Home Călătorii Obiective turistice din România Cetatea Ladislau: ruinele care veghează Dunărea

Cetatea Ladislau: ruinele care veghează Dunărea

0
Ladislau
Ladislau

Cetatea Ladislau se află pe malul stâng al Dunării, în localitatea Coronini. Ruinele sale sunt aşezate pe unul dintre dealurile localităţii, într-o poziţie strategică pentru acele vremuri, de unde se puteau observa duşmanii care ar fi putut veni pe calea apelor.

Cetatea Ladislau a fost construită de Sigismund de Luxemburg, iar numele l-a ales pentru a o închina Sfântului Ladislau, cel care a fost rege al Ungariei între anii 1077-1095 şi care a fost canonizat de Biserica Catolică pentru faptele sale de încreştinare a Ungariei.

Cetatea a fost construită de către Sigismund pentru a se răzbuna pe sârbi – acesta a vrut, iniţial, să intre în posesia Cetăţii Golubac de pe malul sârbesc. În anul 1427, a încheiat o înţelegere cu regele de atunci al sârbilor, Brancovici Georg, în urma căreia trebuia să aibă drept asupra cetăţii respective.

Cu toate acestea, regele sârb a vândut cetatea otomanilor, aşa că Sigismund a construit Cetatea Ladislau şi, în anul 1428, a atacat Cetatea Golubac. Însă nu a reuşit nici atunci să o ia, aceasta rămânând în posesia sârbilor.

După ce Sigismund s-a folosit de ea, în anul 1429 cetatea a intrat în posesia Ordinului cavalerilor teutoni, care a avut-o până în anul 1435. În anul 1457, a fost proprietatea hunedorenilor, iar în urma luptei de la Mohacs, au preluat-o turcii. Nu se cunosc date certe despre anul în care a fost distrusă sau despre modalitatea folosită pentru distrugerea ei, însă se ştie că, după anul 1526, era deja o ruină.

Astăzi, Cetatea Ladislau este inclusă pe lista monumentelor istorice din ţară, iar ruinele sale se pot vedea de către cei care ajung în Moldova Veche. Ruinele constau în donjon, zidurile turnului şi circa 12 metri din zidul palatului, precum şi o aripă a acestuia.

De-a lungul secolelor, cetatea a fost martora multor bătălii și asedii, fiecare eveniment lăsându-și amprenta asupra structurii sale. Deși astăzi este în mare parte în ruină, Cetatea Ladislau continuă să impresioneze prin măreția și rezistența sa. Eforturile de conservare sunt minime, dar locația continuă să fie un punct de atracție pentru istorici și turisti.

În prezent, Cetatea Ladislau este un loc ideal pentru iubitorii de natură și fotografie, oferind vederi spectaculoase spre Dunăre și peisajul înconjurător. O vizită aici nu este doar o lecție de istorie, ci și o ocazie de a se reconecta cu natura și liniștea zonei.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version