Home Călătorii Obiective turistice din România Casa Vlad Dracul: un colț de istorie în inima Sighișoarei

Casa Vlad Dracul: un colț de istorie în inima Sighișoarei

0

Casa Vlad Dracul se află în Sighişoara, în Piaţa Muzeului. Se spune că în această casă s-a născut domnitorul Vlad Ţepeş, fiul lui Vlad Dracul, iar la intrare se află o plăcuţă comemorativă pe care stă scris „În această casă a locuit, între anii 1431 – 1435, domnitorul Ţării Româneşti Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân”.

Casa Vlad Dracul1

Deşi mulţi cred că Dracula a fost, de fapt, Vlad Ţepeş, există ipoteze conform cărora adevăratul Dracula a fost Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Ţepeş. Amândoi domnitorii sunt renumiţi pentru metodele cu care îşi torturau inamicii. Tatăl lui Vlad Ţepeş a primit titulatura de „Dracul” după ce Sigismund de Luxemburg l-a investit în ordinul Dragonului.

Cuvântul „dragon” are echivalentul „draco” în limba latină, de unde a derivat. Vlad Ţepeş a moştenit numele tatălui, fiind însă mai degrabă cunoscut că „Draculea”: sufixul “-lea”, în slavonă, arată filiaţia. Cu alte cuvinte, Draculea este fiul lui Dracul.

Casa Vlad Dracul a fost locuită de domnitorul al cărui nume îl poartă timp de patru ani, iar prezenţa lui este dovedită de o frescă şi de două scrisori. Fresca îl prezintă pe domnitorul Vlad Dracul îmbrăcat într-un costum oriental, purtând pe cap un turban. Interesant este că acesta este singurul portret al domnitorului Ţării Româneşti.

Cele două scrisori au fost scrise de Vlad Dracul – prima datează din 1431 şi cea de-a doua din jurul anului 1436. Ambele sunt destinate celor din Cetatea Braşov, domnitorul cerându-le ajutorul mai întâi pentru ocuparea tronului şi apoi pentru înfiinţarea unei monetării.

Astăzi, în Casa Vlad Dracul, declarată între timp monument istoric, se află un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri şi un bar.

Legenda lui Vlad Țepeș, asociată cu figura Dracula, atrage curiozii și pasionații de istorie și mistere. Casa este învăluită în povești despre tinerețea acestui domnitor controversat, iar vizitatorii sunt adesea fascinați de povestea sa și de legătura cu celebra legendă a vampirilor.

Pe lângă valoarea istorică, Casa Vlad Dracul joacă un rol important în turismul din Sighișoara, atrăgând vizitatori din întreaga lume. Este un punct focal în tururile orașului și contribuie la educația publicului larg despre istoria medievală a României.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version