Localizată în inima Braşovului, în piaţa cu acelaşi nume, Casa Sfatului este un simbol al oraşului şi totodată unul dintre cele mai vizitate obiective turistice.
Prima menţionare a edificiului datează din 23 decembrie 1420, când Adunarea Ţării Bârsei semnează un acord cu Breasla Blănarilor din Braşov, primind acceptul de a construi o încăpere deasupra bolţii de vânzare a breslei, unde să se ţină întrunirile sfatului orăşenesc. În 1421, are loc invazia turcească, ceea ce determină distrugerea unei părţi a oraşului, iar proiectul este amânat.
Turnul a fost ridicat la începutul secolului al XVI-lea. Iniţial, acesta era înconjurat de patru turnuri mici, de unde străjerii oraşului supravegheau împrejurimile şi anunţau prin sunete de trompetă venirea duşmanilor, izbucnirea incendiilor sau chiar trecerea timpului. De aici şi numele de „Turnul trompetiştilor”. În anul 1503, Casa Sfatului este menţionată sub numele de „Praetorium”.
În contextul creşterii puterii economice şi comerciale a cetăţii Braşovului, Casa Sfatului a fost extinsă, iar în turn s-a instalat un ceas cu cadrane în toate cele patru laturi. Clădirea a suferit numeroase avarii de-a lungul timpului, din cauza unor trăznete, furtuni, cutremure şi incendii care au afectat-o puternic, mai ales în secolul al XVII-lea.
Lucrările de consolidare şi renovare realizate în mai multe rânduri au schimbat aspectul edificiului, prin adăugarea de elemente noi. În anul 1780, s-au încheiat lucrările de reconstrucţie a Casei Sfatului, în stil arhitectural baroc, rezultând aspectul din prezent. Tot atunci, stema Braşovului a fost adăugată pe loggia frontală.
În anul 1876, administraţia Braşovului se mută din aceasta clădire într-un alt spaţiu.
La începutul secolului al XX-lea, a existat o tentativă de a demola Casa Sfatului şi de a o înlocui cu un imobil administrativ modern. Datorită unui lobby puternic în presa vremii, acest lucru s-a evitat în ultimul moment.
Perioada 1909-1910 a adus o ultimă modificare arhitecturii clădirii: acoperişul în stil baroc a fost înlocuit cu actualul acoperiş piramidal, cu ţigle colorate. Din 1950, în clădire, funcţionează Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.
Clopotul din turnul Casei Sfatului, cel mai vechi din Braşov, a fost readus la viaţă în anul 2012, după 50 de ani de tăcere. Clopotul vechi, datând din anul 1520, a fost distrus în incendiul din 1689, iar actualul clopot a fost realizat un an mai târziu. Iniţial, bătea la fiecare sfert de oră, fiind acţionat de către mecanismul ceasornicului din turn.
În anii 1960, mecanismul de legătură dintre orologiu şi clopot a fost oprit, deoarece locuitorii din Piaţa Sfatului s-au plâns că este prea zgomotos. Mecanismul care ajuta la acţionarea vechiului clopot cuplat la ceas a fost înlocuit cu unul nemţesc, achiziţionat de la Munchen, iar cel vechi poate fi admirat la Muzeul de Istorie.
Casa Sfatului este un obiectiv turistic esențial pentru orice vizitator al Brașovului. Amplasată în centrul istoric al orașului, clădirea este ușor accesibilă și reprezintă un punct de plecare ideal pentru explorarea altor atracții din Brașov, precum Biserica Neagră, Bastionul Țesătorilor și Strada Sforii