Home Animale Broasca săpătoare (Scaphiopus couchii) din America de Nord, cea mai rezistentă specie...

Broasca săpătoare (Scaphiopus couchii) din America de Nord, cea mai rezistentă specie de acest gen la secetă

0

Broasca sapatoare din genul Scaphiopus este un amfibian care populeaza regiunile uscate, aride si de desert din America de Nord, din Mexic si sudul Statelor Unite ale Americii.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 5,5-9 cm si se remarca prin faptul ca supravetuiesc in galerii subterane in cazul in care conditiile atmosferice sunt neprielnice. Broasca sapatoare are capul triunghiular datorita botului sau ascutit, iar ochii sunt mari si bulbucati, cu irisul de culoare deschisa si pupila verticala.

O alta particularitate a acestei specii sunt picioarele din spate destul de mari si puternice, ca doua lopeti, care ii ofera posibilitatea de a sapa cu usurinta in sol, realizad o groapa in doar cateva secunde. Picioarele din fata sunt putin mai mici dar si ele au degete lungi si groase. Avand asa abilitati de a construi vizuini in pamantul moale se explica si de unde vine numele sau de broasca sapatoare.

Coloritul pielii este in nuante de galben si verde-galbui pe partea ventrala si albicioase pe cea ventrala. Cand sta mai mult timp in pamant are obiceiul de a-si proteja corpul intr-un fel de ,,cocon” realizat din mai multe straturi de piele, in urma unui proces de mai multe naparliri. Astfel sta intr-o stare de letargie in sezonul secetos, iar mai tarziu in perioada de reproducere sparge coconul si iese la suprafata.

Broasca săpătoare

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta specie de broasca este una dintre cele mai rezistente specii de aces gen la seceta, acest lucru explica si faptul ca ea traieste fara probleme in regiunile aride in America de Nord. Ea are capacitatea de a absorbi apa din sol prin intermediul pielii, mai exact prin zona abdominala. Desi pare greu de crezut, in unele situatii broasca sapatoare absoarbe si lichidul din propia urina. De asemenea are obiceiul sa hiberneze in timpul iernii, iar daca este nevoita sta ascunsa in pamant si timp de 11 luni intr-un an.

Sezonul de reproducere conincide cu cel al ploilor, care se lasa mult asteptat in zonele aride. Iar in cele desertice ploile sunt chiar un fenomen rar. Avand in vedere acest aspect este clar ca aceste boaste trebuie sa astepte momentul prielnic din an, cand climatul este umed si cald pentru a se reproduce.

Intr-o astfel de perioada se aud sunetele puternice emise de masculi care isi cheama femelele. De asemenea se pare ca formarea de hormoni de reproducere ar avea legatura cu sunetul picaturilor de ploaie (dupa cum considera unii cercetatori).

Broasca sapatoare are denumirea stiintifica de Scaphiopus couchii, face parte din ordinul Anura, familia Scaphiopodidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version