Home Animale Camptosaurus: gigantul erbivor din Jurasicul superior

Camptosaurus: gigantul erbivor din Jurasicul superior

0

Dinozaurul Camptosaurus a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu aproximativ 154 milioane de ani in urma. S-a ajuns la concluzia ca acest animal preistoric era un membru primitiv al familiei lui Iguanodon – primul dinozaur erbivor ce avea gatul lung si care a trait in perioada urmatoare, respectiv in Cretacicul superior.

Acest membru al familiei Camptosauridae, primitiv în comparație cu ruda sa mai evoluată, Iguanodon, oferă o fereastră în adaptările și comportamentul dinozaurilor din acea perioadă.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia, Portugalia si Wyoming (SUA) in America de Nord, dar si in Colorado si Oklahoma. Pentru prima data acest animal preistoric a fost descris de catre paleontologul american Othniel Charles Marsh, in anul 1885.

Anatomia adaptativă a Camptosaurusului

Fata de Iguanodon – care avea 9 m si cantarea 4-5 tone – Camptosaurusul era mult mai mic, s-a estimat lungimea sa ca fiind de aproximativ 6 m si greutatea de 500-800 kg. Craniul de Camptosaurus era larg, lung si foarte greu, se pare ca ar fi avut capul prevazut cu un cioc cornos destul de puternic. Era un dinozaur erbivor care traia in zonele impadurite si se hranea cu plantele de la baza solului.

Membrele posterioare foarte robuste si coada lunga, destul de groasa si puternica ii permiteau sa se sprijine pe ele si sa ajunga la ramurile mai inalte ale copacilor, pentru a se hrani cu frunze si ramuri tinere si fragede. Membrele anterioare era mai mici, dar robuste, cu oase rezistente, fapt ce arata ca acest animal preistoric se deplasa atat pe doua picioare cat si pe toate patru, iar coada o tinea mereu ridicata si nu tarata pe sol, pentru a-si mentine echilibrul corpului dar si pentru a evita ranirea ei.

Camptosaurus

De asemenea membrele posterioare se terminau cu cate trei degete ce prezentau cate o copita fiecare, iar cele anterioare aveau si ele degete terminate cu niste copite, insa mult mai mici. Acest lucru arata ca deseori animalul se sprijinea in deplasarea sa si pe membrele anterioare.

Habitatul și dieta lui Camptosaurus

Un lucru interesant de remarcat la acest dinozaur este ca putea sa respire in voie chiar si atunci cand manca, deoarece cavitatea bucala era separata de cea nazala. Astfel pentru a-si mentine corpul masiv el isi petrecea cea mai mare parte a timpului mancand.

Avea stomacul foarte mare, capabil sa depoziteze foarte multe kilograme de hrana vegetala. Cand se afla in pericol singura sa metoda de a scapa era fuga, avand capacitatea de a fi destul de rapid datorita membrelor sale posterioare lungi si puternice.

Dinozaurul Camptosaurus face parte din ordinul Ornithischia si familia Camptosauridae. Sunt cunoscute mai multe specii de Camptosaurus: C. dispar (este cel mai renumit, are lungimea de 6 m), C. depressus (descris de paleontologul Charles Gilmore in anul 1909), C. prestwichi (numit astfel de paleontologul si naturalistul Richard Lydekker in anul 1889) s. a.

Strategii de supraviețuire și comportamentul de apărare al Camptosaurusului

În ciuda faptului că nu dispunea de coarne sau alte forme de apărare activă, Camptosaurus se baza pe viteza impresionantă a membrelor sale posterioare pentru a evada de prădători. Se estimează că putea atinge viteze care îi permiteau să scape de majoritatea prădătorilor din acea perioadă.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version