Home Călătorii Obiective turistice din România Cheile Borzești: o descoperire naturală uimitoare lângă Turda

Cheile Borzești: o descoperire naturală uimitoare lângă Turda

0
Cheile Borzesti
Cheile Borzesti

Cheile Borzești sau Cheile Borzeștilor sunt situate la aproximativ 5 kilometri de Cheile Turzii, pe direcţia sud-vest. Mai exact, ele se află la 16 kilometri de oraşul Turda şi reprezintă a treia cheie care a fost săpată în culmea Petreşti.

Cheile Borzești au fost declarate rezervaţie naturală, de interes naţional, în anul 1994, lucru uşor de înţeles: defileul de aici este deosebit de frumos şi de sălbatic. Ele sunt unice în Munţii Apuseni, datorită faptului că au fost săpate în două sensuri. Săparea lor s-a produs în formaţiuni calcaroase jurasice, iar responsabile pentru acest lucru sunt apele din Valea Borzești (sau Valea Berchis).

Chiar dacă sunt foarte frumoase şi merită vizitate, Cheile Borzești nu sunt foarte accesibile. Numărul mare de cascade din această zonă face ca drumul să fie destul de greoi. Pentru a ajunge aici, doritorii trebuie să-şi lase mijloacele de transport la Cabana Buru unde este amenajată o parcare. De acolo, drumul trebuie continuat pe jos, iar în unele locuri trebuie să se treacă peste apă.

În cazul în care apele se măresc, vizitarea Cheilor Borzești nu este recomandată. Chiar şi când este cald şi apele au debite normale, este recomandat ca turiştii să fie echipaţi corespunzător, pentru că pot aluneca foarte uşor pe pietre. Mai mult, drumul poate fi blocat şi de copaci rupţi sau bolovani aduşi de viituri. Însă, cu siguranţă, un drum până aici merită orice efort – zona este deosebit de pitorească.

Versanţii din Cheile Borezești sunt apropiaţi şi aproape verticali, locul dintre ei fiind foarte strâmt. De asemenea, versanţii sunt împăduriţi, iar acest lucru a dus la dezvoltarea unui habitat forestier interesant şi important.

Predomină pădurile de fag şi de gorun, dar pot fi întâlnite şi plante specifice stâncăriilor calcaroase. Printre animalele care trăiesc aici, se numără vulpea, mistreţul, bursucul, căprioara şi lupul, însă pot fi întâlnite şi diverse specii de păsări, insecte şi reptile.

Cheile Borzești sunt unele dintre cele mai frumoase chei din judeţul Cluj, împărţindu-se în două sectoare sălbatice, şi anume cascadele superioare şi cascadele inferioare. Cascadele au dimensiuni variate, însă au în comun faptul că sunt spectaculoase.

Legenda locală spune că Cheile Borzești ar fi fost locul de întâlnire pentru luptătorii din rezistența anti-otomană, ceea ce adaugă un strat de mister și istorie locului. Poveștile și miturile care învăluie cheile contribuie la atmosfera enigmatică și atrag curiozii dornici să descopere mai mult despre trecutul tumultuos al zonei.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version