Home Animale Broasca răioasă verde (Bufo viridis) – amfibianul care își schimbă rapid coloritul

Broasca răioasă verde (Bufo viridis) – amfibianul care își schimbă rapid coloritul

0

Broasca răioasă verde (Bufo viridis) este un amfibian cunoscut pentru capacitatea sa de a-și modifica rapid coloritul pielii, adaptându-se la condițiile de mediu. Această specie trăiește în Asia, Europa de Est și în România, unde este întâlnită mai ales în Dobrogea.

Broasca raioasa verde (Bufo viridis) este raspandita in Asia si estul Europei, dar si in tara noastra, mai ales in Dobrogea. Este cunoscuta si sub denumirea de ,,broasca schimbatoare” deoarece are capacitatea de a-si schimba destul de repede coloritul, in functie de temperatura, umiditate si stres.

Caracteristici fizice și adaptabilitate

Este o broasca robusta cu lungimea corpului de 6-9 cm, cu pielea cenusie-verzuie, cu pete mari de culoare verde-maslinie si negi mici rosii sau rozii. Burta este de culoare alba sau verzuie, uneori cu pete de culoare inchisa.

Are gura destul de mare, lipsita de dinti, labe groase si apofize sacrale latite. Datorita picioarelor sale foarte lungi se poate deplasa foarte usor. In sezonul de reproducere femelele sunt mai gri si masculii mai verzi.

Habitat și distribuție geografică

Este un animal predominant terestru, doar in perioada de depunere a oualor traieste in apa. Se adapteaza destul de bine la conditii vitrege, de temperatura ridicata, seceta sau salinitate mare. Excesul de sare este eliminat din corp prin urina broastei.

Broasca râioasă verde

Ii place foarte mult umezeala, de aceea poate fi intalnita mai mult in zilele ploioase decat pe timp insorit, prefera sa traiasca in locuri cu pajisti, dar si in paduri joase de lunca, in apropierea apelor, sub busteni, pietre, frunze sau ingropata in vegetatia aflata in descompunere.

Comportament și dietă

Toamna intra destul de repede in perioada de hibernare si incepe sa fie iar activa primavara tarziu, in anul urmator. Este activa mai ales noaptea iar hrana sa preferata consta din insecte, larve, paianjeni, gandaci, muste, melci, furnici si rame.

Reproducerea și dezvoltarea mormolocilor

In perioada de imperechere, care dureaza destul de mult, din luna martie pana in luna iunie, masculul cu ajutorul unui sac vocal scoate triluri clare si lungi pentru a-si ademeni femela. Imperecherea are loc in apa, in rauri, iazuri si lacuri. Femela depune un numar de 10 000–12 000 de oua sub forma unor siraguri lungi, infasurate intr-o substanta gelatinoasa, pe plantele acvatice.

Mormolocii au lungimi de pana la 4 cm, sunt de culoare gri-maronie si se hranesc cu alge si alte mici organisme acvatice. Speranta de viata in mediul lor natural este de 7-10 ani, iar in captivitate de 11-12 ani.

Broasca raioasa verde face parte din ordinul Anura si familia Bufonidae.

Adaptări și mecanisme de apărare

Pe lângă abilitatea sa de a-și schimba coloritul, broasca răioasă verde este dotată cu glande ce secretă o substanță toxică pe suprafața pielii, un mecanism defensiv împotriva prădătorilor. Această secreție le poate provoca iritații prădătorilor sau chiar să-i determine să o evite în viitor. În plus, această toxină îi permite broaștei să evite infecțiile sau infestațiile cutanate, menținându-și astfel sănătatea pielii.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version