Home Călătorii Obiective turistice din lume Castelul din Praga: Obiective turistice Cehia – Praga

Castelul din Praga: Obiective turistice Cehia – Praga

0
Castelul din Praga

Peisajul orasului Praga este dominat de o fortareata medievala – Castelul din Praga – care se afla situat pe colina Hradcany, in zona veche a orasului, unde este cartierul Mala Strana.

Castelul din Praga se intinde pe o suprafata de cca 7,2 ha, are o lungime de 570 m si o latime de 128 m, si este considerat cel mai mare castel antic din lume. Aici a fost sediul regilor cehi, imparatilor Sfantului Imperiu Roman si ulterior al unor presedinti ai Cehoslovaciei (azi Republica Ceha).

Prague Castle

Castelul este un mare monument istoric si cultural, dar si resedinta presedintelui Cehiei din 1918 – astfel castelul face legatura dintre prezent si trecut. Aici sunt pastrate bijuteriile coroanei, relicvele unor regi ai Boemiei, comori de arta, documente istorice, relicve crestine si pretioase.

Bijuteriile coroanei – o importanta mostenire nationala ceha – sunt in principal reprezentate prin: Coroana Regala a lui Sf. Wanceslas (din aur pur de 22 carate, decorata cu 30 smaralde, 1 rubin, 19 safire, 44 pietre spinel, 20 perle), Sceptrul Regal (din aur pur decorat cu 4 safire, 62 perle si 5 pietre spinel), Marul Regal (realizat din aur de 18 carate, decorat cu perle, pietre spinel rosu si safire albastre), Pelerina Incoronarii (facuta din matase de lux numita ,,aur crin”, tivita cu blana de hermina, foarte rara si pretioasa). Alte piese si comori de arta: o curea, un guler de hermina, bratari de aur, un inel, un vas din cristal pentru ulei sfant etc.

Cercetarile arheologice au demonstrat ca acest castel a fost fondat in jurul anului 870-880, de catre printul Borivoj al Dinastiei Premyslid. Initial avea aspectul unei cetati din lemn, inconjurata cu ziduri din caramida.

Diferiti suverani si-au pus amprenta asupra cladirilor, astfel Castelul din Praga este acum rezultatul unui amestec de stiluri arhitecturale diferite, dar pastreaza imaginea clasica a secolului al XIII-lea din perioada Reginei Maria Teresa a Austriei.

Complexul castelului include o serie de cladiri: Catedrala gotica Sf. Vitus, mai multe palate, o manastire, muzee, galerii, turnuri, gradini, o manastire, o alee celebra numita Golden Lane.

Catedrala Sf. Vitus

Catedrala Sf. Vitus este un monument impresionant construit in secolul al XV-lea si creaza o atmosfera sumbra prin turnurile sale (din care se poate vedea panorama orasului Praga) cat si prin structura exterioara cu scene si figuri grotesti. Catedrala adaposteste moastele Sf.Vitus, Sf.Wenceslas si Sf.Adalbert – fiecare dintre aceste relicve sunt pastrate in altare speciale.

Manastirea Sf. Gheorgheeste prima manastire ceha construita in 973. Aici se afla Galeria Ceha care cuprinde o colectie baroca cu picturi celebre precum: ,,Invierea lui Isus” – opera lui Bartholomeus Spranger.

Turnul de Pulbere

Turnul de Pulbere construit in 1496, are un clopot vechi care functioneaza si astazi (creat de Toman Jaros) si intr-un spatiu este pastrat praf de pusca din acele timpuri. Mai demult exista si o magazie cu praf de pusca.

Turnul Dalibora fost construit de regele Vladislav Jagiello in secolul al XVI-lea, aici a fost inchisoarea cu detinuti pana in anul 1781. Turnul poarta numele primului prizonier – cavalerul Dalibor Kozojedy (care a fost intemnitat in 1498). Alt prizonier celebru a fost baronul Frantisek Antonin Spork – un mare admirator al artei in secolul XVIII-lea.

Palatul Regal – resedinta suveranilor cehi care au domnit de la inceputul secolului al XI-lea pana in secolul al XVII-lea. Cele mai importante sali sunt: apartamentele regale, Salonul Vladislav – unde erau incoronati regii, sau aveau loc turnirurile dintre cavaleri.

Palatul Lobkowicz

Palatul Lobkowiczcuprinde cele mai mari incaperi construite in secolul al XIX-lea pentru Familia Lobkowicz. Palatul face parte din Muzeul National unde sunt pastrate tablouri, statui, obiecte de arta decorativa, armuri si arme vechi, documente, manuscrise muzicale ale compozitorilor Bethoven si Mozart, instrumente muzicale rare, partituri, bijuterii, imagini din acea epoca si o librarie cu carti rare.

Galeria de la Castelul din Pragaa fost decorata in 1965. Aici sunt pastrate importante lucrari din timpul lui Rodolfo II si picturi din secolele XVIII-XIX (cum sunt cele ale pictorului Titian).

Strada Golden Lane

Strada Golden Lanese intinde in spatele Galeriei, este celebra pentru cele 11 casute colorate, care au fost locuite de garzile imparatului, aurari si artisti. Una dintre casute, care poarta numarul 22, este cea in care a locuit scriitorul Franz Kafka intre anii 1916-1917. Astazi in zona sunt si magazine cu suveniruri, expozitii cu imbracaminte si armuri medievale.

Scoala de Echitatie – este in partea de nord a castelului si dateaza din secolul al XVII-lea.

Castelul din Praga este inconjurat de sase gradini. La nord se afla Gradina Regala. Langa Scoala de Echitatie se intinde Gradina Lumbe. Pe langa peretele sudic al castelului gasim Gradina Paradisului si Gradina Ramparts. Langa acestea se afla Gradina Harding. In partea de nord-vest a castelului este o gradina mai mica insa foarte frumoasa – Gradina Bastionului.

Podgoria Saint Wenceslas – este cea mai veche podgorie din Boemia, a fost cultivata de Printul Wenceslas – patronul spiritual al natiunii cehe.

In partea de est a Gradinii Regale se afla Palatul de Vara al Reginei Anne, care a fost construit in 1538-1560 de Ferdinand I. Galeria palatului este bogat decorata cu arcade (opera unor talentati sculptori si pictori italieni). La primul etaj sunt o serie de fresce cu teme din istoria Cehiei. Astazi, in acest palat au loc diferite expozitii de arta. In aceasta zona din Gradina Regala este o frumoasa fantana din bronz la care picaturile de apa creaza un sunet special pe suprafata de bronz a fantanii (opera lui Tomas Joras din 1564-1568).

Castelul din Praga cat si monumentele ce-l inconjoara sunt adevarate muzee in aer liber care, in momentul cand sunt vizitate te fascineaza si iti lasa o imagine de neuitat.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version