Home Călătorii Obiective turistice din România Cheile Râmețului: splendoarea nealterată a Albei

Cheile Râmețului: splendoarea nealterată a Albei

0

Cheile Râmețului se găsesc în estul Munţilor Trascău din judeţul Alba şi au fost declarate rezervaţie naturală de tip mixt. Rezervaţia din care fac parte cheile a fost declarată arie protejată datorită faptului că adăposteşte o serie de plante rare, dar şi pentru că este unul dintre peisajele pitoreşti din ţară care nu a suferit din cauza omului.

Cheile Rametului1

Accesul la Cheile Râmețului se face ori de pe DC 73, de la Teiuş până la Mănăstirea Râmeţ, ori de pe DJ 107 ce leagă Aiud de Brădeşti şi apoi de Comuna Râmeţ, pe raza căreia se află şi cheile.

Străbaterea cheilor nu este deloc uşoară, pentru că în unele locuri se poate face numai prin apă. De asemenea, în câteva locuri, turiştii au la dispoziţie un cablu de oţel de care trebuie să se ţină cu grijă, pentru că riscul de a pica în apă este unul mare.

Aşadar, cei aproximativ doi kilometri pe care le au Cheile Râmețului trebuie parcurşi cu un echipament corespunzător. Timpul cel mai bun pentru o plimbare în chei este vara, deoarece toamna nivelul apei creşte.

Turiştii mai puţin experimentaţi sunt sfătuiţi să nu încerce să se aventureze în locuri în care accesul este greoi, pentru a preveni eventualele accidente.

Rezervaţia din care fac parte Cheile Râmețului este alcătuită din două calcare masive, a căror vârstă este situată undeva în jurasicul superior. Se întâlnesc conglomerate, gresii, bazalte şi mamocalcare cretatice.

Printre formele carstice cel mai des întâlnite, se numără peşterile (sunt în jur de 58), grohotişurile, crestele şi dolinele. Cheile sunt străbătute de râul Geoagiu, în care se varsă pârâiele Brădeşti, Pravului şi Vulturul.

Vegetaţia prezentă în Cheile Râmețului este una foarte interesantă. Sunt amestecate păduri de fag cu păduri de gorun, iar gama floristică este foarte diversă, datorită condiţiilor. Se întâlnesc atât flori alpine (Arabis alpine, Aster alpines), cât şi flori termofile (Linum flavum) sau flori din spaţiul carpato-balcanic (Taraxacum hoppeanum).

Cheile Râmețului au prezentat un mare interes pentru specialişti şi datorită speciilor rare şi endemice prezente. Printre cele endemice, se află Viola jooi sau Sorbus dacica, iar printre cele rare, tisa, papucul doamnei sau priboiul.

Diversitatea floristică a zonei este remarcabilă, cu specii endemice care înfloresc în crevasele stâncilor, creând un tablou vibrant de culori și forme. Peisajele din Cheile Râmețului oferă cadre ideale pentru fotografii impresionante, fiecare anotimp schimbând dramatic decorul natural.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version