Home Călătorii Obiective turistice din România Casa Matia: o fereastră către istoria medievală a Clujului

Casa Matia: o fereastră către istoria medievală a Clujului

0
Casa Matia

Casa Matia din Cluj-Napoca a fost ridicată în secolul al XV-lea, fiind situată în interiorul primei incinte de apărare aparţinând vechii cetăţi.

La 23 februarie 1443, în această casă s-a născut Matia Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei. Clădirea îi aparţinea lui Iacob Mehffi, o personalitate influentă a oraşului, iar ulterior a intrat în posesia lui Ştefan Kolb, purtând o perioadă denumirea de „Casa Ştefan Kolb”.

Matia Corvin, devenit rege al Ungariei în perioada 1458-1490, a acordat un privilegiu special proprietarului casei sale natale, scutindu-l de toate impozitele aferente edificiului.

Clădirea a avut, de-a lungul timpului, mai multe întrebuinţări. În anul 1740, Casa Matia a fost cumpărată de autorităţile locale şi a servit ca spital sau cazarmă. În 1887, împăratul Franz Joseph a făcut o vizită oficială în oraş, ocazie cu care, pe clădire, s-a amplasat o placă comemorativă în cinstea lui Matia Corvin, care există şi astăzi.

La începutul secolului al XX-lea, în Casa Matia a funcţionat Muzeul Etnografic, unde era expusă o colecţie de peste 7.000 de piese, cuprinzând obiecte de ceramică, unelte agricole, costume tradiţionale, broderii, obiecte casnice rurale.

De asemenea, aici, a fost găzduită şi expoziţia concursului de proiecte pentru realizarea statuii lui Matei Corvin, care urma să fie amplasată în centrul oraşului în 1911. Edificiul a intrat în proprietatea Universităţii de Arte şi Design în anul 1950, care îl gestionează şi în prezent.

Situată pe strada Matei Corvin nr. 6, Casa Matia este singurul palat clujean datând din epoca de trecere de la stilul arhitectural gotic la cel renascentist şi unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Cluj. Elementele renascentiste au fost introduse în prima jumătate a secolului al XVI-lea.

În anul 1899, clădirea a fost restaurată, lucrările fiind conduse de arhitectul Laszlo Gyalus, care a adăugat o serie de elemente specifice arhitecturii acelei perioade. În anii 1940, a avut loc o altă recondiţionare a edificiului, supravegheată de către arhitectul Karoly Kos, iar ulterior Casa Matia a mai fost modernizată în mai multe rânduri.

De-a lungul timpului, Casa Matia a avut multiple funcții, de la locuință nobiliară la sediu administrativ, fiecare perioadă adăugând straturi de istorie și complexitate clădirii. Acesta a fost și locul unde Matia Corvin, regele Ungariei, se spune că ar fi fost născut, adăugând astfel și o valoare simbolică locației.

În prezent, Casa Matia este deschisă publicului, găzduind expoziții și evenimente culturale care își propun să educe vizitatorii despre bogata istorie a Clujului și a Transilvaniei. Interiorul casei este restaurat pentru a reflecta stilul de viață și decorațiunile specifice perioadei medievale.





NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version