Home Călătorii Obiective turistice din România Castelul Bohus din Siria: bijuteria arhitecturală a Aradului

Castelul Bohus din Siria: bijuteria arhitecturală a Aradului

0
Castelul Bohus

Castelul Bohus se află în comuna Siria, judeţul Arad, în zona care făcea legătura între Banat şi Crișana. Comuna în care se află este una specială – a fost reşedinţa unui voievodat şi încă se pot vedea ruinele unei foste cetăţi. Chiar sub dealul cetăţii, se află acest castel care a reprezentat una dintre clădirile de seamă ale acestei zone pitoreşti.

Anul 1755 este anul în care Emericus Bohus de Beharfalva primeşte domeniul Siriei. Acesta făcea parte dintr-o familie nobilă maghiară, cu origini slovace. Pe acest teritoriu, îşi va construi baronul Janos Bohus, în anul 1838, o reşedinţă impresionantă. Clădirea a avut o importanţă istorică deosebită în contextul luptei pentru definirea naţională.

Baronul devine un înalt funcţionar public al judeţului, iar soţia lui întreprinde tot felul de acţiuni menite să aducă această definire. A fost implicată în viaţa publică maghiară, având la activ multe acţiuni feministe şi implicându-se personal în educaţia maghiară şi în sprijinirea talentelor în artele plastice şi literare.

Castelul Bohus este menţionat şi în timpul revoluţiei din 1848. Baroneasa îl va susţine pe generalul Georgey Artur, însă destinul a vrut ca revoluţia să fie învinsă chiar în bătălia de la Siria. Actul prin care s-a hotărât capitularea în faţa armatei ruseşti a fost semnat în biblioteca castelului.

Cu toate acestea, cu riscul de a fi aspru pedepsită, soţia lui Bohus îşi riscă statutul social pentru a-i ajuta cu mâncare şi medicamente pe revoluţionarii maghiari din închisoare. Chair şi atunci când a rămas oarbă, în ultimii ani de viaţă, această femeie a continuat să se implice în proiecte caritabile.

Castelul Bohus a fost construit în stil neoclasic, caracteristică a multor clădiri din acea epocă. Este o construcţie impunătoare, alcătuită dintr-un corp şi un singur etaj. Are nu mai puţin de 30 de camere, iar una din laturi are o terasă cu patru coloane realizate în stil doric, specific construcţiilor din zonele de câmpie.

Începutul secolului XX marchează dispariţia familiei Bohus, iar castelul intră într-un con de umbră şi îşi pierde farmecul de altădată. Abia în 1960 intră în vizorul autorităţilor comuniste, care îl dau în folosul comunităţii.

În momentul actual, Castelul Bohus, aflat pe strada Tudor Vladimirescu, adăposteşte muzeul comunei. A primit numele lui Ioan Slavici, scriitorul născându-se şi copilărind în această comună.

O expoziţie permanentă este dedicată scriitorului – se regăsesc informaţii legate de momentele importante dn viaţa lui Slavici, manuscrise şi diverse ediţii ale volumelor sale, precum şi obiecte personale ale acestuia, cum ar fi biroul sau mobila din sufrageria casei din Bucureşti.

Tot aici, se află o expoziţie închinată compozitorului Emil Montia. Acesta a trăit în Siria, iar locuitorii au considerat că merita ca o parte din muzeu să îi fie dedicată. Cei care vin aici pot vedea pianul acestuia, piese de mobilier din camera sa de lucru, dar şi lucrări ale lui.

În clădirile anexe ale Castelului Bohus se regăsesc biblioteca şi Căminul cultural, iar parcul din jurul ansamblului cuprinde câteva busturi şi statui ale unor personalităţi ca Ioan Slavici, Mihai Eminescu sau Ioan Russu-Sirianu. Cea mai veche dintre statui este cea a baronesei, Antonia Szogeny Bohus, care a fost declarată monument istoric.

Interiorul castelului, deși marcat de trecerea timpului, păstrează încă urmele decorațiunilor și ale structurii sale originale. Vizitatorii pot admira arhitectura specifică perioadei de glorie a castelului, iar fiecare cameră păstrează ecouri ale istoriei și tradițiilor locului.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version