Membrii regatului animal au jucat un rol important de-a lungul întregii istorii a umanității. Animalele au fost prezente în momentele critice ale omenirii. De la primul animal în spațiu la unul care a dus la pornirea unui lanț de evenimente ce avea să coste viața a sute de mii de oameni.
Cher Ami, porumbelul care a salvat trupele Statelor Unite ale Americii în Primul Război Mondial
În timpul Primului Război Mondial, Cher Ami („dragă prietene” în limba franceză) a fost unul din sutele de porumbei utilizați de către armata americană în Franța pentru a transporta mesaje importante (plasate în recipiente atașate păsărilor) de la comandanții de pe câmpul de luptă.
În octombrie 1918, în pofida faptului că fusese rănit grav de inamici, Cher Ami a reușit să transmită un mesaj către forțele americane din partea maiorului Charles Whittlesey al Diviziei de Infanterie 77 care fusese prinsă la marginea unui deal din nord-estul Franței, în timpul ofensivei Meuse-Argonne. Întreaga divizie fusese înconjurată de soldați inamici în timp ce erau bombardați și de focuri ale americanilor care nu erau siguri de locația batalionului.
Chiar dacă forțele germane au tras focuri și chiar l-au nimerit pe Cher Ami după ce și-a luat zborul, războinicul înaripat a reușit să se întoarcă acasă și să livreze mesajul de la Whittlesey ce conținea locația oamenilor săi. Ca urmare a acestei realizări, întreg batalionul a putut fi salvat. Cher Ami a fost distins cu „Croix de Guerre” de către guvernul francez. După ce a murit în iunie 1919, Cher Ami a fost conservat de către un taxidermist și expus la muzeul american Smithsonian.
Maimuţa care a ucis un monarh
La începutul lunii octombrie 1920, Regele Alexandru al Greciei se plimba prin grădinile sale, când câinele său s-a încăierat cu o maimuță ce era păstrată drept animal de companie. Atunci când monarhul a încercat să intervină și să îi despartă, o altă maimuță a sărit pe el și l-a mușcat.
Din păcate pentru rege, rănile sale s-au infectat şi a murit pe 25 octombrie la doar 27 de ani. Alexandru fusese încoronat în iunie 1917, în timpul Primului Război Mondial, după ce tatăl său, Regele Constantin I, abdicase tronul. Constantin, care era pro-german și dorea neutralitatea Greciei în război, fusese presat să renunțe la poziția sa de către Antanta (Franța, Marea Britanie și Rusia).
Până la sfârșitul lui 1920, Constantin revine la putere. Cu toate acestea, în timpul celei de-a doua domnii ca rege, el și-a condus țara în Războiul Greco-Turc (1919-1922), pe care Grecia l-a pierdut. Ca urmare a lanțului de evenimente ce au urmat după moartea lui Alexandru, Winston Churchill a comentat mai târziu următoarele: „Este probabil, fără nici o exagerare, să remarcăm că un sfert de milion de oameni au murit de pe urma mușcăturii acelei maimuțe”.
Laika, cățelul care a devenit un pionier al călătoriilor spațiale
Pe 3 noiembrie 1957, Laika a călătorit la bordul navei spațiale Sputnik 2, devenind astfel primul animal care a orbitat în jurul Pământului, pavând drumul oamenilor în călătoriile spațiale. Cosmonautul canin a realizat misiunea sa istorică la doar o lună de la lansarea primului satelit al Uniunii Sovietice, Sputnik 1, moment ce a reprezentat intrarea omenirii în era spațială. Un cățel de talie mică, Laika a fost un simplu câine vagabond de pe străzile din Moscova, înainte de a fi capturat și instruit, alături de alți câini. Sovieticii au preferat să folosească câini maidanezi, deoarece erau mai rezistenți decât cei care trăiau în casă.
Chiar dacă inițial, sovieticii au afirmat că Laika a supraviețuit la bordul lui Sputnik 2 aproximativ o săptămână, în 2002 a fost dezvăluit că aceasta murise la doar câteva ore de la lansare din cauza supraîncălzirii și a stresului.
După ce a înconjurat Pământul de mai mult de 2000 de ori, Sputnik 2, cu Laika în interiorul său, a luat foc în momentul în care a intrat în atmosfera planetei, în aprilie 1958.
Doar doi ani mai târziu, în august 1960, câinii sovietici Belka și Strelka au devenit primele animale care au înconjurat Pământul și au supraviețuit. La mai puțin de un an mai târziu, pe 12 aprilie 1961, pilotul sovietic Yuri Gagarin devenea primul om în spațiu. Iar după doar 8 ani, pe 20 iulie 1969, americanii reușeau să trimită primul om pe Lună prin intermediul misiunii Apollo 11 a celor de la NASA.
Șobolanii și puricii ce au decimat Europa în Evul Mediu
La mijlocul secolului al XIV-lea, Moartea Neagră a dus la moartea a o treime sau mai mult din populația Europei. La vremea respectivă cauza epidemiei era necunoscută. Mulți oameni credeau că este vorba de un complot al evreilor de a ucide creștini sau de o pedeapsă divină.
Mai târziu s-a aflat că fusese vorba de o boală infecțioasă numită ciumă, ce era cauzată de către șobolani sau alte mici rozătoare și se transmitea în general prin mușcătura puricilor infectați. Ciuma s-a răspândit din Asia Centrală către Europa iar când a ajuns la sfârșitul anilor 1340 pe continentul european, numărul enorm de morți a dus la transformări sociale și economice. În ziua de astăzi, ciuma continuă să existe și să facă victime în unele părți ale lumii, doar că într-o mult mai mică măsură.