Dinozaurii, unele dintre cele mai fascinante creaturi care au trăit vreodată pe Pământ, au captat imaginația oamenilor încă din momentul descoperirii primelor fosile. Apăruți acum aproximativ 220 de milioane de ani, la sfârșitul perioadei triasice, aceștia au dominat planeta pe parcursul întregii ere mezozoice, timp de peste 150 de milioane de ani.
Cum au apărut dinozaurii și care este originea lor?
Descoperirile paleontologice ne oferă o fereastră în lumea acestor creaturi remarcabile, alături de dinozaurii marini și zburători, care au modelat fauna și peisajele preistorice.
Creaturi care ne fascineaza, dinozaurii au disparut de pe pamant in urma cu 65 de milioane de ani, insa asta nu ne impiedica sa le admiram scheletele fosilizate expuse in muzee din intreaga lume. Termenul utilizat pentru desemnarea acestor creaturi provine din limba greaca, astfel, este compus din deinos, care inseamna groaznic si sauros, care inseamna soparla.
Cel care a folosit pentru prima data acest termen, in anul 1842, este zoologul Richard Owen. Aceste “reptile ingrozitoare” au trait pe pamant o perioada de peste 150 de milioane de ani, facandu-si aparitia cu aproximativ 220 de milioane de ani in urma, formand, alaturi de rudele acestora, dinozaurii zburatori si marini, o era a reptilelor.
Perioada de timp in care au aparut dinozaurii se numeste era mezozoica, acestia aparand mai exact la sfarsitul perioadei triasice, fiind prima perioada a mezozoicului si disparand in ultima parte a mezozoicului, numit cretacic. Stramosii acestor reptile sunt archozaurii, numiti soparle dominante. Alaturi de soparlele cu solzi, dinozaurii marini si testoasele preistorice, archozaurii au evoluat din primele reptile preistorice. Din acestia se trag, la randul lor, stramosii directi ai mamiferelor, care sunt terapsidele.
Principalele grupe de dinozauri și caracteristicile lor
Cu toate ca existau inainte de dinozauri reptile care sa semene cu mamiferele, acestea s-au dezvoltat mai putin in era reptilelor ingrozitoare, evidentiindu-se dupa ce acestia au disparut. Exista deosebiri intre aceste reptile si archozauri, prima dintre ele constand in faptul ca archozaurii au doua orificii craniene. De asemenea, la anumite grupe de „soparle ingrozitoare” s-a descoperit mersul biped , sangele cald, datorita temperaturii constante a corpurilor si posibilitatea de a zbura.
In cei peste 150 de milioane de ani in care au stapanit uscatul, dinozaurii nu au avut un rol superior in regnul animal, insa erau dominanti, datorita dimensiunilor corporale, ceea ce a afectat celelalte specii. In urma numarului mare de specii amfibieni, terapside si reptile care au disparut, la sfarsitul primei perioade din era mezozoica, reptilele ingrozitoare au supravietuit, alaturie de reptilele marine si dinozaurii zburatori, ramanand vietuitoarele care au controlat lumea animala.
Incepand cu anii 1999-2001, acestia au fost clasificati in doua mari grupe, prima este grupa dinozaurilor cu bazin de reptila, numita Saurischia si a doua este cea a dinozaurilor cu bazin de pasare, numita Ornithischia. Cu toate ca existenta acestora este inca plina de mister, descoperirile realizate de catre paleontologi ne ajuta sa descoperim o parte din fascinanta viata a acestor creaturi.
Cum s-au adaptat dinozaurii la schimbările climatice din era mezozoică?
Dinozaurii au reușit să supraviețuiască timp de milioane de ani datorită unor adaptări extraordinare la schimbările climatice și la modificările geografice care au avut loc în era mezozoică.
În această perioadă, Pământul a trecut prin mai multe etape de încălzire și răcire, iar continentele s-au fragmentat și s-au deplasat lent către pozițiile lor actuale. Dinozaurii erbivori, cum ar fi diplodocul și brahiozaurul, au evoluat să mănânce cantități uriașe de vegetație care era disponibilă pe noile continente.
Dinozaurii carnivori, pe de altă parte, au dezvoltat strategii de vânătoare complexe pentru a supraviețui într-un mediu în continuă schimbare. Dovada acestor adaptări vine din fosilele găsite în zone geografice variate, care indică faptul că dinozaurii erau capabili să trăiască în medii foarte diverse, de la păduri tropicale dense până la regiuni semideșertice.