Home Animale Broasca râioasă orientală cu burta de foc (Bombina orientalis) – o bijuterie...

Broasca râioasă orientală cu burta de foc (Bombina orientalis) – o bijuterie acvatică

0

Broasca raioasa orientala cu burta de foc (Bombina orientalis) traieste in apele de munte in regiunile din estul si sud-estul Asiei si se caracterizeaza prin faptul ca pe partea ventrala pielea sa are un colorit rosu aprins cu pete negre de diferite marimi. Pe partea dorsala culoarea este verde cu pete intunecate, chiar negre si negi putin proeminenti.

Caracteristicile fizice și adaptările broaștei râioase orientale

Această specie de broască este cunoscută pentru pielea sa de pe partea ventrală, de un roșu aprins, marcată cu pete negre, contrastând cu partea dorsală verde cu pete întunecate.

Exemplarele adulte pot ajunge la lungimea de 3-5 cm, au corpul compact si putin turtit, capul ascutit si picioarele scurte. Ochii sunt mari, bulbucati, situati deasupra capului, cu irisul de culoare inchisa.

Habitatul și distribuția geografică

Sunt broaste exclusiv legate de mediul acvatic, vin pe uscat doar atunci cand sunt nevoite, dar se pot deplasa si in acest mediu foarte sprinten, prin salturi scurte si rapide. Prefera sa stea mai mult in baltoacele cu vegetatie densa, in apele statute si in gropile namoloase.

Dieta și comportamentul de hrănire

Au obiceiul sa stea in apa, atarnand parca cu capul de suprafata acesteia, lasand sa li se zareasca doar ochii si nasul. Hrana lor consta din mici nevertebrate, lacuste, tantari, greieri si muste.

Broasca râioasă orientală cu burta de foc

Mijloacele de apărare și comportamentul defensiv

Cand se simte in pericol, broasca raioasa orientala cu burta de foc isi arcuieste spatele si isi ridica membrele peste cap, ia pozitia de mort si-si etaleaza culorile vii de pe burta. De asemenea secreta prin glandele pielii spatelui o substanta respingatoare, usturatoare, iritanta, cu miros persistent.

Membrele anterioare si posterioare au degete lungi cu varfurile de culoare rosiatica. In perioadele secetoase sau reci obisnuieste sa stea ascunsa pe sub busteni si pietre. Principalii sai dusmani naturali sunt serpii si starcii.

Reproducerea și dezvoltarea larvelor

In perioada de imperechere, la jumatatea lunii august, femela depune un numar de 38-250 de oua, sub forma unor gramajoare mari, pe suprafata plantelor acvatice sau sub pietrele de rau. La aceasta specie perioada de dezvoltare embrionara si larvara este de 8 saptamani. Spre deosebire de alte specii masculul nu poseda saci vocali.

Broasca raioasa orientala cu burta de foc face parte din ordinul Anura, familia Bombinatoridae. Nu este o specile pe cale de disparitie.

Rolul broaștei râioase orientale în ecosistem și importanța sa ecologică

Broasca râioasă orientală cu burta de foc joacă un rol important în ecosistemele acvatice din regiunile montane ale Asiei. Ca prădător oportunist, aceasta controlează populațiile de insecte, inclusiv țânțarii, contribuind astfel la menținerea echilibrului ecologic.

De asemenea, larvele broaștei, cunoscute sub numele de mormoloci, sunt detritivore, hrănindu-se cu materie organică în descompunere și ajutând la curățarea apelor în care trăiesc.

Acest proces contribuie la calitatea apei și la sănătatea generală a habitatului. Studiile recente au evidențiat că Bombina orientalis poate fi un bioindicator eficient al calității apei, deoarece este foarte sensibilă la poluanți și modificări ale habitatului. Deși nu este o specie amenințată, distrugerea habitatului și poluarea reprezintă riscuri semnificative pentru supraviețuirea acesteia pe termen lung.

Video – Broasca raioasa orientala cu burta de foc (Bombina orientalis):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version