La Cluj-Napoca, au fost ridicate două busturi în amintirea poetului Octavian Goga. Cel de-al doilea bust, situat în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, a fost ridicat în anul 1998.
Octavian Goga a fost un poet român, ardelean, politician de extremă dreaptă pro-nazist, antisemit și mason, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și Membru al Academiei Române din anul 1920.
Activitatea literară a lui Octavian Goga a fost dublată de o susținută activitate politico-socială. Goga a devenit, la începutul secolului al XX-lea, mesager al aspirațiilor naționaliste ale românilor transilvăneni.
În septembrie 1906, Goga a fost ales secretar literar al Asociației transilvană pentru literatura română și cultura poporului român (ASTRA), urmând ca, împreună cu Octavian C. Tăslăuanu, să politizeze activitățile celui mai important așezământ cultural din Transilvania. Prin articole publicate în revista Țara noastră, a adoptat o poziție critică față de exploatarea la care erau supuși țăranii din România și față de guvernanții de atunci.
Ca o consecință a acestor atitudini curajoase, Goga a fost deținut în iarna anului 1911, timp de o lună, în penitenciarul din Seghedin, unde a fost vizitat de Caragiale, care a protestat în articolul „Situație penibilă” împotriva arestării. După doi ani, în 1913, Goga a fost din nou arestat la Seghedin.
După izbucnirea Primului Război Mondial, Goga s-a stabilit în România, continuând de acolo cu tenacitate lupta pentru întregirea română prin alipirea Transilvaniei la România și pentru desăvârșirea unității statale române. S-a lansat într-o amplă campanie publicistică în ziarele Adevărul și Epoca, pentru lămurirea opiniei publice din România asupra situației fraților de peste Carpați, supuși la persecuții.
A semnat, alături de Octavian Tăslăuanu, Onisifor Ghibu și Sebastian Bornemisza, scrisoarea ziariștilor ardeleni refugiați în România (Epoca, 15 iunie 1915), cu scopul de a continua activitatea publicistică în vederea alipirii Transilvaniei.
La 14 decembrie 1914, s-a desfășurat Congresul extraordinar al Ligii Culturale (președinte V. Lucaciu, vicepreședinte: Barbu Ștefănescu Delavrancea, secretar: Nicolae Iorga). Goga era membru al comitetului, ca reprezentant al Transilvaniei.
Aproape două decenii de la ridicarea sa, bustul lui Octavian Goga continuă să fie un loc de pelerinaj pentru iubitorii de literatură și istorie, demonstrând cum valorile și ideile sale rezistă testului timpului. Este un simbol al respectului continuu al Clujului pentru figuri culturale marcante, jucând un rol vital în educația culturală a publicului larg.