Home Animale Cei mai periculoși pești din lume, află de care specii să te...

Cei mai periculoși pești din lume, află de care specii să te ferești

0
Cei mai periculoși pești din lume, află de care specii să te ferești

In acest articol va vom prezenta cativa dintre cei mai periculosi pesti din lume. Ei au facut victime de-a lungul timpului chiar si in randul oamenilor, provocand paralizie, hemoragie sau septicemie. In prezent, in lume traiesc cel putin 50 de specii de pesti veninosi cunoscuti. Dintre acestia, printre cei mai periculosi sunt pisica de mare, pestele piatra, paianjenul veninos (trachinus vipera) si porcul de mare cu tepi.

Pisica de mare isi are habitatul in apele mai putin adanci, de obicei din zona marilor si a oceanelor. In zilele noastre, se cunosc mai mult de 100 de specii de pisici de mare, altele mai mici ca lungime, altele care depasesc cativa metri si ating pana la 200-300 de kilograme in greutate. De regula, acestea consuma moluste, crustacee si diversi pesti de dimensiuni mai reduse. In cele mai multe cazuri, pisicile de mare se hranesc in zona recifelor de corali, la fel ca si rechinii, cu care de altfel impart prada.

pisica de mare
pisica de mare

In ceea ce priveste reproducerea la pisicile de mare, aceasta debuteaza iarna. Femelele pot naste intre cinci si treisprezece pui vii. Interesant este ca, dupa aparitia acestora, femelele secreta lapte uterin.

De ce sunt acesti pesti periculosi? Atunci cand ei se simt amenintati, intra intr-o postura defensiva si se pregatesc sa atace folosindu-si coada cu tepi, cu care vor lovi cu putere. Pentru ca aceasta are in varf un ac ce contine otrava, loviturile sunt extrem de dureroase si pot provoca aritmie cardiaca si respiratorie. De altfel, o pisica de mare a cauzat moartea cunoscutului om de televiziune Steve Irwin.

Exista si un lucru bun referitor la pisicile de mare: se pare ca uleiul obtinut din ficatul lor are un rol important in tratarea pneumoniei.

Un alt peste extrem de periculos este pestele piatra, care-si are habitatul in apele Pacificului, dar si in cele din Australia. Acesta este foarte greu de depistat, in special din cauza faptului ca are corpul acoperit de negi, reusind astfel sa se camufleze in mediul in care traieste. Arma sa este reprezentata de catre tepii pe care-i are pe spate. Acestia sunt foarte ascutiti si au un venin puternic, ce provoaca paralizie si moarte. Daca un om este intepat de catre un peste piatra, sansele de supravietuire sunt minime daca nu este tratat in cel mai scurt timp posibil.

Pestele piatra se dezvolta pana la aproximativ 30-40 de centimetri in lungime. De regula, el se hraneste cu pesti de mici dimensiuni.

trachinus vipera

Paianjenul veninos (trachinus vipera) se intalneste in partea estica a Oceanului Atlantic, dar si in Marea Mediterana, Marea Nordului sau chiar in Marea Neagra. Acest peste sta ingropat in nisip, unde asteapta prada, formata in special din pestisori sau moluste. Otrava pe care o au tepii de pe inotatoarele dorsale si de pe branhii este una dintre cele mai toxice.

Poate cel cunoscut peste veninos este porcul de mare cu tepi. In prezent, acesta este crescut chiar si in acvarii, de catre pasionati. In ceea ce priveste aspectul sau, porcul de mare este considerat o specie marina foarta frumoasa. Cu toate acestea, tepii inotatoarelor dorsale si pectorale contin otrava puternica, pe care acesti pesti o folosesc pentru a-si paraliza prada.

Interesant este ca porcul de mare nu ataca decat atunci cand vrea sa se hraneasca si depisteaza pestisori mici, moluste sau creveti, pe care-i consuma cu preponderenta. In acvarii, ei pot fi hraniti si cu hrana congelata sau cu tablete de mancare. Este indicat sa folositi acvarii de minimum 300 de litri daca doriti sa introduceti asfel de exemplare inauntru.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version