Home Animale Cele mai periculoase animale din lume: topul celor mai letale

Cele mai periculoase animale din lume: topul celor mai letale

0

Cele mai periculoase animale din lume sunt adesea specii pe care nu le-am considera o amenințare majoră. De la micii țânțari care răspândesc boli mortale, până la prădătorii masivi ca rechinul alb și crocodilul de apă sărată, aceste animale provoacă anual un număr semnificativ de victime. Fiecare dintre ele are mecanisme de apărare sau strategii de vânătoare care le fac letale pentru om.

Cu toate ca este greu de crezut pentru o persoana care nu are cunostiinte despre viata unor animale de cat de ucigatoare pot fi ele, cel mai periculos animal este tantarul, in special tantarul anofel.

Tantarii anofeli

Țânțarul anofel: Cel mai mortal insect din lume

Tantarii anofeli sunt purtatorii virusului malariei, foarte raspandit in Africa si in Asia. Din cauza lui mor anual circa 2 milioane de oameni. Unele studii recente ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in viitorul apropiat numarul victimelor tantarilor va ajunge la 70 de milioane, datorita raspandirii acestora si in alte tari precum Japonia, Noua Zeelanda sau Marea Britanie, din cauza incalzirii climei si schimbarii curentilor de aer favorabili deplasarii roiurilor de tantari in aceste zone.

Serpente veninoase și victimele lor

In topul celor mai periculoase animale, pe locul al doilea se afla cobra indiana. Este un sarpe foarte agresiv, cu o lungime care nu depaseste 2 m, si care desi nu este cel mai veninos sarpe din lume, a facut cele mai multe victime in randul oamenilor. In India 50 de oameni mor in fiecare saptamana din cauza muscaturii acestui sarpe, desi, inainte de a ataca, cobrele lanseaza unele avertismente, oamenii putand astfel sa evite cobrele.

Cel mai periculos animal care traieste in mediul acvatic este meduza Irukanji, victimele acestei meduze depasesc numarul victimelor rechinilor, serpilor de mare si a pestilor veninosi impreuna.

Otrava meduselor Irukanji este de doua feluri: una cu o toxicitate redusa, care este folosita atunci cand vaneaza pesti, moluste sau crustacee, si una foarte toxica pe care o foloseste doar in situatii de autoaparare.

Un singur tentacul al meduzei contine atata venin, ca ar putea ucide 50 de oameni! De-a lungul timpului ele au omorat aproape 5,600 de oameni din zona Filipinelor, Vietnamului si Australiei.

Rechinii și atacurile asupra oamenilor

Marele rechin alb este cel mai mare peste pradator si traieste in zona coastelor Siciliei, Californiei, Mexicului, Africii de Sud, Australiei si Noii Zeelande. Rechinii albi nu obisnuiesc sa atace oamenii, doar ca ii confunda cu focile, in special pe cei care fac surfing sau pentru a cerceta vietuitoarele cu care intra in contact prin muscaturi.

Prădători mari: Crocodilii și leii

Leul African este cea mai periculoasa felina, desi nu este cea mai mare din familia sa. Datorita cresterii demografice substantiale in Africa si invadarii teritoriului leilor, tot mai multi oameni sunt omorati de catre acestia.

In Tanzania, de exemplu, mor zilnic aproape 70 de oameni. Principalele victime ale leilor sunt batranii, ranitii sau cei cu dezabilitati fizice. Leii care au omorat deja oameni vor continua sa ii vanaze, pentru ca sunt mai usor de prins decat un animal din salbaticie precum zebrele, antilopele sau bivolii.

Crocodilul de apa sarata este cel mai mare pradator din zona sa, Australia, Indonezia, Malaezia si peninsula India. El vaneaza de la pesti mici si pasari de apa pana la bivoli si oameni. Datorita popularii foarte ridicate a acestor zone, crocodilul de apa sarata face o multime de victime in urma atacurilor sale asupra omului pentru obtinerea hranei.

Din topul celor mai periculoase animale din lume nu poate lipsi nici elefantul african, cel mai mare animal terestru care traieste in savana africana. De obicei acestia ataca oamenii care se apropie prea mult de ei pentru a-i fotografia sau filma.

Femelele sunt cele mai agresive pentru ca doresc sa isi apere puii, atacaruile masculilor fiind foarte rar intalnite. Masculii ataca oamenii doar in timpul perioadei de imperechere cand organismul lor secreta prea multi hormoni. Victimele elefantilor sunt de circa 500 in fiecare an.

De ce sunt elefanții africani periculoși pentru om?

Elefantul african, deși este un simbol al sălbăticiei africane, poate deveni un pericol pentru oameni, mai ales în regiunile în care habitatele sale naturale au fost perturbate. Atacurile elefanților asupra oamenilor sunt de obicei defensive, aceștia simțindu-se amenințați de prezența umană.

Femelele sunt deosebit de protectoare față de pui, iar în caz de pericol, reacționează violent pentru a-i apăra. Pe de altă parte, masculii devin mai agresivi în perioada de împerechere, când nivelul lor de hormoni este crescut.

Din cauza apropierii tot mai mari dintre comunitățile umane și teritoriile elefanților, conflictele s-au intensificat, ducând la un număr estimat de 500 de victime anual. Organizațiile de conservare încearcă să reducă aceste incidente prin crearea de coridoare ecologice care să permită elefanților să migreze fără a intra în contact direct cu oamenii.

Ursul polar, cel mai masiv dintre toate rudele sale, un adevarat carnivor, este foarte violent cu animalele dar si cu oamenii din regiunile nordice, desi omul nu este inclus in dieta ursului pentru ca nu are grasimi foarte multe, necesare acestuia.

Animale veninoase: Meduze și broaște periculoase

Un alt fel de animal ucigas este broasca-sageata amazoniana, care are o piele veninoasa plina de toxine alcaloide, vietatile care intra in contact cu aceasta mor foarte repede. Pe zi, o broasca-sageata produce atata toxina ca ar putea ucide 10 oameni.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version