Home Călătorii De vizitat în Lume Cele mai grozave plaje din Corfu

Cele mai grozave plaje din Corfu

0

Poftiți la bronzat! Corfu este una dintre cele mai populare insule ale Greciei, cel puțin din punct de vedere turistic. Are o suprafață mare, de peste 600 de kilometri, și atât de multe plaje, încât este nevoie de un concediu de vreo patru săptămâni, ca să ajungi să le vezi măcar pe cele mai multe dintre ele.

 

Căldura este ucigătoare, încă din luna iunie, dar am observat că tot mai mulți oameni, în loc de a-și scurta timpul petrecut pe plajă, preferă să îl lungească. Dermatologii recomandă să ne bronzăm dimineața între orele 9.00 și 11.00 și după-amiaza după orele 18.00. Ei bine, foarte multă lume petrece la soare până spre orele 16.00, iar printre vinovați mă număr și eu.

 

Adevărul este că plajele din Corfu sunt atât de frumoase, tihnite și organizate, încât nu-ți vine să mai pleci de acolo. Mai ales că e de plătit și o mică (uneori mai mare) taxă de șezlong.

 

Plajele gratuite sunt cele publice, neamenajate și aglomerate. Totuși, nu-i tocmai simplu să te prăjești la soare ca scrumbia, în lipsa unei umbrele, numai pentru a economisi câțiva euro.

plaje din corfu

În general, plajele publice gratuite cele mai populare erau cele din jurul porturilor. În Kerkira, preferata mămăițelor cu mulți nepoți, era plaja portului de vaporașe mici unde, printre iahturi de mică dimensiune și terase suspendate, destul de luxoase, dar cam pustii, puteai vedea de dimineața devreme până seara, pe înserat, oameni în costume de baie, bronzându-se sau bălăcindu-se. Ce-i drept, priveliștea apei cu vaporașe era extrem de romantică.

Plajele private sunt foarte numeroase, dar ca și condiții, nu prea corespund cu topul realizat de greci. Am luat de la hotel o broșură cu cele mai grozave plaje, dar s-a dovedit destul de eronată.

 

Plaja cea mai recomandată în Corfu este celebra Glyfada. Ei bine, în realitate, este foarte scumpă. Umbreluța cu două șezlonguri costă 8 euro și în preț nu e inclusă măcar vreo băutură sau vreun cârmâz cât de mic. Plaja este destul de lungă, apa cam dă semne de nervozitate, în sensul că acolo au fost cele mai multe și mai mari valuri văzute de mine în Corfu.

Partea bună: apa nu este deloc adâncă, fiind ideală chiar și pentru cei mici sau turiștii care nu știu să înoate. De la depărtare, plaja Glyfada are aspectul unei plaje de golf, foarte late, dar, sincer, nu mi s-a părut, în niciun caz, cea mai grozavă plajă din Corfu.

 

În schimb, pe plaja din Mesonghi, am petrecut trei zile la rând. Mi-a plăcut cel mai mult. Nu este la fel de lungă ca cea din Glyfada, ba mi s-a părut și ceva mai puțin adâncă. Sunt maxim trei rânduri de șezlonguri, începând chiar de la malul apei și până în terasele unde se serveau băuturi și mâncare. Plaja Mesonghi este plină de ruși, dar prețul este acceptabil, 6 euro pentru două persoane, preț în care erau incluse și două cafele cu gheață.

Partea și mai bună: umbrela cu șezlongurile se închiriau pentru întreaga zi. Dacă te duceai la hotel sau în oraș să mănânci și, spre seară, aveai chef de a doua baie, reveneai pe plajă și îți găseai locurile rezervate. Gratis! Intrarea în apă se face la capătul unui mic ponton de lemn, prevăzut cu balustradă. Apa este neînchipuit de liniștită, nici nu ai zice că e mare, ci lac. Este foarte caldă, mică la început, curată. Ce-i drept, din când în când, pe neașteptate, se formau niște valuri uriașe și ciudate care se aruncau cu atâta furie asupra plajei Mesonghi, încât udau până și terasele din spate. Nu există nisip, ci pietre mici și albe.

O altă plajă recomandată de toți hotelierii din Corfu este plaja Barbati. Cel mai bun aspect – nu prea întâlnești ruși pe această plajă, ci britanici, spanioli, greci și olandezi. Dar este o plajă, mai degrabă, a seniorilor. A fost o nebunie să coborâm în spațiul prevăzut pentru parcare: panta era pe cât de îngustă, pe atât de abruptă și mulți tătăici cu mașini închiriate tremurau blocați la volan.

Plaja Barbati este extrem de aglomerată până după-amiază. Prețul este de 6 euro umbrela cu șezlong, dar noi am ajung târziu, pe la orele 17.00 și am stat gratis. Omul cu biletele nu a vrut să ne ia bani pentru o singură baie și 30 de minute am stat la uscat pe șezlonguri. Totuși, plaja Barbati nu se ridică la nivelul laudelor. Apa este ceva mai adâncă decât în alte părți.

Plaja Agios Gordios este una dintre cele mai grozave plaje din Corfu. Este foarte mare, dispune de o parcare cu plată, amenajată într-o curte interioară, de o stradă cu numeroase magazine de suvenire și terase pentru luat masa, dar și de un peisaj de vis. Plaja este lungă și lată și nu se percepe nicio taxă. Trebuie doar să cumperi câte o băutură, adică să le faci consumație. Apa – mică, caldă și curată.

Plaja Agios Gordios este împărțită, grație unor coloși stâncoși răsăriți chiar pe nisip, la malul apei, în plajă normală și plajă de nudiști. Undeva, în apă, cam la 100 de metri distanță de plajă, se află o stâncă enormă, asemănătoare stâncilor de la Meteora. Se puteau închiria hidrobiciclete cu 15 euro ora, pentru a ajunge la stâncă misterioasă.

Plaja Acharavi din Sidari este cu adevărat o plajă exclusivistă. Lasă impresia că s-ar afla în pustiu, de-a lungul unei plaje lungi, dar nefolosite. Acharavi este o mică oază de umbreluțe, șezlonguri și un bar cochet, la malul apei. Foarte intimă și liberă. Preț: 10 euro.

Băutura comandată vine pe motor, în numai câteva minute, de la restaurantul hotelului și este însoțită de câte un bol de alune sau chipsuri gratuite. Plaja Acharavi are umbreluțe din paie, nu din plastic, ca restul plajelor. Apa este foarte albastră, iar valurile sunt blânde și scot un zgomot foarte plăcut. Recomand!

Plaja Canal D’Amour din Sidari este cea mai spectaculoasă plajă nu din Corfu, ci din toată Grecia. Nu are concurență! Este vorba despre un canal format în stânca insulei, pe care apa a săpat-o în așa fel încât au apărut mai multe golfulețe cu plaje romantice și intime. Apa este adâncă, intrarea este abruptă, iar nisipul este puțin. Predomină aspectul stâncos. Priveliștea e năucitoare.

Se cheamă Canal D’Amour pentru că perechile care se bălăcesc împreună acolo vor rămâne pe vecie împreună. Sunt mai multe plaje micuțe la Canal D’Amour, legate prin stânci laterale și terase ridicate la înălțime. Foarte mulți ruși, dar priveliștea este de vis, așa că niciun neajuns nu mai contează. Unele plaje sunt libere, neamenajate, iar cele private, cu umbreluțe costă 7 euro.

O altă plajă celebră în Corfu este cea din Paleokastritsa, Agios Petros. Peisajul este sublim – o mică plajă rotundă, într-un golfuleț străjuit de stânci împădurite. Agios Petros este locul din care se pleacă cu vaporașul spre câteva grote fascinante, pline de legende.

Plaja Agios Petros este parțial privată, în sensul că o porțiune este amenajată cu umbreluțe, iar alta este la liber. Extrem de mulți ruși. Plaja Agios Petros arată sublim, din punct de vedere natural, însă este una dintre cele mai gălăgioase plaje pe care le-am văzut în Corfu.

Dar haideți, mai bine, la plajă, că am vorbit destul!

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version