Home Animale Broasca țestoasă-aligator (Chelydra serpentina), o reptilă impresionantă și periculoasă

Broasca țestoasă-aligator (Chelydra serpentina), o reptilă impresionantă și periculoasă

0
Broasca țestoasă-aligator (Chelydra serpentina), o specie mare de reptilă care are obiceiul de a mușca

Broasca țestoasă-aligator este o specie mare de reptilă care are obiceiul de a mușca. Are un temperament agresiv și cu tendința de a prinde rapid cu fălcile puternice orice consideră că ar fi un pericol pentru ea. Când este amenințată atacă brusc, la fel de rea este și atunci când iși prinde prada.

Habitatul și distribuția geografică

Această reptilă impresionantă are un obicei distinctiv de a se ascunde în noroi și de a ataca prin surprindere, fiind un prădător de temut în mediul său natural.

Trăiește în regiunile din estul și centrul Americii de Nord, în nord-vestul Americii de Sud, la altitudini de cel mult 2000 m. Preferă zonele cu râuri cu apă dulce și vegetație abundență. Uneori stă ascunsă în mâl sau noroi, lăsând doar ochii și nările afară.

Dieta și comportamentul de vânătoare

Hrana sa constă din plante acvatice, stârvuri de păsări și animale, broaște, șerpi, viermi, mici mamifere (șoareci, șobolani). Își atacă prada prin surprindere, stă ascunsă în noroi și sare brusc asupra ei, o prinde cu fălcile mari și o mușcă cu ferocitate.

Caracteristicile fizice ale broaștei țestoase-aligator

Are lungimea corpului de 25-47 cm și greutatea de 4-16 kg. Carapacea are un colorit maroniu, modelul este interesant iar suprafața acesteia are muchii carenate. Plastronul este galben-închis, poate avea și pete negre.

Chelydra serpentina
Chelydra serpentina

Coada țestoasei este foarte groasă și iese de sub carapace. Picioarele sunt groase, maronii, gălbui, prevăzute cu gheare tari și robuste. Capul este mare, fălcile mari și puternice, nările bine evidențiate, ochii sunt mari și rotunzi, iar gâtul gros și scurt. Femela este întotdeauna mai mica decât masculul și are greutatea corpului mai mică.

Reproducerea la această specie este ovipară și are loc în lunile aprilie-mai și apoi septembrie-noiembrie. Femela depune ouăle pe mal, în gropi săpate în nisip sau pământul afânat. Ouălele au diametrul de 2-3,5 cm, iar greutatea de 7-15 g.

O singură femelă poate depune un număr de 20-30 de ouă. După eclozarea lor apar puii care sunt foarte mici, au corpul de 2,5-3 cm lungime. Această broască țestoasă poate fi crescută și în condiții de captivitate, hrănită cu mici nevertebrate și vegetale (ex. salată verde).

Broasca țestoasă-aligator are denumirea științifică Chelydra serpentina și face parte din ordinul Testudines, familia Chelydridae.

Reproducerea și ciclul de viață al broaștei țestoase-aligator

Broasca țestoasă-aligator își depune ouăle pe malurile nisipoase sau în zonele umede din apropierea râurilor și lacurilor. Femelele sapă gropi adânci unde depun între 20 și 40 de ouă, care eclozează după o perioadă de incubare de aproximativ 80-100 de zile. Puii sunt extrem de vulnerabili la prădători și depind de camuflaj pentru supraviețuire.

Curiozități despre broasca țestoasă-aligator

Această specie are o longevitate remarcabilă, unele exemplare trăind până la 50 de ani în sălbăticie. În plus, broasca țestoasă-aligator este capabilă să supraviețuiască în condiții extreme, inclusiv temperaturi scăzute, intrând într-o stare de hibernare pe timpul iernii în apele înghețate.

Video – Broasca țestoasă-aligator (Chelydra serpentina):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version