Home Animale Cele mai rapide viețuitoare din toată lumea

Cele mai rapide viețuitoare din toată lumea

0
Falco peregrinus, Foto: myphotopic.blogspot.com

Vietuitoarele, in functie de mediul in care traiesc, de forta si de agilitatea lor, ating viteze de deplasare diferite. Unele, precum sarpele boa, inainteaza mai incet decat o testoasa, altele, in alergare dupa prada sau ca sa se apere de dusmani, pot sa intreaca o masina sport. Cele mai mari nu sunt intotdeauna si cele mai rapide vietuitoare. Iepurele, de exemplu, alearga la fel de repede ca un cal in galop, iar o libelula, de departe, poate sa lase in urma o zebra.

Asa cum este de asteptat, cea mai usoara inaintare se produce in aer, pentru ca este un mediu mai putin dens si, ca urmare, cele mai rapide vietuitoare sunt pasarile, urmate de mamiferele de uscat (in special cele care traiesc in stepe, unde au vizibilitate mare si teren potivit pentru urmarirea prazii), pe ultimul loc situandu-se vietuitoarele acvatice, care au de infruntat rezistenta apei.

  • Stiati ca… in topul celor mai rapide vietuitoare, pe primul loc se situeaza Soimul calator (Falco peregrinus), a carui viteza, in picaj, poate sa atinga peste 300 km/ora. Traieste intr-un vast areal, de peste 10 milioane de kilometri patrati, acoperind toate continentele, mai putin Antarctica. Nu isi face cuib, adapostindu-se in locurile mai ferite ale falezelor sau in copacii inalti. Numarul soimilor calatori a scazut dramatic dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, din cauza poluarii cu DDT, un pesticid periculos, astazi interzis in multe tari ale lumii. De-a lungul timpului, soimul calator a fost domesticit pentru vanatoare. Intr-un calcul teoretic (ideal) al vitezei in picaj, luandu-se in considerare greutatea pasarii, volumul, coeficientul aerodinamic si traiectoria, s-a ajuns la concluzia ca soimul ar putea sa atinga si 400 kilometri/ora, dar, in mod real, cea mai mare viteza a fost inregistrata in 2005, cand a fost filmat un soim care a zburat cu 389 kilometri/ora.
  • Stiati ca… Fregata mare (Fregata aquila) este o pasare marina, care, in zborurile ei inalte si elegante, atinge, adeseori, 200 kilometri/ora. Traieste in partea de nord-est a Insulei Ascension, din Atlantic, intre coasta Africii  si America de Sud.
  • Stiati ca… o pasare de talie mica – Drepneaua (din Familia Apodidae) – care traieste in toate regiunile globului (cu exceptia regiunilor polare), concureaza, din punctul de vedere al vitezei de zbor, cu cu soimul si fregata, atingand, cu usurinta, in jur de 150 kilometri/ora, cand urmareste insectele care reprezinta hrana ei de baza. Drepneaua, cu o lungime a corpului de 15-20 de centimetri, seamana cu randunica, dar are aripile mai mari si mai curbate. Anumite specii pot sa zboare si in pesteri, in intuneric total, folosindu-se de ecolocatie (transmitand sunete si ascultand ecoul, pentru a se orienta), asa cum fac si delfinii.

    Ghepard, Foto: infomuch.com
    Ghepard, Foto: infomuch.com

  • Stiati ca… dintre mamifere, pe primul loc, in ierarhia celor mai rapide vietuitoare, se afla ghepardul, o prezenta inconfundabila in savanele tropicale. Atunci cand se afla in urmarirea prazii, depaseste 100 kilometri/ora. Ghepardul are o alura zvelta si fina, cu picioare lungi si gheare neretractile, ceea ce ii asigura o mare aderenta la sol. Pieptul este puternic, corpul extrem de flexibil, iar coada lunga il ajuta sa isi pastreze echilibrul in virajele bruste. In doua secunde, poate face un sprint de 70 kilometri/ora, iar in urmatoarea secunda ajunge la 90 km/ora. Tot intr-o secunda este capabil de patru salturi, de 7-8 metri fiecare. Este adevarat ca nu poate pastra viteza maxima mai mult de 400-500 de metri si ca, pe distante mai lungi, este depasit de antilopa. In captivitate, la o gradina zoologica din Cincinnati (SUA), o femela ghepard, in 2009, in cinci secunde, a parcurs 100 de metri.
  • Stiati ca… antilopele, agilele rumegatoare, se situeaza pe locul al doilea, in topul celor mai rapide vietuitoare de uscat, putand sa alerge cu 100-130 kilometri/ora si sa faca salturi in jur de 4 metri inaltime si  peste 15 metri lungime. Aceste performante sunt rezultatul selectiei naturale, ca si faptul ca puii de antilopa sunt capabili sa mearga si sa alerge la foarte scurt timp dupa nastere.
  • Stiati ca… o rasa de cai Quarter horse a fost special selectionata, in Statele Unite ale Americii, pentru a fi cea mai rapida din lume – peste 80 kilometri/ora – mai ales pentru cursele de un sfert de mila (de unde le vine si numele – Quarter), intrecand chiar si caii pur-sange englezesti. Quarter horse este calul care apare frecvent si in filmele western, este puternic, musculos, atletic, agil, clasandu-se in randul primelor 23 de rase de cai, cele mai frumoase din lume.

    Barzoi, Foto: fineartamerica.com

  • Stiati ca… din punctul de vedere al vitezei, foarte aproape de Quarter horse se plaseaza un ogar rusesc, Barzoi (Rousskaya Psovaya Borzaya – insemnand “rapid si cu blana lunga”). Este inalt, impozant, cu o conformatie armonioasa, cu blana bogata, de obicei in doua culori (alba si neagra/maron) si foarte curajos. Prima mentiune despre acest ogar dateaza din secolul al XVII-lea, celebra familie a Romanovilor indragind in mod deosebit acest caine.
  • Stiati ca… aproximativ pe acelasi loc, in categoria celor mai rapide vietuitoare, cu aproximativ 70 km/ora, se afla iepurele, leul, cangurul, gazela, caprioara. Cangurul este un animal puternic, salturile lui sunt spectaculoase, pana la 3-4 metri inaltime si 13-14 metri in lungime, ajungand rapid la viteza de 60-70 km/ora. Caprioarele, cu picioarele lor lungi, subtiri si puternice, alearga mai repede decat pradatorii lor, pe distante scurte, in caz de pericol, putand alerga cu 80-90 km/ora. Pe distante mai lungi, viteza medie de deplasare este de 60-70 km/ora. Leul (Panthera leo) este un animal fascinant, prin forta si maretia lui. Este supranumit “regele animalelor” si datorita coamei bogate care ii impodobeste gatul si care ii da o aura de stapan. Salturile sale remarcabile de peste 4 metri si viteza de aproape 60 km/ora sunt impresionante. Din nefericire, in prezent, in savana africana, nu traiesc decat in jur de 30 000 de exemplare de lei, la care se adauga aproximativ 300 de lei asiatici (Panthera leo persica), aflati in Parcul National Gir Forest, in nordul Indiei.
  • Stiati ca… in mediul acvatic, pestele-spada (Xiphias gladius) face o concurenta serioasa celor mai rapide vietuitoare, recordul acestei specii fiind de 90 km/ora. Traieste in marile tropicale, la maturitate poate sa cantareasca in jur de 500 de kilograme si este usor de recunoscut dupa botul cu partea superioara alungita (ca o spada).
  • Stiati ca… rechinul albastru (Prionace glauca), care traieste in marile si oceanele temperate, se deplaseaza cu 50-60 kilometri/ora. Specialistii care monitorizeaza comportamentul diferitelor vietuitoare marine au urmarit un rechin albastru care, in cateva saptamani, a strabatut distanta din largul coastelor Californiei, pana in apele Japoniei. Prionace glauca nu este considerat periculos pentru om decat in rare cazuri, cand mici ambarcatiuni se aventureaza la mari distante de tarm.
  • Stiati ca… si delfinii sunt “vitezomani”, cu 50-55 km/ora, intrecand balenele, mai greoaie, care nu depasesc 40 km/ora, precum si testoasele de mare, care inoata cu 30 km/ora.
  • Stiati ca… in lumea insectelor, libelula (Chironomus), in special Calul-dracului (Aeshna), cu o anvergura a aripilor de 8-10 centimetri, atinge in zbor 70-80 kim/ora, depasindu-si “concurenta” – fluturii Sphynx – cu circa 30 de kilometri.

Pentru comparatie, omul cel mai rapid din lume este atletul jamaican Asafa Powell, care poate sa alerge cu 40 km/ora. El a marcat, de altfel, istoria sprintului mondial, prin doborarea a nenumarate recorduri.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version