Home Călătorii De vizitat în Lume Cele mai frumoase grădini botanice din lume

Cele mai frumoase grădini botanice din lume

0

Grădinile botanice au ca scop atât documentarea și cercetarea științifică, cât și prezentarea unor mari varietăți de specii de plante oamenilor. Primele grădini botanice din lume au fost înființate în Italia, între anii 1544 și 1567, în timp ce, în Romania, prima grădină botanică a fost inaugurată în 1856. Iată care sunt cele mai mari și cele mai frumoase grădini botanice din lume:

Gradina Keukenhof

Gradina Keukenhof

Gradina Keukenhof din Olanda este supranumită și “Grădina Europei”. Este cea mai mare grădină de flori din lume, întinzându-se pe o suprafață de 32 de hectare. În secolul al XV-lea, era grădină de legume, chiar numele ei însemnând ”de domeniul bucătăriei”. În 1949, primarul de atunci din Lisse a hotărat să amenajeze acest spațiu pentru ca toți cultivatorii să admire diverși hibrizi de plante.

Astăzi, se spune că e locul cel mai fotografiat din țară și aici înfloresc anual peste 4.5 milioane de lalele. Grădina este deschisă de la sfârșitul lui martie până în mai, iar pe cele 32 de hectare se află și Castelul cu același nume.

Grădina Botanică Națională din Belgia

Grădina Botanică Națională din Belgia are 92 de hectare și unul dintre cele mai mare ierbarii din lume (peste 3 milioane de specimene). A fost mutată din Bruxelles în Meise în 1958 și, astăzi, adăpostește în jur de 18.000 de specii de plante, adică 6% din plantele descoperite până acum în lume.

Aceste specii sunt împărțite în două: jumătate dintre ele se găsesc în sere, în timp ce celelalte pot fi admirate în aer liber. Tot aici se găsește Castelul Boechout, în care se țin diverse conferințe, întâlniri sau expoziții.

Grădina Botanică din Iași

Grădina Botanică din Iași este și ea una dintre cele mai frumoase grădini botanice din lume, fiind chiar cea mai veche de la noi din țară. Anastasie Fătu, al cărui nume îl poartă astăzi grădina, a fost cel care a înființat această minunăție. Se împarte în 12 sectoare, unde se găsesc plante specifice României, peste 600 de feluri de trandafiri (o colecție unică în țară), diverse specii de cactuși și flori ornamentale și multe altele. România se mândrește și cu Grădina Botanică din Cluj (are 14 hectare și peste 10.000 de specii de plante), dar și cu cea din București (se întinde pe aproape 18 hectare și are peste zece mii de tipuri de plante).

Proiectul Eden

Proiectul Eden din Marea Britanie este și el inclus pe lista celor mai frumoase grădini botanice din lume, lăudându-se cu cea mai mare seră de pe întreg globul. Este împărțit în patru sectoare: Miezul care, de fapt, este centrul educațional al proiectului, unde se țin expoziții și alte evenimente; Biomul mediteranean care are peste 6 mii de m² și peste o mie de specii; Biomul tropical sau Biomul pădurii tropicale, în care se află peste o mie de plante tropicale pe o suprafață de peste 15 mii de m² și Biomul grădinilor.

Grădinile Botanice din Queensland

Grădinile Botanice din Queensland (Australia) se întind pe 20 de hectare și au fost inaugurate în anul 1828, iar unii dintre cei mai vechi copaci de aici au fost și primii plantați în Australia. În 1860, Charles Darwin a donat-o Grădinii pe Harriet, țestoasa pe care a luat-o din Insulele Galapagos și care a trăit 176 de ani (a murit în anul 2006). Astăzi, grădina botanică include foarte multe specii de plante tropicale.

Pe lângă grădinile botanice, în lume există și unele muzee de istorie naturală impresionante.

Muzeul Național de Istorie Naturală din Franța (Musem national d’histoire naturelle) face parte și el din lista celor mai frumoase grădini botanice din lume, având un ierbar cu peste 8 milioane de specii de plante. Este împărțit în 7 sectoare, fiecare având ca scop precis cercetarea și păstrarea speciilor de plante, având o evidență foarte clară.

Muzeul ecologic Alberta din Canada este cel mai mare muzeu de acest fel, fiind întins pe o suprafață de 20 de mii de km².

Muzeul American de Istorie Națională din New York, Statele Unite ale Americii, are o colecție impresionantă de 32 de milioane de specii de plante și, din cauza numărului mare, acestea sunt arătate pe rând în expoziții. Muzeul este compus din 25 de clădiri cu 46 de săli de expoziție deschise în permanență, iar printre atracțiile cele mai căutate, se numără dioramele ce reproduc scene din sălbăticie, precum și planetariul Hayden, construit într-un cub de sticlă.

Inaugurari de noi gradini botanice

În anii ce vor urma, în diverse colțuri ale lumii se pregătesc inaugurările unor noi grădini botanice care, cu siguranță, vor fi incluse pe lista celor mai frumoase grădini botanice din lume.

Grădina Botanică Națională Montana Quinling

Grădina Botanică Națională Montana Quinling (China) se pare ca va fi cea mai mare grădina botanică din lume, chinezii dorind să transforme Munții Quinling într-o rezervație naturală, deoarece mare parte din flora și fauna de aici sunt amenințate cu extincția.

Se pare că grădina va avea o suprafață de peste 400 de km² și va adăposti, pe langă durată, cele 6000 de specii de plante deja existente, și peste 600 de specii de nevertebrate, și 5000 de specii de insecte. Un alt proiect impresionant este reprezentat de Grădinile Internaționale ale Regelui Abdullah din Arabia Saudită, unde se va găsi cea mai mare seră din lume. De asemenea, vizitatorii vor putea afla istoria botanică începând cu 400 de milioane de ani în urmă și până în zilele noastre.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version