Home Animale Care sunt cele mai interesante specii de balene cu fanoane din lume

Care sunt cele mai interesante specii de balene cu fanoane din lume

0
Care sunt cele mai interesante specii de balene cu fanoane din lume

Balenele cu fanoane traiesc in toate oceanele lumii, in regiunile antarctice si arctice si fac parte din grupul mamiferelor marine din subordinul Mysticeti. Se remarca prin corpul foarte mare, aproape urias si cele doua randuri de fanoane, ca niste placi cornoase, fixate pe maxilarul superior, pe ambele parti ale acestuia.

Capul acestor specii este extrem de mare prin comparatie cu dimensiunea corpului, are deschiderea gurii foarte ampla. La unele specii capul reprezinta chiar jumatate din lungimea totala corporala. Din categoria acestor cetacee fac parte balenele cu inotatoare, balena cenusie, balena albastra si balena cu cocoasa. Toate speciile sunt migratoare si mari consumatoare de krill, pe care il gasesc in apele oceanelor din Arctica si Antarctica.

Specii de balene cu fanoane:

Balaenoptera musculus
Balaenoptera musculus

Balena albastra este cea mai mare balena din lume si este o specie in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Balaenoptera musculus si poate avea lungimea corpului de 20-30 m si greutatea de 100-160 tone.

Eubalaena glacialis

In apele temperate subpolare din lumea intreaga traieste balena-nordica care are lungimea corpului de 13-17 m si greutatea de 40-80 tone. Este numita stiintific Eubalaena glacialis. Face parte din categoria balenelor-cenusii si este o specie in pericol de disparitie. Are capul putin mai mic decat alte specii de astfel de cetacee, el reprezinta doar un sfert din lungimea corpului.

Balaena mysticetus

Balena de Groenlanda face parte din categoria speciilor de balene-netede din familia Balaenidae. Are denumirea stiintifica de Balaena mysticetus si traieste in apele nordice ale Ocenului Pacific, in apele arctice si subarctice. Are lungimea corpului de 14-18 cm si greutatea de 50-60 tone. Este o specie in pericol de disparitie si considerata balena cu cele mai lungi fanoane din lume.

Eschrichtius robustus

Balena cenusie din Pacificul de Nord este o specie in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 13-15 cm si greutatea de 14-35 tone. Are pielea cenusie impestritata si incrustata cu numeroase scoici, excrescente si paduchi de balena. Face ,,salturi de spionaj”, sta cu capul scos mult afara din apa, il tine in pozitie verticala. Are denumirea stiintifica de Eschrichtius robustus.

Balaenoptera novaeangliae

Balena cu cocoasa este o specie vulnerabila in pericol de disparitie. Traieste in Oceanul Atlantic dar apare si in Pacific. Are inotatoarele toracice foarte mari (late de 1 m si lungi de pana la 5 m), iar corpul urias, cu lungimea de 14-16 m si greutatea de 20-25 tone. Are denumirea stiintifica de Balaenoptera novaeangliae.

Balaenoptera physalus

Balena cu inotatoare este a doua cea mai mare balena din lume si traieste in estul Mediteranei, in Golful Arabiei, Marea Rosie, Marea Baltica si alte ape adanci ale oceanelor. Este o specie in pericol de disparitie si are denumirea stiintifica de Balaenoptera physalus. Este considerata una din cele mai rapide balene care exista. Are lungimea corpului de 19-22 m si greutatea de 45-75 tone. Este o specie in pericol de disparitie.

Balaenoptera acutorostrata

Balena minke este o specie de 8-13 tone si cu lungimea corpului de 8-10 m. Are denumirea stiintifica de Balaenoptera acutorostrata si traieste in intreaga lume. Este considerata cea mai mica specie din grupul balenelor cu inotatoare.

Balaenoptera borealis

Balena sei are denumirea stiintifica de Balaenoptera borealis si este o specie in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 14-16 m si greutatea de 20-25 tone. Traieste mai ales in apele temperate, in Marea Mediterana, Marea Rosie, Golful Arabiei si Marea Baltica.

Balaenoptera edeni

Balena pitica a lui Bryde traieste in apele tropicale si temperate ale marilor si oceanelor din intreaga lume. Are denumirea stiintifica de Balaenoptera edeni si poate fi observata mai ales pe langa coasta, in Oceanul Pacific de Vest si Oceanul Indian. Are lungimea corpului de 9-12 m si greutatea de 16-25 tone.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version