat. La aceasta specie masculul si femela se imperecheaza in apa adanca, perechile plutesc la suprafata acesteia, de cele mai mute ori stau agatate de vegetatia acvatica.

Femela depune ouale pe tulpinile si frunzele plantelor de pe fundul iazului. Ouale eclozeaza in cateva zile si astfel apar mormolocii care se dezvolta foarte repede, ajung la lungimea de 2,5 cm si pot tolera temperaturi de pana la 35ºC. Deseori mormolocii stau nemiscati la suprafata apei, insa semnificatia acestui comportament nu a fost inca elucidata.

Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 1-2 ani si pot trai aproximativ 7-8 ani in mediul lor natural. Conform cercetatorilor un numar foarte mic de astfel de broaste raioase ajung sa supravietuiasca 8 ani, majoritatea traiesc mult mai putin. Dusmanii lor cei mai de temut sunt scorpia nordica cu coada scurta si serpii, din care amintim: sarpele panglica vestic, sarpele jartiera comun, etc.

Broasca raioasa din Marea Prerie face parte din ordinul Anura, familia Microhylidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version