Home Călătorii De vizitat în Lume Cele mai mari acvarii din lume

Cele mai mari acvarii din lume

0

Acvariile publice sunt foarte populare în rândul turiștilor, iar acest lucru este demonstrat de numărul lor destul de mare. Primul acvariu public din lume a fost deschis în anul 1893, în cadrul Grădinii Zoologice din Londra. La noi în țară, primul acvariu a fost inaugurat în 1958, în Constanța, iar în prezent Acvariul din Tulcea este cel mai mare din țară, având 27 de bazine, dar și diorame care prezintă ecosistemele din Dobrogea, Marea Neagră și Delta Dunării. Dar cele mai mari acvarii publice din lume sunt următoarele:

Acvariul din Georgia

aquarium georgia

Acvariul din Georgia, Atlanta, Statele Unite ale Americii este cel mai mare acvariu public din lume, având o capacitate de 32.000 de m³. Adăpostește în jur de 120 de mii de pești și creaturi marine, împărțite în 500 de specii și este singurul acvariu din afara Asiei care are rechini-balenă, cei mai mari la ora actuală.

Viețuitoarele de aici sunt împărțite în șase galerii, și anume Georgia Explorer, River Scout, Dolphin Tales, Cold Water Quest, Tropical Diver și Ocean Voyager. Începând cu anul 2008, turiștilor li se dă ocazia să înoate alături de rechinii-balenă, iar în 2009 a fost amenajată expoziția Titanic Aquatic, unde turiștii pot afla mai multe detalii despre vasul Titanic.

Acvariul Dubai Mall

Acvariul care se regăsește în Dubai Mall are o capacitate de aproape 10.000 de m³ și a intrat în Cartea Recordurilor datorită faptului că are geamurile din acrilic. Conține peste 30 de mii de animale acvatice, iar în anul 2010 a avut o problemă, în sensul că unul din pereții acvariului s-a fisurat, iar cei de aici au fost nevoiți să evacueze mall-ul. Din fericire, totul s-a rezolvat și nu a pățit nimeni nimic.

Acvariul Churaumi

Acvariul public Churaumi din Japonia este și el unul dintre cele mai mari acvarii din lume, având o capacitate totală de 10.000 de m³, numai 7500 m³ fiind capacitatea celui mai mare bazin din interior. A fost deschis în anul 2002 și cuprinde 740 de specii, adica nu mai putin de 20 de mii de animale. Contine 77 de bazine pline cu apa si cu diverse creaturi marine, iar cel mai mare este cunoscut sub numele de Kuroshio Sea și are, înăuntru, patru pisici de mare Manta, dar și rechini-balenă. Vizitatorii mai pot asista la diverse spectacole ținute de delfini și chiar îi pot atinge sau pot urmări expoziția de lamantini.

L’Oceanografic

L’Oceanografic din Valencia, Spania este cel mai mare acvariu public din Europa. Are 45.000 de animale, organizate în 500 de specii și, pe lângă pești și creaturi marine, aici pot fi admirate și diverse specii de mamifere și păsări. Este organizat în zece zone care prezintă diverse habitaturi, ca de exemplu cel mediteranean sau cel polar. Cei care calcă pragul acvariului pot vizita și un delfinariu sau o gradină în care se află 80 de specii de plante.

Acvariul de la Genova

Acvariul de la Genova, Italia este și el unul dintre cele mai mari acvarii publice din lume, fiind plasat pe locul doi în Europa. A fost deschis pentru prima dată în 1992, are 70 de bazine care găzduiesc în jur de 500 de specii de animale, adică peste 6000 de viețuitoare. La început, expozițiile arătau mediul viețuitoarelor în Atlanticul de Nord, Marea Ligurică și recifele de corali din Caraibe, însă cu trecerea timpului expozițiile s-au extins, iar acum vizitatorii pot afla informații despre mediile din Marea Roșie, Mediterana și Oceanul Indian. Mai mult, vizitatorii se pot delecta cu spectacole oferite de foci și delfini, iar copiii pot petrece noaptea în acvariu, chiar lângă bazinul rechinilor.

AQWA (Aquarium of Western Australia)

AQWA (Aquarium of Western Australia) face parte și el din lista celor mai mari acvarii publice din lume, fiind chiar cel mai mare din Australia. Deschis publicului în 1998, cel mai mare bazin al acvariului are o înălțime de 40 de metri și o lățime de 20 de metri și include aproape 400 de specii de animale acvatice, printre care 8 specii de rechin. Oamenii care vin aici sunt atrași, în special, de un tunel lung de 98 de metri, cu pereți transparenți unde se pot vedea corali și cum se plimbă în voie pe lângă tine și deasupra ta rechini, broaște țestoase, foci și alte viețuitoare marine. În plus, cei care practică snorkeling și cei care au atestat de scafandru pot înota alături de pești.

UShaka Marine World

UShaka Marine World este cel mai mare acvariu din Africa, fiind, de fapt, un parc tematic împărțit în patru secții: uShaka Sea World, uShaka Wet’n Wild (este un parc acvatic, ce are și restaurante, și diverse locuri de relaxare), uShaka Beach și uShaka Village Walk (construit să semene cu un sat veritabil african). UShaka Sea World este alcătuit din 32 de bazine și este construit astfel încât să arate ca o epavă și turiștii chiar pot lua masa înconjurați de animalele marine. Acvariul este casa pentru mai multe specii de rechini și pisici de mare, iar delifinii de aici susțin, deseori, spectacole pentru vizitatori.

Pe lângă acestea, printre cele mai frumoase, mai spectaculoase și mai mari acvarii din lume sunt și:

Acvariul Turkuazoo din Turcia are în jur de zece mii de specii marine, printre care rechini-tigru și pești piranha;

Acvariul din Shanghai este împărțit în 9 expoziții care prezintă diverse zone ale lumii – zona Australiei, zona Antarcticii etc. și se remarcă prin faptul că deține câteva specii de animale în pericol de dispariție;

Ocenario de Lisboa din Lisabona, Portugalia adăpostește mai mult de 8000 de specii de animale și în jur de 500 de specii de plante;

Aqua Dom din Berlin, care impresionează prin faptul că are o formă cilindrică, fiind cel mai mare de acest fel din lume, se află într-un hotel și turiștii se pot plimba cu un lift transparent, aflat în cilindru, pentru a vedea de aproape viețuitoarele.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version