Home Călătorii Obiective turistice din România Casa Argintarului din Bistrița: o fereastră în istoria meșteșugurilor

Casa Argintarului din Bistrița: o fereastră în istoria meșteșugurilor

0

Monument istoric, Casa Argintarului din Bistriţa a fost construită în secolul al XVI-lea, fiind denumită astfel datorită meseriei pe care a avut-o proprietarul ei. De altfel, una dintre ferestrele de la parter prezintă două reliefuri ale unor potire, care duc cu gândul la meşterii argintari. Clădirea se află pe strada Dornei, la numărul 5.

Casa Argintarului a fost ridicată de un mare bijutier al oraşului Bistriţa, care a angajat un arhitect din Elveţia, pe numele lui Petrus da Lugano, pentru a proiecta una dintre cele mai frumoase clădiri din acest oraş.

Construită în stil renascentist, clădirea este alcătuită din două corpuri principale, pe două niveluri. Faţada este cea care impresionează cel mai mult, prin ancadramentele sale de piatră.

În anul 2013, autorităţile din Bistriţa au aprobat un proiect prin care Casa Argintarului va fi restaurată. După finalizarea lucrărilor, în interiorul său se va muta sediul Centrului German.

Importanța casei în peisajul cultural local este amplificată și de faptul că aceasta servește ca un punct de referință pentru turiștii interesați de istoria și cultura orașului Bistrița. Prin conservarea și promovarea acestei clădiri, se asigură că meșteșugul argintăriei și arta tradițională continuă să fie apreciate și înțelese de noi generații.

Clădirea este nu doar o mărturie a trecutului, ci și un simbol al rezistenței culturale și artistice. Casa Argintarului din Bistrița rămâne un exemplu de cum tradițiile și istoria pot fi îngemănate pentru a crea un centru de educație și inspirație pentru toți cei care o vizitează.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version