Sao Paulo este statul care joacă cel mai important rol în economia Braziliei. Cu o suprafaţă de 248.209 km2 şi 38 de milioane de locuitori, Sao Paulo este statul în care aroma de cafea se îmbină cu viaţa modernă reprezentată în special în capitală, oraşul cu acelaşi nume, care găzduieşte an de an Marele Premiu de Formula 1 al Braziliei. Din cei 38 de milioane de locuitori, aproape 20 de milioane locuiesc în aglomeraţia urbană Sao Paulo, restul fiind împărţiţi în celelalte oraşe mari ale statului precum Guarulhos, Campinas, Sao Bernardo do Campo sau Santos. În această aglomeraţie urbană, Sao Paulo, trăieşte aproximativ 10% din populaţia totală a Braziliei, ei producând o treime din produsul intern brut al ţării şi câştigând de 3 ori mai mult decât restul cetăţenilor brazilieni.
Sao Paulo este oraşul cu cel mai rapid ritm de dezvoltare din întreaga lume. La sfârşitul secolului al XIX-lea, Sao Paulo era principala sursă de venituri a întregii regiuni datorită exportului de cafea care este considerat aurul negru al Braziliei, ajungând cu mult în faţa altor centre economice din ţară. În prezent, în regiune se produc autoturisme, utilaje şi produse textile, principala marfă de export rămâne şi în ziua de azi cafeaua, care este expediată în toată lumea din portul regiunii, Santos.
În cadrul capitalei statului se află una dintre cele mai importante burse din lume precum şi sediile celor mai mari bănci braziliene (peste jumătate din tranzacţiile de capital din întreaga ţară sunt efectuate pe teritoriul statului). Sao Paulo este un adevărat magnat al agriculturii producând o treime din totalul producţiei agricole a ţării: recolte de cafea, portocale, trestie de zahăr, bumbac, legume precum şi ramura agriculturii care se ocupă cu creşterea animalelor. În zonă, este dezvoltată industria electrotehnică, constructoare de autoturisme, de maşini şi utilaje, electronică, textilă, chimică, metalurgică şi alimentară pe când sectorul serviciilor este reprezentat de turism (în zona de litoral) şi servicii bancare.
Numele statului datează de la mijlocul secolului al XVI-lea, când iezuiţii portughezi au venit pe aceste tărâmuri pentru a răspândi religia creştină popoarelor amerindiene şi coloniştilor. Datorită faptului că prima slujbă a acestor iezuiţi a fost în aceeași zi în care a avut loc convertirea apostolului Pavel, denumirea oraşului şi a regiunii a ajuns Sao Paulo, ulterior regiunea devenind Sao Paulo dos Campos Piratininga.
În secolul al XVIII-lea, pe terenurile fertile ale regiunii a început cultivarea cafelei care a contribuit la dezvoltarea accelerată a regiunii, depăşind astfel perioada de apogeu a secolului al XVII-lea caracterizată de febra căutătorilor de aur din zonă. Cu trecerea timpului, statul a ajuns centrul economic al Braziliei fiind responsabil şi în prezent pentru jumătate din producţia industrială a ţării şi cu un rol semnificativ în agricultură şi serviciile bancare.
Locul în care se desfăşoară cea mai intensă activitate bancară şi a bursei din Sao Paolo este Avenida Paulista aflată la marginea cartierului Paraiso. Sao Paolo este împânzit de o mulţime de zgârie-nori, în această zonă, care iau locul vilelor de altădată deţinute de proprietarii de culturi de cafea. În zonă, activează, de asemenea, un important institut de cercetare, Institutul Butanta, care efectuează cercetări asupra veninului şerpilor, ei producând până în prezenţa o serie de vaccinuri şi seruri care salvează vieţile persoanelor muşcate de şerpi veninoşi, ajungându-se la 824 de asemenea vaccinuri şi seruri.
Turismul este practicat în zonă în regiunea de pe coasta Oceanului Atlantic, fiind favorabil datorită climei tropicale, cu temperatura medie cuprinsă între 18 şi 22 grade Celsius. De asemenea, capitala regiunii, oraşul Sao Paolo, este un important centru turistic în care se pot vizita monumentele vechilor iezuiţi portughezi, Muzeul de Artă Sacrală, cartierul Paraiso precum şi o galerie celebra de artă, Galeria Ibiraquera, în care se găsesc lucrări ale unor pictori precum Picasso, Modigliani, Baumeister sau Kandinsky.