Home Călătorii Obiective turistice din România Castelul Kendeffy: o poveste arhitecturală în Hunedoara

Castelul Kendeffy: o poveste arhitecturală în Hunedoara

0

Localitatea Sântămăria Orlea este cunoscută pentru faptul că găzduieşte unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania, şi anume Castelul Kendeffy din judeţul Hunedoara. Castelul a fost ridicat de familia Kendeffy, care se numea Cândea înainte ca toţi membrii să treacă la religia catolică.

Famila Kendeffy are o vechime de şapte secole, fiind una dintre cele mai bogate familii de nobili în anii 1700. Cneazul Cândea sau Cândea împreună cu fiii săi a primit de la personalităţi ca Matei Corvin sau Ioan de Hunedoara pământuri în Țara Hațegului şi Retezat, ajungând, în perioada în care s-a construit această reşedinţă, să fie o familie mai bogată chiar şi decât familia regală.

Averea lor a început să se risipească, însă, încă din anul 1921, când a avut loc Reforma Agrară, iar în timpul regimului comunist au fost confiscate toate lucrurile rămase.

Castelul Kendeffy1

În anul 1782, a fost ridicat Castelul Kendeffy, deoarece membrii familiei aveau nevoie de o reşedinţă şi mai mare decât restul castelelor pe care le aveau în Țara Hațegului. Acest castel trebuia să fie impunător şi să arate rangul nobiliar al dinastiei Kendeffy.

Clădirea are în componenţă trei unităţi şi este impresionantă în special prin turnul monumental. A fost ridicată într-un stil neogotic, caracterizat prin elemente ca turnul, ferestrele în arcuri frânte şi asimetria altor componente arhitecturale. Impresionante sunt şi balcoanele care oferă o panoramă superbă asupra parcului castelului şi asupra Munţilor Retezat care se văd în depărtare.

Din păcate, mobilierul iniţial din Castelul Kendeffy nu mai există, însă specialiştii au stabilit, cu ajutorul documentelor care s-au scris la acea vreme şi cu ajutorul câtorva fotografii din epocă, faptul că cele mai multe dintre piese erau din lemn de stejar, iar camerele erau pline de obiecte de artă, cărţi deosebite, arme şi trofee ale vânătorilor. Interioarele au fost realizate în tendinţa Evului Mediu, fiind prezente multe motive romantice, inclusiv pe faţadele clădirii.

Castelul beneficiază şi de un parc, amenajat în stilul celor din Anglia. Arpad Kendeffy a fost cel care a decis să realizeze acest lucru, împins şi de faptul că priveliştea Munţilor Retezat ar fi făcut locul să fie foarte romantic.

În 1847, a fost elaborat proiectul în urma căruia, în faţa clădirii, a fost pusă o terasă cu influenţe gotice, pe care au fost aşezate vase foarte mari. Terasa avea incluse şi două statui, ale Venerei şi ale Florei, precum şi un umbrar plin de trandafiri. Se pare că a existat şi un lac artificial, înconjurat de plante şi statui feminine. Tot parcul era plin de arbori de toate felurile.

Din păcate, comuniştii au naţionalizat Castelul Kendeffy în anul 1946. Întreaga familie, mai puţin Ganor Gendeffy, a fugit în străinătate, pentru a scăpa de umilinţele la care erau supuşi. Gabor s-a încăpăţânat însă şi a mai trăit câţiva ani în castel, mutându-se, în cele din urmă, la Haţeg.

După naţionalizare, edificiul a devenit sediu de Întreprindere Agricolă de Stat, iar crama a fost transformată în depozit de cartofi. Apoi, a fost ţinut pe post de castel de vânătoare, unde erau cazaţi oaspeţii din străinătate. Dar clădirea originală a suferit importante pagube, iar cele mai multe dintre piesele de mobilier şi alte obiecte valoroase au dispărut.

Comunștii au încercat să-l reconstruiască, însă au făcut o treabă de mântuială. În anii 1980, Castelul Kendeffy a devenit hotel, însă după Revoluţie numărul clienţilor a scăzut drastic.

În 2001, castelul a fost retrocedat unei nepoate a lui Gabor Kendeffy, însă continua să funcţioneze ca hotel. Dar clienţii nu mai vin aici, pentru că nu au parte de condiţii. Iar statul nu a dat până acum niciun semn cum că ar vrea să investească într-o clădire cu mare potenţial turistic.

Aşa cum se întâmplă cu multe clădiri deosebit de importante, din punct de vedere istoric, de la noi din ţară, acest castel este lăsat în paragină, cei care vor să investească în el având prea puţine resurse.

Cu toate acestea, dacă aveţi drum pe aici, merită să vă opriţi preţ de câteva minute, chiar şi să-l vedeţi pe dinafară. Încă se mai păstrează puţin din aerul acelor vremuri în care familia Kendeffy organiza diverse evenimente în reşedinţa lor.

Detaliile arhitecturale și artistice, cum ar fi sculpturile, frescele și decorațiunile interioare, sunt martori ai meșteșugului și gustului estetic al epocii. Aceste elemente contribuie la atmosfera unică și autentică a castelului.

Castelul Kendeffy rămâne una dintre comorile ascunse ale Hunedoarei, atrăgând vizitatori dornici să exploreze frumusețea și istoria sa. Prin arhitectura sa impresionantă și grădinile idilice, castelul oferă o experiență culturală și estetică de neuitat pentru toți cei care îi trec pragul.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version