Home Călătorii Obiective turistice din România Cimitirul Maritim de la Sulina: un mozaic de culturi și religii

Cimitirul Maritim de la Sulina: un mozaic de culturi și religii

0

Cimitirul este situat la ieşirea din oraş, acolo unde drumul da spre plajă şi este divizat în mai multe părți, în funcţie de religii. Există, astfel, Cimitirul creştin (în interiorul căruia se află cimitirul ortodox, cimitirul ortodox de rit vechi – lipovenesc şi cimitirul bisericilor europene occidentale), Cimitirul evreiesc şi Cimitirul musulman.

Chiar dacă aceste religii nu au nicio legătură în viaţa de zi cu zi, în acest cimitir sunt lăsate deoparte toate problemele şi conflictele de natură religioasă. Se zvonește chiar că acesta este singurul din întreaga lume în care cimitirul musulman şi cel evreiesc au fost alăturate.

Cimitirul Maritim de la Sulina ascunde poveşti cu adevărat interesante. Pe măsură ce înaintezi, mormintele unor ofiţeri marini englezi ies în evidență, cel mai tânăr dintre ei murind la vârsta de 17 ani. Chiar lângă locul în care au fost îngropaţi marinarii englezi se află două morminte cioplite în piatră, care relevă povestea a doi îndrăgostiţi, amândoi murind înecați.

Nu este cert dacă s-au sinucis sau nu, însă este o poveste care captează interesul. Undeva mai departe, se află o piatră ce înfăţişează două fetițe care stau îmbrăţişate. Este vorba despre povestea a două surori. Cea mare sare într-o fântână pentru a-şi salva sora de la înec, dar mor amândouă, iar oamenii le găsesc îmbrăţişate.

Însă nu doar acestea sunt poveştile pe care le are Cimitirul Maritim de la Sulina. Un alt mormânt care se remarcă este al unui pirat. Pe piatră, are gravat un cap de mort. Aparent, este singurul mormânt de pirat găsit în Europa şi se zvonește că încă mai are rude care cer, câteodată, să-i fie curățat mormântul. Alte două morminte ne “vorbesc” despre o iubire scurtă, dar puternică.

Un ofiţer englez care se afla într-o misiune la Sulina s-a îndrăgostit de o prinţesă, văzând-o dansând în cabaretul din port. Nu au apucat însă să se bucure de iubirea lor pentru mult timp, din cauza unei furtuni care l-a înghiţit pe tânărul ofiţer. Fiindcă nu a suportat dorul, prinţesa se sinucide, aruncându-se în mare, cu speranța că, în felul acesta, va fi împreună cu bărbatul iubit pentru totdeauna.

Cimitirul Maritim de la Sulina are şi morminte ale comandanţilor şi ofiţerilor din Marina Regală Română. Dintre acestea, se remarcă mormântul Prinţesei Ecaterina Moruzi, nepoata domnitorului Ioan Sturza. Chiar dacă aceasta s-a născut în Istanbul (vechiul Constantinopol), și-a găsit sfârşitul vieţii la Sulina.

O altă personalitate a cărei loc de veci îl regăsim aici este William Simpson, conducătorul, timp de 13 ani, al lucrărilor de construcţie pe Canalul Dunării. Mâna dreaptă a inginerului şef al Comisiei Europene a Dunării, acesta a fost preocupat de debarcadere și de farurile prezente pe dig, deopotrivă.

Din nefericire, cu toate că Cimitirul Maritim de la Sulina este un loc de o valoare istorică deosebită, autorităţile îl lasă în paragină. Drumul până acolo este greu, iar gardul dimprejur este spart. Cei care vor totuși să viziteze acest cimitir o pot face în timpul programului, altfel riscându-se primirea unei amenzi.

Multe dintre mormintele vechi sunt adevărate opere de artă, cu sculpturi și inscripții ce datează din secolele trecute. Acestea oferă o lecție vie de istorie, vorbind despre oamenii care au trăit și au murit în acest loc, fiecare cu povestea sa personală.

Cimitirul Maritim de la Sulina rămâne un punct de referință pentru orașul Sulina și pentru județul Tulcea, reprezentând un loc de meditație și reculegere, unde istoria și cultura se împletesc într-un tablou plin de înțelesuri și emoție. Acest loc extraordinar continuă să atragă vizitatori dornici să descopere frumusețea și poveștile sale unice.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version