Cerbul pitic patat indian (Tragulus meminna) este un animal foarte placut asemanator unei caprioare, care traieste in regiunile stancoase din padurile tropicale si umede din Asia de Sud, in India, Nepal si Sri Lanka.
Acest animal, asemănător căprioarei, este cunoscut pentru dimensiunile sale reduse și comportamentul său nocturn și timid.
Caracteristici fizice ale cerbului pitic pătat indian
Are corpul gros si indesat, cu lungimea de 50-58 cm si greutatea de 3 kg. Membrele sunt subtiri, cu cate patru degete fiecare terminate cu mici copite. In general membrele posterioare sunt putin mai mari decat cele anterioare. Capul este alungit, gatul scurt, ochii mari, situati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare neagra, urechile nu foarte mari sunt de forma triunghiulara si coada este mica de 3 cm.
Pe un fond de un cafeniu-inchis apar pete sau dungi albe-galbui pe partea dorsala, dar mai ales pe partile laterale, iar pe partea ventrala coloritul blanii este mai deschis.
Habitatul natural și comportamentul
Sunt animale timide, nocturne si solitare, uneori pot fi vazute traind in perechi monogame. In timpul zilei se odihnesc la umbra in tufarisul des si pornesc abia la caderea amurgului in cautarea hranei preferate, care la fel ca la majoritatea rumegatoarelor consta dintr-o mare varietate de plante, frunze, boboci de flori, boabe, buruieni si fructe.
Comportamentul reproductiv și ciclul de viață
In perioada de imperechere masculii isi apara teritoriul si se intrec intre ei pentru cucerirea femelelor, lovindu-se cu ajutorul caninilor superiori ascutiti ca niste colti. Femela are o perioada de gestatie de 5 luni, dupa care face un singur pui.
Cerbul pitic patat indian face parte din ordinul Artiodactyla, familia Tragulidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Interacțiuni și amenințări ecologice
Cerbul pitic pătat indian, deși nu este o specie în pericol imediat, se confruntă cu diverse provocări ecologice. Defrișările extinse și pierderea habitatului natural din cauza expansiunii agricole și urbane sunt printre principalele amenințări. Aceste schimbări perturbă nu numai spațiul lor vital, dar și disponibilitatea resurselor alimentare.
De asemenea, deși nu sunt vânate intensiv, pot cădea pradă braconierilor sau pot fi afectate de conflictele cu activitățile umane. Această secțiune ar putea urma imediat după descrierea habitatului și comportamentului.
Video – Cerbul pitic patat indian (Tragulus meminna):