Din inconștient, suntem ghidați de acel arhetip al exploratorului, de acel tipar ce stimulează dorințele noastre de cunoaștere personală și de cunoaștere a celuilalt, călătorind sub diverse forme. Fie că ne conformăm turisumului de masă, fie că alegem rute ocolitoare pentru satisfacția de a descoperi acel ceva ce ne este destinat nouă, avem cu toții, în adâncuri, un germen de Columb, pe care simțim să îl udăm, din când în când.
Cu un curaj exemplar, alegem să dezbrăcăm haina confortului și ne lăsăm ghidați în direcția în care bătăile accelerate ale inimii indică faptul că am ales bine, am ales bine să oprim timpul în loc pentru câteva minute când mintea iese din temporal, iar corpul se adaptează din mers. Și atunci, devenim o simbioză între mușchi și creier. Câteva atracții turistice extreme recomandate, pentru reinventare:
Cușca morții, Australia
În orașul australian, Darwin, s-a deschis Cocosaurus Cove, un parc tematic, destinat strict iubitorilor de adrenalină. Parcul a ajuns, în doar o săptămână de la inaugurare, cea mai mare atracție turistică a orașului. Dispozitivul care face înconjurul lumii este o cușcă de sticlă rezistentă, groasă de numai 4 centimetri. Acesta este singurul delimitator dintre curajoși și crocodilul, lung de 5 metri , cu o greutate de câteva sute de kilograme care așteaptă să înhațe.
Amatorii de senzații tari sunt nevoiți să scoată din buzunar 30 de dolari australieni pentru a petrece nici mai mult, nici mai puțin de 20 de minute în compania crocodilului. În cele 20 de minute petrecute în „cușca morții”, așa cum a fost denumită camera delimitatoare, de protecție, imensele reptile nu vor fi deloc răbdătoare, încercând să ajungă cu orice preț la pradă, atacând constant acea „cușcă a morții”.
„Asupritorul” este Burt, crocodilul protagonist din filmul Crocodile Dundee. Cei mai mulți crocodili marini se găsesc în sud-estul Asiei și în nordul Australiei. Cușca nu are bare, pentru ca reptila să nu se poată agăța, însă urmele colților sunt vizibile pe pereți. Nu toți se angrenează, descurajați fiind de imaginea crocodilului.
Platforma de lansare pentru salturi, Norvegia
Relieful Norvegiei își încântă turiștii cu peisaje extraordinare, ce simulează pofta de aventură. Atracțiile turistice extreme din zonă includ săriturile de pe stânci însă acestea nu se rezumă aici. Amatorii de bungee jumping povestesc despre valul de adrenalină resimțit în momentul aruncării de pe stânci, ca fiind o senzație supremă.
Cascada Iguazu, Argentina
Cascadele râului Iguazu formează cea mai întinsă cădere de ape din lume. Sistemul de cascade Iguazu, care este situat la graniţa dintre Brazilia şi Argentina, este compus din 275 de cascade independente unele de celelalte, răspândite pe o suprafaţă totală de peste 2,7 kilometri pătraţi.
În unele momente, în funcție de poziţia adoptată , privitorii se simt înconjuraţi de cascade. La o rotire a privirii, câmpul vizual cuprinde numai căderi de apă. Cea mai frumoasă porţiune a cascadei este numită „Garganta del Diablo”. După cum spune și numele, aventura aici este una „demonică”.
Curajosii țin piept vâltorii râului într-o barcă . Apoi, în momentul mai puțin așteptat, cad pradă forței cascadei, într-un amestec de duș rece, valuri de adrenalină și senzații de pericol ce atrag în mod inexplicabil. Însă, totul vine cu un preț, adrenalina, de multe ori, fiind plătită cu prețul vieții. În anul 2011, doi turiști din Statele Unite ale Americii au murit și cinci colegi au fost răniți, după ce barca în care se aflau s-a răsturnat.
Zgârie-norul din Toronto, Canada
Consemnat în Cartea Recordurilor, CN Tower reprezintă un punct de atracție cunoscut internațional. Plimbările la înălțime realizate pe muchiile zgârie-norului, CN Tower, nu sunt o aventură „digerată” de toți. Experiența inedită permite amatorilor de adrenalină să se plimbe pe marginea lată de 1,5 metri a turnului. Cei care se încumetă sunt legați cu hamuri în timpul plimbării, pentru siguranță.
Vulcanul activ din Chile
Dacă crocodilul sau valurile gigant nu insuflă frică, poate un vulcan activ „dizolvă” caracterele cele mai puternice. Llullaillaco este cel mai mare vulcan activ din lume. Se află la frontiera dintre Chile și Argentina şi aparţine regiunii Puna de Atacama.
Așadar, dacă aruncările clasice cu coarda de pe platformă nu mai „hidratează” impulsul de adrenalină, atunci turistul poate alege să facă bungee jumping deasupra acestui vulcan. Experiența începe încă din elicopter, care planează deasupra conului vulcanului. Excursia din elicopter continuă cu aruncarea propriu-zisă înspre lava încinsă. Toată activitatea ajunge la suma de 10.000 de dolari, pentru un pachet turistic de șase zile. Cazarea, dar și alte activități de divertisment și atracții turistice sunt incluse în preț.
Zorbing
Zorbing este un sport extrem nou, care s-a extins cu succes în Statele Unite ale Americii, Europa și Asia. Cu originile în Noua Zeelandă, Zorbing constă în rostogolirea unei persoane, aflată într-o sferă transparentă de mari dimensiuni, pe un teren în pantă, și nu numai.
În absența dealurilor, sportul se poate practica și pe rampe improvizate, de lemn sau metal . Zorbing-ul sau sphereing-ul este practicat în momentul de față în Anglia, Scoția, Irlanda de Nord, Noua Zeelandă, Suedia, Estonia, Australia, Canada, Japonia, Thailanda, Cehia, Slovenia și, evident, România.
Caiacul, Alaska
În ultimii ani, caiacul a devenit din ce în ce mai ușor practicat, datorită faptului că experții în domeniu pot sa preconizeze momentul în care balenele se află într-o anumită zonă, în funcție de tiparele alimentare pe care le respectă.
Este neobișnuit ca balenele să atace omul , iar riscul de a intra în coliziune cu una este minim. Însă procentul rămas nu exclude posibilitatea unui contact cu aceastea. Dimensiunile lor uriașe și greutatea mare, sunt caracteristici care însă le fac destul de periculoase. Alaska este zona cea mai râvnită de practicanții acestui sport.