Home Călătorii De vizitat în Lume Cele mai bizare festivaluri

Cele mai bizare festivaluri

0

De ce numim un festival bizar atunci când elementele sale sunt diferite de ceea ce cunoaștem noi? Ce înseamnă, de fapt, festivalurile pentru o comunitate? Festivalurile au reprezentat dintotdeauna un mod al oamenilor de a scăpa de monotonie, de a crea o stare de unitate într-o societate, de a solidifica apartenența persoanelor la un anumit grup. Acestea se bazează pe ideologiile, tradițiile și obiceiurile diferitelor popoare. La început, oamenii le-au creat pentru a le mulțumi zeilor, un exemplu foarte cunoscut fiind festivalurile egiptene antice. Acestea nu erau numai religioase, ci aveau loc și pentru a sărbători victorii, cum ar fi victoria lui Ramses al III-lea aupra libanezilor.

Cu toții am auzit despre festivaluri, precum cel de la Rio de Janeiro, Carnavalul de la Veneția, Festivalul Internațional de Film de la Cannes etc.. Dar haideți să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai ciudate festivaluri.

Thaipusam

Sursa: letstravelsomewhere.com
Sursa: letstravelsomewhere.com

Thaipusamul este un festival bizar, autentic, din sudul Indiei, dar foarte popular și în Singapore și Malaysia. În Sudul Indiei are însă cea mai mare amploare, unde comunitatea Tamil îl sărbătorește într-o noapte cu lună plină, în ianuarie sau februarie.

Thaipusam provine din cuvintele Thai – care înseamnă lună, respectiv Pusam – o stea ce ajunge la maximul său pe cer în timpul sărbătorii. Festivalul comemorează ziua în care zeița Parvati (zeița puterii) i-a daruit lui Murugan (zeul războiului și al victoriei) o săgeată cu care să apere lumea de demonul Soorapadman. Festivalul începe cu îmbăierea adepților care postesc cu 48 de zile înainte de festival, mâncând o singură masă vegetariană pe zi, iar în ultima zi dinainte de festival țin post negru. Ei își petrec majoritatea acestui timp pregătitor în rugăciune.

Uneori, aceștia își rad capetele și poartă un kavadi (o greutate din două piese semicirculare de lemn sau oțel, atașate unei structuri de cruce) pe cap, pentru a simboliza povara. De obicei, un kavadi este împodobit cu flori și pene de păun și cântărește până la 30 de kg.

În orice caz, partea cea mai uimitoare a acestui festival este mortificarea cărnii, deoarece credința populară spune că cu cât vei îndura mai multă durere, cu atât vei fi mai binecuvântat de către Dumnezeu. De aceea, adepții își găuresc gura, limba, obrajii, pieptul, stomacul și spatele cu săgeți ascuțite. Se practică, de asemenea, mersul prin foc și flagelarea. Se susține că adepții intră într-o transă și nu simt durerea, iar rănile nu le sângerează. Totuși, nu este un spectacol recomandat celor slabi de înger.

Hadaka Matsuri

Sursa: tdubphoto.com

Acest festival bizar japonez presupune ca toți oamenii să vină dezbrăcați în public, ceea ce face ca mii de bărbati din întreaga Japonie să iasă pe stradă renunțând la haine. Cel mai des, festivalul are loc vara și iarna, iar cel mai popular este cel din Okayama, acolo unde festivalul a luat naștere. De cele mai multe ori, ei poartă o bucată de material care le acoperă organele genitale (fundoshi).

Festivalul are o vechime de mai bine de 500 de ani și se crede că un om fără haine are un potențial imens de a absorbi energiile negative ale celorlalți și că orice persoană care atinge Bărbatul Gol se va elibera de spiritele rele și de probleme. Pentru a deveni Barbatul Gol (Shin-otokoa) este nevoie de o pregătire temeinică, unul dintre ritualuri presupunând epilarea totală a bărbatului. Dupa ceremonie, este dat afară din oraș, pentru a lua cu el tot răul absorbit.

La Tomatina

Sursa: cartoomatos.com

Pentru iubitorii de roșii, recomandăm acest bizar festival din Spania, în Buñol, provincia Valencia, unde are loc o mare luptă, cunoscută drept La Tomatina. Festivalul are loc în ultima miercuri din august și mii de persoane ies în stradă și încep să arunce cu tomate unii într-alții. Originea acestuia este în 1944 când, în timpul unei parade, mai mulți oameni au început să folosească roșiile de pe tarabele din zonă, pe post de muniție. Ei au fost despărțiți de polițiști și obligați să plătească daunele.

Dar povestea s-a repetat și anul următor, după care numărul participanților a crescut și evenimentul a devenit necontrolat. Astăzi, mulți turiști internaționali adoră să participe la acest festival bizar. Drept urmare, Spania are foarte mulți vizitatori în august. Festivalul durează o săptămână, iar cei care dețin magazine preferă să își învelească fațadele în folii de plastic pentru a le fi mai ușor să curețe în urma nebuniei tomate. Femeile se îmbracă, de obicei, în rochii albe, iar bărbații preferă să nu poarte tricouri când intră în uriașa bătălie.

El Colacho

Sursa: edgecastcdn.net

Este un alt festival bizar care are loc în Spania, de astă dată, în provincia Burgos, în satul Castrillo de Murcia. Mai este cunoscut sub denumirea de Săritura Diavolului și rădăcinile sale datează undeva pe la 1620. Persoanele care au nou-născuți îi așază pe stradă, peste niște perne, iar lumea sare peste ei. Festivalul are loc pe stradă deci oricine dorește să sară peste bebeluși este liber să o facă.

Mulți activiști sociali găsesc acest procedeu periculos și jignitor, deoarece bebelușii ar putea fi grav răniți, dacă una dintre persoanele care sar ar pierde controlul, însă spaniolii cred că acest ritual le spală copiii de păcatele din viețile anterioare și le va proteja copiii pe viitor de boli și răutăți.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version