Home Călătorii Obiective turistice din România Cascada Bigar – miracolul natural din Caraș-Severin

Cascada Bigar – miracolul natural din Caraș-Severin

0
Cascada Bigar
Cascada Bigar

Cascada Bigar este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Se află în Munţii Aninei, pe Valea Minișului, în judeţul Caraş-Severin. Accesul la ea se face de pe DN 57B, drum naţional ce străbate Cheile Minișului: după 17 kilometri, pe partea dreaptă a drumului, se poate observa un indicator pe care scrie „Paralela 45. Popasul turistic Bigar”.

Cascada Bigar (sau Coronini) este formată de apele Izbucului Bigar. Acesta este un curs de apă foarte puternic, de unde şi denumirea de izbuc, care, după 200 de metri, se varsă în râul Miniș şi formează această frumoasă cascada. Apa izvorului, foarte bogată în calcar şi alimentată de cursul de apă care străbate peştera omonimă, se varsă de pe un perete stâncos, iar cascada este formată din tuf calcaros.

Cascada Bigar face parte, alături de Izbucul Bigar, dintr-o rezervaţie naturală de tip mixt, inclusă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Aparţin, din punct de vedere administrativ, de comuna Bozovici şi sunt incluse în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beușnița.

Rezervaţia naturală din care face parte şi Cascada Bigar ocupă o suprafaţă totală de aproape 177 de hectare. Relieful, flora şi fauna sunt caracteristice Munţilor Banatului: chei, izvoare, lapiezuri, doline, peşteri, urşi bruni, vulpi, râşi, păsări şi reptile, nucul comun, bujorul bănăţean şi alunul turcesc.

Cascada are o cădere de aproximativ şapte metri, fiind întotdeauna înspumată şi violentă, chiar şi în timpurile mai secetoase. Ea se află pe versantul drept al cheilor, denumit Cârşia Gozna şi, văzut de mai departe, versantul pare că este spintecat de apă cu debit puternic. De la Cascada Bigar, turiştii pot urma poteca de acolo, pentru că peisajul ce o însoţeşte este de vis: peste tot se formează cascade de dimensiuni mai mici, dar foarte frumoase.

Apa cascadei se frânge într-un mod spectaculos peste un masiv de mușchi, creând un voal impresionant și unic, cunoscut pentru efectul său vizual captivant. Aceasta cădere de apă este adesea comparată cu un văl de mireasă, datorită modului delicat și pur în care apa se împrăștie.

Pe lângă frumusețea naturală, zona înconjurătoare este bogată în biodiversitate, oferind habitat pentru numeroase specii de plante și animale, unele dintre ele fiind specifice doar acestei regiuni. Acest aspect face din Cascada Bigar un punct de mare interes pentru biologi și ecologiști.

Astfel, Cascada Bigar nu este doar un monument al naturii, ci și un sanctuar al biodiversității și frumuseții nealterate, oferind fiecărui vizitator o experiență de neuitat în inima naturii sălbatice din Caraș-Severin.








NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version