Home Cultură generală Cele 7 tipuri de inteligenţă umană – faţetele în care pot excela...

Cele 7 tipuri de inteligenţă umană – faţetele în care pot excela oamenii

0
Inteligenţa

Cele 7 inteligente umane prezinta diferite aspecte in care oamenii pot excela. Nu toti oamenii sunt la fel, nu toti au aceleasi afinitati si talente si nu toti au aceleasi pasiuni. Ce ar fi daca aceste trasaturi care ne fac sa fim diferiti de alti oameni s-ar gasi in interiorul nostru, in constructia noastra spirituala si fizica? Iata in cele ce urmeaza care sunt cele sapte inteligente umane si modurile in care se manifesta acestea.

Inteligenta emotionala reprezinta cumulul de abilitati care au legatura cu relationarea sociala. In cazul acestei inteligente, un rol important il au abilitatile de intelegere si gestionare ale emotiilor si sentimentelor proprii si ale sentimentelor altora. Oamenii care prezinta acest fel de inteligenta innascuta isi pot manifesta si controla emotiile mult mai bine si ii pot “citi” pe oamenii din jurul lor cand vine vorba de sentimente si emotii, putandu-si astfel ghida sentimentele proprii si gandirea pentru a obtine ce isi doresc. Acest tip de inteligenta cuprinde si cateva sub-tipuri precum inteligenta afectiva, pasionala si inteligenta sentimentala.

Inteligenta biologica reprezinta sistemul automat si organic ce sustine functiile vitale ale organismului. Aceasta capacitate poate semnala individului diferite probleme biologice sau fizice care pot aparea, corectandu-le si vindecandu-le. Inteligenta biologica ajuta la vindecarea deviatiilor si dezechilibrelor din organism, ajutand si la refacerea tesuturilor, a organelor, celulelor si subsistemelor care se afla in rezonanta cu inteligentele superioare. Ca si in cazul altor inteligente umane si in acest caz avem sub-categorii precum inteligenta ecologica, inteligenta senzoriala si inteligenta celulara. Fiecare dintre aceste capacitati ajuta foarte mult la refacerea sistemului biologic uman.

Inteligenta intelectuala reprezinta cumulul de pozitii pe care individul le poate avea in relatie cu ratiunea, actiunea si gestionarea a ceea ce il inconjoara intr-o maniera eficienta. Relationarea dintre oameni si pozitionarea acestora fata de alti oameni au legatura foarte mare cu acest tip de inteligenta umana. Prin intermediul acestei capacitati, oamenii pot rezolva mai usor diferite probleme, pot rationaliza mai usor si au o intelegere verbala mai ridicata decat alti oameni. Persoanele cu o astfel de capacitate dezvoltata pot retine date mult mai usor si proceseaza informatiile mult mai usor. Acest tip de categorii include subcategorii precum inteligenta constienta, subconstienta si inteligenta inconstienta.

Cum percepem inteligenta umana, foto redorbit.com
Cum percepem inteligenta umana, foto redorbit.com

Inteligenta comunicationala reprezinta capacitatea de a schimba ceva la nivel interior sau exterior prin folosirea exprimarii neconditionate. Astfel, persoana isi poate da seama de propriile capacitati somatice si de metacomunicare sau supracomunicare. Persoanele care au o astfel de inteligenta vor putea dezvolta diferite capacitati precum clarviziunea, premonitia sau clarauditia.  Astfel de persoane se vor descurca foarte bine si la descifrarea codurilor, la paralingvistica si la kinestezie si vor fi mai susceptibile la stimuli audio, vizuali, olfactivi, tactili si gustativi.

Inteligenta volitiva reprezinta cumulul de abilitati de autenticitate, de luare a deciziilor sincere si de eliberare si evolutie personala. Astfel de persoane sunt in general consecvente si riguroase, gata oricand de lupta si schimbare. Persoanele care au o inteligenta volitiva dezvoltata vor avea o imaginatie mult mai bine dezvoltata, vor lua decizii mult mai ponderate si isi vor asuma mult mai usor diferite legaminte si juraminte facute. Persoanele cu astfel de inteligenta sunt distractive insa realiste, pline de imaginatie si sigure.

Inteligenta holistica este cumulul de abilitati de constientizare si obtinere de raspuns la intrebarile existentei umane. Astfel de persoane sunt mai spirituale si se intreaba adesea care este sensul vietii si al mortii in relatie cu experientele pe care le pot avea oamenii in timpul vietii. Dezvoltarea personala consta si in practici spirituale sau in ritualuri religioase, in meditatii sau contemplare. Acest tip de inteligenta prezinta sub-tipurile de inteligenta armonioasa, inteligenta coerenta si inteligenta a rezonantei.

Inteligenta spirituala reprezinta capacitatea de a intari caracterul moral si umanist al persoanei si universului, al fiintelor si fenomenelor globale, incluzand o serie de concepte care ajung mai departe de lumea materiala. Prin inteligenta spirituala se cauta intelegerea unor concepte precum multumirea, iubirea, toleranta, compasiunea, iertarea sau grija fata de oameni. Printre subtipurile pe care le putem gasi in cadrul acestei inteligente se afla inteligenta intentiei, a eticii sau inteligenta discernamantului.

Pentru a va descoperi inteligenta umana, trebuie sa reflectati adesea asupra experientelor voastre si ale celor din jur. Pentru a va simti bine in pielea voastra trebuie sa descoperiti secretele succesului, sa invatati din esecuri si sa va dezvoltati spiritul critic auto-constructiv. De obicei oamenii invata de la alti oameni, sunt curiosi, deschisi la minte si exploreaza si nu se tem sa isi ia angajamente. Cea mai usoara modalitate de a invata in viata este prin actiune, reflectie si modelare, insa si prin auto-evaluare si corectare. Astfel, va puteti descoperi inteligenta umana nativa si va puteti dezvolta si mai mult pe toate ariile, pentru a obtine un echilibru fizic, psihic si mental.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version