Home Animale Archicebus achilles, cel mai vechi strămoș al oamenilor care a fost descoperit...

Archicebus achilles, cel mai vechi strămoș al oamenilor care a fost descoperit in China

0

In urma cu 10 ani un taran din provincia chineza Hubei a descoperit intr-o cariera din apropiere de Jinghou in vecinatatea Fluviului Yangtze o fosila intr-o roca sparta in bucati, care reprezenta scheletul si forma imprimata in carcasa minerala a unei primate.

Paleontologii cercetatori de la Academia de Stiinte din Beijing condusi de cercetatorul Xijun Ni au studiat cu mare atentie fosila timp de mai multi ani, au folosit aparatura speciala (scanere 3D) spre a obtine o imagine completa a animalului.

In urma analizei in detaliu au estimat ca primata a trait in urma cu 55 milioane de ani si avea inaltimea de cativa centimetri, coada lunga, degetele si calcaiele osoase, iar greutatea sa era de aproximativ 30 g.

Primata avea scheletul astfel alcatuit incat arata clar adaptarea perfecta la viata arboricola. Corpul era mic, coada foarte lunga si subtire, cele patru membre erau lungi si aveau degete fine si lungi, capul mic si urechile mari.

Archicebus achilles
Archicebus achilles

Se asemana cu un hibrid ciudat, avea dintii primitivi, lungi si ascutiti, molarii mai mari, iar ochii foate mici. Craniul masura 2,5 cm, iar corpul nu depasea 7,1 cm. Coada era mai mare decat lungimea corpului, ajungea la 12,9 cm.

A ajuns sa fie considerata stramosul tuturor primatelor, cea mai mica primata care a trait vreodata pe Pamant si a fost numita stiintific Archicebus achilles dar si ,,prima maimuta cu coada”. Achilles vine de la numele luptatorului din mitologia greaca si se refera la anatomia speciala a calcaiului osos al acestei primate.

Aceasta primata a trait intr-un habitat cu vegetatie abundenta, in zone impadurite, unde climatul era umed si cald. Hrana sa era formata din insecte pe care le prindea in timpul zilei, era un animal diurn. Se catara cu usurinta pe crengile copacilor, se prindea de acestea cu degetele lungi de la membre, iar coada o ajuta in mentinerea echilibrului si pentru a se agata de ramuri.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version