Home Călătorii Obiective turistice din România Cetatea Siria – vestigii medievale în inima Aradului

Cetatea Siria – vestigii medievale în inima Aradului

0
Cetatea Siria

Cetatea Siria sau Cetatea Siriei se află în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Arad. A fost ridicată pe Dealul Cetăţii, la o altitudine de 486 de metri, cel mai probabil undeva în secolul al XIII-lea.

Cei care au studiat această cetate au ajuns la concluzia că primul construit a fost donjonul şi abia apoi au fost adăugate zidurile, acest lucru desfăşurându-se până în secolul al XVI-lea.

Fortificaţia a fost ridicată pentru a îndeplini două roluri preciserolul de apărare şi rolul economic. Locul de amplasare a fost clar unul strategic, pentru că de pe acest deal se poate observa întreaga regiune, astfel că inamicii ar fi fost observaţi imediat.

Cetatea Siria baza

În anul 1331, se vorbea despre Cetatea Siria ca despre o puternică fortificaţie care avea o adevărată garnizoană ce era stăpânită de un castelan. Cetatea a fost preferată şi de mulţi voievozi şi cneji, primul menţionat în documente fiind Ştefan din Siria. Cetatea a fost condusă şi de alţi voievozi, veniţi din Crișul Alb, Căpâlna, Arneag sau Ribiţa.

În secolul al XV-lea, cetatea devine proprietatea lui Matei Corvin, iar apoi ajunge în posesia vestitei familii Bathory, care o transformă într-un adevărat centru de anarhie feudală.

În anul 1514, Cetatea Siria este stăpânită de cetele lui Gheorghe Doja, iar câţiva zeci de ani mai târziu ajunge în mâinile turcilor care o eliberează în 1595. Şi Mihai Viteazul îşi aduce garnizoană aici, între 1599 şi 1600, iar în anul 1607 este din nou cucerită de turci care o ţin până în 1693.

După ce aceştia se retrag, cetatea nu mai este folosită de nimeni şi chiar reuşeşte să se păstreze în starea iniţială, însă trupele austriece o distrug în anul 1784, ca să se asigure că nu va fi luată de răsculaţi.

Donjonul şi zidul care înconjoară Cetatea Siria reprezintă cele mai vechi elemente. Donjonul are o lungime de 109 metri şi o lăţime de 18 metri, în timp ce zidul are 28 de metri lungime.

Cetatea a fost înconjurată şi de un şanţ a cărui adâncime atingea şi zece metri în unele porţiuni. Au fost realizate şi câteva tuneluri care îi ajutau să se refugieze în caz de atac. De asemenea, subsolul a avut o uşă care dădea în curtea exterioară.

Cetatea Siria a fost construită în trei etape, după cum urmează: în prima, au fost ridicate donjonul, zidul înconjurător şi o bună parte din corpul central (1241 – a doua jumătate a secolului al XIII-lea); în a doua, s-au construit corpul central şi contraforturile, iar în a treia etapă, au fost ridicate curtea şi zidul protector (secolele XVI- XVI).

Cetatea a fost ridicată cu ajutorul pietrei aduse din cariera de la Galsa, dar şi din mortar cald, adus de la Agrişul Mare, de la varniţele de acolo. Mai mult, arheologii care au studiat această cetate au găsit câteva cărămizi romane, folosite la elementele mai vechi, pe care sunt semnele Legiunii a XIII-a Gemina.

Accesul la Cetatea Siria nu este deloc unul greu, pentru că se ajunge chiar din centrul comunei, pe un drum uşor practicabil. Cei care vin aici nu sunt pasionaţi numai de istorie, ci şi de sporturi extreme, pentru că se pot practica mountain bike şi zborul cu parapanta. De asemenea, de la cetate pornesc multe trasee turistice, care duc spre Valea Cladovei, Beredeu şi Căsoaia.

Istoria Cetății Siria este marcată de numeroase evenimente importante, inclusiv rolul său în diverse conflicte regionale. De-a lungul secolelor, cetatea a fost loc de refugiu sau punct strategic pentru diferite trupe militare, fiecare adăugând straturi de istorie și transformări arhitecturale.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version