Tarantulele sunt specii de păianjeni cu picioarele lungi și păroase care fac parte din familia Theraphosidae (a tarantulelor propriu-zise). Sunt numite și păianjeni-maimuță datorită aspectului lor păros și trăiesc îndeosebi în regiunile calde. Unele specii sunt inofensive pentru om, iar altele sunt veninoase. Mulți crescători pasionați de păianjeni achiziționează tarantulele ca animale de companie.
Tarantulele au durata medie de viață de 25 ani. Masculii trăiesc mai puțin, cam un an după ce ajung adulți. Mușcătura unor specii veninoase poate cauza chiar moarte. Firele de păr de pe corpul și picioarele acestor păianjeni pot provoca iritații pe pielea oamenilor.
Cea mai mare specie de tarantule este Theraphosa blondi care are lungimea picioarelor de 30 cm și trăiește în regiunile nordice umede și mlăștinoase ale Americii de Sud, mai ales în Brazilia, Guyana, Surinam și Venezuela. Se spune că acest păianjen este foarte mare și poate mânca păsări. Un astfel de păianjen poate cântări 70 g. Are coloritul corpului în nuanțe de maro închis și maro deschis.
Are 8 ochi însă vederea sa este destul de slabă. Pentru detectarea prăzii se folosește de firele de păr cu rol senzorial. Acestea percep chiar și cele mai mici vibrații de pe sol și din aer. Femela poate trăi și 25 de ani. Masculul trăiește 10 ani pentru a ajunge la maturitate, apoi mai poate trăi un an, sau chiar mai puțin, după împerechere.
O specie foarte interesantă de tarantulă este Haplopelma lividum deoarece are coloritul albastru-cobalt pe picioare și carapacea gri. Trăiește în pădurile umede din Malaezia și Singapore și are corpul destul de mic, înalt de 5 cm. Hrana sa constă din insecte, gândaci, greieri și lăcuste.
Specia Aphonopelma seemanni are coloritul negru cu dungi albe pe picioare. Apare în America Centrală, în Texas și Costa Rica. Este o tarantulă crescută frecvent ca animal de companie, în terarii. Se hrănește în special cu lăcuste. Apare frecvent și de-a lungul coastei Oceanului Pacific, în țările Americii Centrale.
Specia Chromatopelma cyaneopubescens este de culoare maro-portocalie cu picioarele albastru-verzui. Trăiește în regiunile cu păduri din Venezuela și are carapacea acoperită cu peri galbeni-aurii. Poate fi crescută în condiții de captivitate, în terariu. Acest păianjen este un bun alpinist, se cațără ușor în copaci și pe diferite suprafețe din mediul lor natural. Dacă se simt în pericol au un comportament nervos, oarecum agresiv.
Specia Eupalaestrus campestratus are picioarele cu pete galbene. Trăiește în Argentina, Brazilia și Paraguay. Are lățimea corpului cu tot cu picioare de 15 cm. Rezistă bine în condiții de captivitate, chiar și la modificările de temperatură și umiditate.