Citadela din Cairo este una din cele mai populare atractii turistice din Egipt. In Citadela se gasesc: dealul Muqattan, Moscheea lui Muhammad Ali si alte structuri islamice deosebite. Dealul Muqattan era odinioara faimos pentru privelistea asupra orasului si a fost fortificat de catre conducatorul Ayyubid, Salah al-Din, pentru a-l proteja de cruciati. Asezat pe culmea citadelei, se afla Moscheea lui Muhammad Ali, care mai este cunoscuta si sub numele de Citadela lui Muhammad Ali. Aceasta moschee a fost construita intre anii 1828 si 1848, in cinstea lui Tusun Pasha, fiul cel mai in varsta al lui Muhammad Ali, care murise in 1816. Zona in care se afla Citadela a inceput ca “Dom al Vantului”, nu ca baza militara magnifica ce a ajuns in timp, domul fiind cunoscut pentru briza racoroasa care adia acolo. De cand a fost fortificata si transformata de Salah al-Din, din Citadela din Cairo nu a lipsit niciodata garnizoana militara.
In secolul 12, Salah al-Din si succesorii sai au construit un bastion impenetrabil in Citadela din Cairo, folosind cele mai avansate tehnici de constructie la acea vreme. In urmatorii 700 de ani, Egiptul a fost condus din aceasta locatie. Legenda spune ca Salah al-Din a atarnat bucati de carne peste tot in orasul Cairo. In fiecare loc carnea s-a stricat intr-o zi, in afara de zona unde se afla Citadela, unde carnea a ramas proaspata timp de cateva zile. Locatia in care se afla Citadela din Cairo, oferea pozitie strategica atat pentru dominarea orasului, cat si pentru a apara orasul de invadatori. Acest obicei a fost preluat din Siria, unde fiecare oras avea un fel de fortareata care servea drept bastion pentru conducatori.
Turnurile rotunde care ies in afara zidurilor au fost construite, in asa fel incat cei care aparau Citadela sa poata trage lejer in cei care incercau sa escaladeze zidurile de 10 metri inaltime si 3 metri grosime. In Citadela se afla si fantana din care se aprovizionau cu apa, numita Bir Yusuf,care are adancimea de 85 de metri. Aceasta fantana este acum inchisa publicului. Mare parte din fortificatii au fost realizate dupa domnia lui Salah al-Din, englezii distrugand mare parte din cladirile existente la inceput.
Al-Kamil, nepotul lui Salah al-Din, a consolidat Citadela din Cairo, prin extinderea unora dintre turnuri. Acesta a facut Turnul Fierarului (Burg al-Haddad) si Turnul Nisipului (Burg al-Ramlab) de 3 ori mai mari, acestea controland pasajul ingust dintre Citadela si dealurile Muqattan. Deasemenea, acesta a construit si cateva turnuri de-a lungul zidurilor, dintre care 3 mai pot fi vazute si astazi, supraveghind parcarea din Citadela.
Poarta al-Mudarraj este una din cele 2 porti originale ale Citadelei. Aceasta a fost numita dupa treptele (daraj) cioplite in piatra, care duceau la aceasta de la capatul drumului ce urca din Piata Calului. Poteca Sculptata sau Drumul Sultanului duce de la Poarta Katkhuda pana la zidul din zona sudica, din apropierea Portii Mijlocii. Conform istoricilor, aici a avut loc faimosul Masacru al Mamelucilor din 1811, cand oamenii lui Muhammad Ali i-au surprins pe emirii mamelucilor si pe escortele lor in timp ce acestia ieseau de la banchetul dat in cinstea lor. Turnul Leilor (Burj al-Siba) a fost descoperit recent in timpul unor lucrari de renovare. Partea superioara, singura care se afla deasupra pamantului, este alcatuita din lei sculptati, iar in varf se afla acum Muzeul Politiei. Acest turn a fost construit de catre al-Zahir Baybars, care folosea leul drept stema.
In jurul anului 1860, Citadela din Cairo n-a mai fost folosita ca locul de guvernare al Egiptului, intrucat Khedive Ismail s-a mutat in noul palat Abdin, construit pentru el in cartierul din Ismailiya. In Citadela se mai afla 2 moschei, Al-Nasir Muhammad si Suleyman Pasha, acestea fiind primele moschei din Citadela, construite in stilul otoman. Zidurile Ayyubid si turnurile lor fusesera construite cu ajutorul experientei capatate din razboaiele cu cruciatii, iar zidurile care imprejmuiesc zona nordica, sunt inalte de 10 metri si groase de 3 metri.
Timp de mai bine de 150 de ani, Moscheea Muhammad Ali, a dominat privelistea si este cea mai usor de recunocut cladire din Cairo. Moscheea are 2 minarete, desi legea otomana interzicea acest lucru. In spatele acestei moschei, se afla o alta moschee mai eleganta, numita Moscheea lui al-Nasir Muhammad. Aceasta este o opera de arta, coloanele care o sustin fiind aduse din diverse parti, inclusiv din structuri antice ale Egiptului. Otomanii care au cucerit aceasta zona au dus mare parte din decorurile interioare originale la Istanbul.
Din punct de vedere arheologic, Citadela este inca neexplorata, avand loc si astazi lucrari de excavare cu rezultate promitatoare. Aceste zone unde se fac sapaturi nu se afla in apropierea zonelor vizitate de turisti. In Citadela din Cairo vizitatorii pot vedea numeroase muzee, moschei antice, si alte cladiri ca: Palatul Al-Gawhara, Muzeul Militar National si Muzeul Politiei. Astazi nu a mai ramas nimic din fortareata originala, in afara de o parte din ziduri si fantana, insa Citadela din Cairo este una din marile atractii turistice ale Egiptului.