Home Călătorii Obiective turistice din România Cetatea Saschiz – veghează de veacuri asupra Mureșului

Cetatea Saschiz – veghează de veacuri asupra Mureșului

0

Cetatea Saschiz se află în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Mureş. A fost ridicată pe un deal, fiind vizibilă de la o distanţă destul de mare. La fel ca alte fortificaţii, poziţia sa este una strategică: cei ce străjuiau cetatea puteau vedea la timp năvălitorii şi puteau trage semnalul de alarmă, pentru ca locuitorii să se refugieze în interiorul zidurilor.

Cetatea Saschiz
Cetatea Saschiz

Cetate ţărănească, Saschiz a fost construită lângă biserica evanghelică, la nici doi kilometri de vatra localităţii. Conform inscripţiei de pe zidul nord-vestic, cetatea a fost construită în anul 1347, fiind prevăzută cu două turnuri de poartă şi patru turnuri de observaţie, denumite sugestiv: Turnul Muniţiei, Turnul de Pază, Turnul Școalei, Turnul Preotului, Turnul Porţii şi Turnul Voievodal.

Din punct de vedere arhitectural, Cetatea Saschiz se încadrează într-o perioadă de tranziţie, de la stilul romantic, la stilul gotic. Cele mai reprezentative exemple pentru această perioadă sunt acoperişul şi gurile de tragere, aceasta din urmă având o grindă de lemn care se rotea în vederea ochirii inamicilor cu arcurile cu săgeţi şi cu ghiulelele.

 

Cetatea Saschiz a fost foarte bine conservată până în anul 1945, regimul comunist nefiind apoi interest de aceasta. Astfel, a fost lăsată în paragină, timpul, dar şi răuvoitorii punându-şi amprenta nemiloasă asupra zidurilor ei. În cetate, a existat o capelă, însă ea este acum ruinată.

În schimb, fântâna se prezintă într-o stare foarte bună – avea o adâncime de 65 de metri (astăzi, este adâncă de doar câţiva metri) şi se spune că la fundul ei există un tunel subteran care punea în legătură cetatea cu centrul comunei. Până acum câţiva ani, fortificaţia nici nu se mai vedea din pricina copacilor foarte înalţi, însă autorităţile comunei au decis să taie copacii care împiedicau vizibilitatea.

Comună Saschiz se mândreşte nu numai cu Cetatea Saschiz, ci şi cu turnul cu ceas şi cu biserica evanghelică. Turnul cu ceas este considerat unul dintre cele mai frumoase astfel de turnuri din zona Transilvaniei.

El se află la doar câţiva metri de drumul E60, drum care trece prin mijlocul comunei. A avut un rol defensiv, lucru demonstrat de prezenţa ferestrelor de mici dimensiuni şi a gurilor de aruncare. Turnul are şi o mică statuie din lemn, care anunţă sferturile de oră.

Biserica Fortificata Saschiz

Lângă Cetatea Saschiz se află biserica evanghelică, ridicată de comunitatea săsească. Aceasta face parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO şi a fost construită în stil gotic, impresionând prin proporţiile sale deloc modeste. Biserica este de tip sală şi a fost fortificată – încă se pot vedea gurile de aruncare.

Construită în secolul al XIV-lea, Cetatea Saschiz este exemplificarea perfectă a arhitecturii medievale săsești din Transilvania. De-a lungul timpului, cetatea a jucat un rol crucial în apărarea localnicilor și a rutelor comerciale dintre Mureș și restul principatului. Datorită poziționării sale, locuitorii puteau observa din timp apropierea pericolelor și se puteau adăposti în siguranța zidurilor sale robuste.

Cetatea Saschiz impresionează prin designul său defensiv, cu ziduri groase de piatră și turnuri de observație înalte. Excavațiile arheologice au dezvăluit multe despre viața de zi cu zi în cetate, inclusiv ceramică, arme și alte artefacte care ilustrează perioada medievală transilvană. Fiecare artefact găsit contribuie la înțelegerea mai profundă a istoriei complexe a acestei fortificații.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version